Fratatt lisensen til drømmejobben

Offshore-arbeideren «Bengt» var lidenskapelig opptatt av jobben sin. Så kom sjokkbeskjeden. Etter en medisinsk utredning ble han fratatt lisensen til å føre kran, selv om arbeidsgiveren hadde lovet å la han beholde jobben. "Bengt" brøt sammen, men bestemte seg for å søke juridisk hjelp hos Lederne.

Tekst
Håkon Holo Dagestad
Foto
Adobe Stock
Dato
(Offshore-arbeideren er anonymisert, og navnet “Bengt” er et tilfeldig valgt navn. Lederne kjenner til medlemmets identitet.)

Oppveksten ved havgapet på Nordvestlandet bød på en tidlig karriere som fisker. Allerede som 17-åring, i 1997, ble Bengt ansatt på en fiskebåt. På havet ble han fort sjøvant, og der jobbet han hardt i tre år, etterfulgt av fem år på en supply-båt i Nordsjøen.

– Da jeg ble matros på supply-båten i 2000, og fikk se de gigantiske plattformene og de store kranene, så ble jeg enormt fascinert. Det var da jeg satt meg et ambisiøst mål om å komme meg opp dit.

Landet drømmejobben

Nettopp derfor begynte Bengt å spesialisere seg innen offshore kranføring i 2005. Han begynte å jobbe på en konstruksjonsbåt, og fullførte kransertifikatet. Så gikk det slag i slag; det ble kranførerjobb på en boreplattform og til slutt ble han kranfører på Gjøa-plattformen i 2014. I mellomtiden hadde han oppnådd fagbrev innen offshore kranføring, og gjennomført diverse kurs.

Bengt skapte seg et godt rykte og var godt likt blant kollegaene sine. Alt var på stell. Han hadde oppnådd målet sitt om å styre de store kranene, og gjennomføringen av tunge, presise løft fra supply-båter til plattformen fikk blodet til å bruse.

– Jeg virkelig elsket jobben min fra jeg startet med det. Alt i fra å utføre avanserte løft av svære konstruksjoner på over 30 tonn, til å hjelpe kollegaer med å sikre last og annen hjelp innen rigging. Det var ærlig talt en stor drøm å oppnå det, og jeg kunne ikke tenke meg å drive med noe annet.

Utredningen

Jobbhverdagen gikk som en drøm, men det var en ting han hadde villet finne ut av, og la seg utrede for. Mistanken var at han hadde ADHD.

Før Bengt bestemte seg for å bli utredet, ville han forsikre seg om hvorvidt en eventuell påvisning av diagnosen kunne gå utover karrieren.

Både legen og bedriftslegen ga grønt lys. Det skulle bare være formaliteter, og ville ikke få konsekvenser for arbeidet hans. Utredningen ble gjennomført, og den viste at Bengt hadde ADHD.

Sjokket

Så kom sjokkbeskjeden fra Statsforvalteren i Rogaland. I lys av diagnosen hadde kranførerlisensen blitt trukket tilbake.

– Det var min store frykt, og en vanvittig nedtur. Jeg hadde holdt på i 17 år som kranfører, og hadde bare fått skryt og ingen klager, og bare gode referanser. Det var en grusom tid for meg, og jeg gikk rett i kjelleren.

Bengt brøt sammen. Han fortsatte likevel å jobbe på dekket på Gjøa, men synes det var pinlig, selv om alle sa at de forstod hva som foregikk. Følte at han stod i en form for gapestokk blant de om lag 40 kollegaene hans. At han hadde dummet seg ut, og samtidig hadde blitt grundig lurt. Slik skulle han gå i ett år.

Det føltes helt fantastisk å bli reddet ut av det marerittet jeg var gjennom.

"Bengt"
Lys i tunellen

Heldigvis hadde han en støttende sjef gjennom det hele. Han satte Bengt i kontakt med hovedtillitsvalgt Trond Myklebust i Lederne, som igjen engasjerte Ledernes advokatfirma Norman & Co. Advokat Julie Davik tok saken, og det ble sendt inn klage på statsforvalterens avgjørelse. I mellomtiden bestilte Bengt en nevrologisk undersøkelse hos en spesialist på eget initiativ. Resultatene viste at han var godt over gjennomsnittet rustet til å utføre jobben sin.

Et teams-møte ble arrangert mellom partene. Møtet varte i kun fem minutter. Det viste seg at advokat Davik og Bengt hadde vunnet frem.

– Det var helt utrolig å få hjelp med saken min. Jeg kan ikke uttrykke hvor godt det var å ha støtten fra advokat Julie Davik og Lederne. Det føltes helt fantastisk å bli reddet ut av det marerittet jeg var gjennom.

Ett år med fortvilelse og store personlige påkjenninger var over, og Bengt kunne fortsette med det han trives best med.

– Jeg tror faktisk jeg grein hele veien fra Aker Brygge til Oslo S, av den enorme lettelsen. Det betydde alt for meg å få den hjelpen.

Positive ringvirkninger
Per Helge Ødegård er hovedtillitsvalgt for Lederne i Equinor.
Per Helge Ødegård er hovedtillitsvalgt for Lederne i Equinor.

Per Helge Ødegård er hovedtillitsvalgt for Lederne i Equinor, og har sittet mange år i ankeutvalget for tap av helsesertifikat for offshore-arbeidere. Han har fulgt denne saken, og er glad for hvilke positive ringvirkninger dette kan ha for andre som er i samme situasjon;

– Jeg har opplevd mange som har fått den samme beskjeden. Det er svært mange som enten har midlertidig eller permanent blitt fratatt lisensene sine på feilaktige grunnlag. Det er godt dokumentert at ADHD med riktig medisinering er innenfor forsvarlighet med tanke på arbeid offshore, sier Ødegård, og fortsetter;

– Jeg er veldig glad for at Lederne og deres advokatkontor, Norman & Co, løste denne saken. Det viser at Lederne har høy juridisk kompetanse også når det gjelder slike typer utfordringer.

Medlemsfordeler

Som medlem i Lederne får du trygghet i arbeidshverdagen, faglig utvikling og et stort nettverk. I tillegg får du lav boligrente, gode forsikringstilbud og andre rabatter.
Se alle dine medlemsfordeler