LederCasten: Hvordan påvirker korona oss som ledere

Vi står nå i en situasjon vi aldri har sett før, korona setter ikke bare samfunnet på prøve men også ledere og lederskap. Hva er egentlig god kriseledelse og hva bør man gjøre?

Dato

Audun Ingvartsen, forbundsleder hos Lederne forteller hva vi har gjort for å hjelpe våre medlemmer.

Han påpeker at koronaviruset har snudd hverdagen på hodet for mange av Ledernes medlemmer. De med personalansvar har fått et ekstra ansvar i å balansere omsorg og trygghet med behov for drastiske tiltak som permitteringer.

Audun forteller at Lederne har satt krisestab og har samlet relevant informasjon på hjemmesidene. Den informasjonen finner du på www.lederne.no/korona.

Grunde Fredriksen, en av grunnleggerne av Varde Hartmark, forteller at han, som så mange andre, ikke innså alvoret i situasjonen før han sto midt oppe i den. Da så han bortfall av inntekter og avlyste prosjekter time for time.

I en slik dramatisk situasjon klarte han likevel å trekke frem noe positivt:

Man setter litt mer pris på det man faktisk har, det man tar for gitt – det er en kjærlighet til det man har kjær.

Grunde Fredriksen, Varde Hartmark

 

Grunde sier at kriser som denne definerer lederskap. Utfordringen er ikke bare å fremstå som bred og trygg, men også at denne følelsen må komme innenfra.

Terje Male, som tidligere var toppleder og bilimportør, har stått i kriser før – situasjoner som var utenkelige før de skjedde. Han sier: «som leder må du være forberedt på at det utenkelige kan skje».
Hans beste råd til ledere er å balansere sympati og omsorg med fugleperspektiv og fremtidsvisjon.

Grunde og Terje avslutter med sine råd til et godt hjemmekontor.
LederCast-episodene kan høres våre hjemmesider, på Spotify, iTunes og i andre kanaler.

Om LederCasten

I en uformell samtale med kjente samfunnsaktører blir vi bedre kjent med gjestene tanker om hva god ledelse er og hvordan det bør utøves – både i arbeidslivet og ellers. Vår faste programleder Sverre Simen Hov spør våre gjester hva god ledelse er og hvordan det ser ut i praksis.

Publisert i Nytt fra Lederne