Kriseledelse fra statsministerens kontor

Peder Egseth sitter vanligvis tett på statsministeren som hennes nærmeste politiske rådgiver – nå sitter han hjemme i pappaperm, og attpåtil med koronaviruset i kroppen. Han forteller om hvordan våre øverste ledere jobber for å få oss trygt gjennom denne krisen.

Dato

Først og fremst er han nesten frisk igjen – han skjønte at det var korona i forrige uke da han mistet all smaks- og luktesans – men har heldigvis ikke smittet sine nærmeste.

Peder forteller at regjeringen skjønte allerede i slutten av januar at vi var på vei inn i en spesiell situasjon. Fra da og frem til helgen skiturister kom hjem fra Italia og Østerrike i begynnelsen av mars var man i en situasjon der det gjaldt å forberede seg så godt som mulig. Når omfanget i Norge økte, fokuserte regjeringen på to krisepakker – én for å redusere smitte og én for å hjelpe næringslivet gjennom det som kom til å bli en vanskelig situasjon. Han sier at blant hans viktigste oppgaver var å sørge for at statsministeren hadde det beste beslutningsgrunnlaget slik at hun kunne stå som en stødig og trygg leder gjennom å vise handlekraft, gjøre riktig beslutning til riktig tid, og gjennom å vise medfølelse og forståelse for den vanskelige situasjonen mange står i.

Det blir sene kvelder, men det tror jeg det blir for alle nå.

Peder Egseth, politisk rådgiver for Erna Solberg

Peder påpeker at i en slik situasjon handler ikke alt om krisehåndtering – det er like viktig at hjulene holdes i gang og at «vanlige» oppgaver gjøres slik de skal.

Regjeringen og statsministerens kontor jobber fra tidlig om morgenen til sent på kveld med å sørge for at grepene de tar er godt forankret i helserådene og i folks forståelse. «Det blir sene kvelder, men det tror jeg det blir for alle nå», sier Peder som er opptatt av den viktige innsatsen blant annet helsearbeiderne gjør, og det arbeidet som gjøres for å holde liv i norske virksomheter.

Avslutningsvis håper han at alle stoler på at regjeringsapparatet gjør alt i deres makt for å komme gjennom dette. Målet er at arbeidsplassene vi hadde før krisen også skal være der når vi kommer ut i den andre enden.

LederCast-episodene slippes kan høres våre hjemmesider, på Spotify, iTunes og i andre kanaler.

Om LederCasten

I en uformell samtale med kjente samfunnsaktører blir vi bedre kjent med gjestene tanker om hva god ledelse er og hvordan det bør utøves – både i arbeidslivet og ellers. Vår faste programleder Sverre Simen Hov spør våre gjester hva god ledelse er og hvordan det ser ut i praksis.

Publisert i Nytt fra Lederne