Utbrent: Kvinne sitter med hodet i hendene
UTBRENTHET

Vet du hvem som oftest møter veggen?

Perfeksjonisme, sterk ansvarsfølelse, behov for kontroll og problemer med å sette grenser kan være en farlig cocktail. Som leder bør du være obs på at de flinke, som påtar seg mye overtid, er nettopp den gruppen som oftest blir utbrent.

Tekst
Anne Wennberg
Foto
NTB/Scanpix
Dato

Utbrenthet er noe som rammer stadig flere mennesker. I en undersøkelse foretatt av Respons Analyse for Proffice, med mer en 2500 yrkesaktive respondenter, kom det fram at over 60 prosent av norske ledere har vært utbrent eller i faresonen for å bli det. For å snu det faktum til noe positivt, er det slik at ledere som selv har opplevd å møte veggen kan bli klokere av det:

-Du blir vanligvis en god leder etter å ha møtt veggen. Det er en veldig fin etterutdanning, som ikke fås på noen skole. Du lærer om det å være menneske, kommenterer John Petter Fagerhaug, psykolog med utbrenthet som et av sine spesialområder.

Vi byr på godt stoff om ledelse

Meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Lytt til signalene

Det betyr ikke at han anbefaler noen å tøye strikken altfor langt. Det er en tøff erfaring, og det kan ta tid å komme tilbake i arbeid etter et brutalt møte med veggen. Den enkelte medarbeider kan lære seg å lytte til signalene kroppen gjerne sender i lang tid før det smeller, og ledere kan blant annet la være å lesse for mye arbeid på de som alltid sier ja, og aldri slurver.

Utbrenthet kan nemlig ikke fikses med en liten ferie, det bør forebygges, ellers kan det ende i en langvarig sykmelding.

-Utbrenthet kan defineres som de fysiske og psykiske følgene av lang tid overbelastning, forklarer lege Lars Omdal, som har mye erfaring med utbrenthet hos sine pasienter. Faresignalene kroppen sender er ofte slik:

  • Du får ikke hentet deg inn
  • Gleden og inspirasjonen blir mindre
  • Søvnen blir dårligere
  • Sosialt liv blir slitsomt
  • Kroppen føles tyngre og responderer dårligere på trening

Er dette gjenkjennelig, er det på høy tid å foreta seg noe før det virkelig smeller.

 

Utbrent

Lar du være å lytte til faresignalene vil utbrenthet fort bli konsekvensen. Da har du ikke lenger noe valg, for du fungerer ikke. Det er en lang rekke symptomer du kan merke: Mange blir deprimerte og kommer seg ikke ut av senga, noen besvimer, du kan bli irritabel, orker ikke å gjøre det som normalt gir deg glede, muskelsmerter og hodepine kan oppstå, viljestyrken lar seg ikke skru på, du gråter lett, glemmer mye, får angstsymptomer og trening kan virke mot sin hensikt. Da trenger du virkelig hjelp. Og som leder til en som møter veggen, må du være klar over at den som blir utbrent trenger mer enn en langhelg fri og en klem for å ta seg inn igjen. Det lønner seg på alle måter å forebygge.

 

Forebygging

Psykolog Carina Poulsen bekrefter at tilstanden utbrent har økt kraftig de siste årene, og hun mener at noen mennesker er mer utsatt enn andre:

-En sårbarhetsfaktor er egne høye standarder, kombinert med ansvarsfølelse, kontrollbehov og vanskeligheter med å sette grenser.

Hun legger til at også mye grubling og negativt tankespinn kan gjøre deg mer sårbar.

For å forebygge utbrenthet er det mye du kan gjøre, som for eksempel å holde et øye med kalenderen. Den kan ikke være så tettpakket at det ikke er rom for at noe skjærer seg. Alt går jo ikke etter planen. Det er også viktig å sørge for en god balanse mellom jobb og fritid. Alle trenger hvile, avslapning og påfyll. Og husk at det ikke alltid er (bare) jobben som kan føre til utbrenthet. Belastninger i privatlivet kan gå på helsa løs.

Fagerhaug har også noen gode tips til hvordan du kan forebygge utbrenthet.

  • Unngå stress over tid. Har du en stressende periode, kan det være lurt å trene roligere enn ellers. Det å være i god fysisk form er i seg selv forbyggende.
  • Finn en metode for avkobling som passer deg. Det kan for eksempel være mindfulness eller yoga.
  • Vær bevisst på å ha balanse mellom innsats og hvile i hverdagen.
  • Finn ut hva som er viktig for deg, og bruk energi på det.
  • Sørg for nok, og tidlig nok, søvn

 

Som leder er det viktig at du ser medarbeiderne dine, og er en god rollemodell. Er du selv på vei til å bli utbrent, fordi du ikke har funnet en god balanse i livet, kan du bidra til at pliktoppfyllende medarbeidere følger etter.

 

 

Årsaker og risikofaktorer

Det er mye som kan føre til utbrenthet på grunn av jobben, ikke bare for stor arbeidsbyrde:

  • Å være ung/ny i jobben
  • Unnvikende atferd, som fører til bruk av rusmidler for å mestre
  • Manglende autonomi
  • Uklare forventinger
  • Mobbing og trakassering
  • Dine verdier er ikke i overensstemmelse med arbeidsplassens
  • Jobben passer deg ikke
  • Ubalanse mellom jobb og fritid
  • Lite støtte fra leder og kolleger

 

Kilder: ledernytt.no, nhi.no og klikk.no/psykisk helse