En sluttavtale inngås i forbindelse med opphør av arbeidsforholdet. Det er en gjensidig fremforhandlet avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som gjerne regulerer en rekke aspekter knyttet til hvordan opphøret skal skje og hvilke vilkår som skal gjelde. Det forhandles om en sluttavtale når minst en av partene ønsker at arbeidsforholdet skal opphøre. En fremforhandlet sluttavtale medfører nettopp at arbeidsforholdet opphører.
En fallskjerm er derimot en forhåndsavtale om etterlønn. Den fremforhandles gjerne samtidig med at arbeidsforholdet inngås, på et tidspunkt der arbeidsgiver og arbeidstaker har et godt forhold og hvor fremtidig opphør av arbeidsforholdet gjerne fremstår som noe hypotetisk som kanskje kan komme til å finne sted på et tidspunkt langt frem i tid.
Det er viktig å skille mellom den ene som er virksomhetens øverste leder og andre arbeidstakere. Virksomhetens øverste leder vil i de aller fleste tilfeller være daglig leder. Det kan unntaksvis oppstå krevende grensetilfeller. Hvis du trenger hjelp til å identifisere hvordan virksomheten skal avgrenses og om du er å regne som øverste leder kan Lederne hjelpe deg.
Nedenfor finner du informasjon om hva som gjelder for virksomhetens øverste leder og hva som gjelder for andre arbeidstakere.
Utgangspunktet er at man også som toppleder har et stillingsvern. Det betyr blant annet at arbeidsgiver ikke kan si deg opp uten saklig grunn. For «virksomhetens øverste leder» kan det imidlertid gjennom forhåndsavtale avtales at lovens regler om oppsigelse ikke skal gjelde, mot at vedkommende i stedet får rett til etterlønn ved en eventuell oppsigelse fra arbeidsgiver. Dette avtales typisk i forbindelse med at arbeidsavtale inngås.
Det betyr at arbeidsgiver fritt frem kan si deg opp. Husk at det styret som ansetter deg ikke blir sittende for evig. Ikke sjelden medfører ny styreleder at samarbeidsforholdene mellom daglig leder og styret endres. Uten et stillingsvern er virksomhetens øverste leder svært utsatt. Tenk deg derfor nøye om før du signerer på en slik klausul og ikke gi fra deg stillingsvernet ditt for billig. Hvor stor etterlønn trenger du for å kunne sove godt om natten? Som en tommelfingerregel er Ledernes råd at etterlønnen minimum bør ligge på mellom 6 og 12 månedslønner, avhengig av virksomhetens økonomi.
Lederne kan bistå deg med å vurdere utkast til en etterlønnsklausul eller hva som ligger i en allerede inngått klausul.
Det er kun virksomhetens øverste leder som gjennom forhåndsavtale kan fraskrive seg stillingsvernet sitt. Det hender allikevel at andre arbeidstakere har slike klausuler i sine arbeidsavtaler. Hva gjelder i slike tilfeller?
En slik klausul er ikke bindende for arbeidstaker og arbeidstaker trenger ikke respektere klausulen. Selv om arbeidstaker ikke er bundet av en slik klausul kan arbeidstaker få en valgrett, slik at klausulen blir bindende for arbeidsgiver dersom arbeidstaker krever at den skal overholdes. Hvordan dette slår ut vil avhenge av den konkrete avtalen som er inngått og de faktiske omstendighetene i saken. Ta gjerne kontakt med seksjon for arbeidsliv og jus i Lederne dersom du trenger veiledning knyttet til dette.