Solvik-Olsen om ledelse: – Erna har klart det bedre enn Jens

I LederCasten forteller Ketil Solvik-Olsen om sin ferske bok «På vei» og han deler sine perspektiver på ledelse. Blant annet om hvem som har vært den beste lederen av Jens Stoltenberg og Erna Solberg, og hvorfor.

Dato

Den langstrakte rogalendingen har to dager i Norge for å lansere sin bok «På vei». Lederne har fått låne den tidligere samferdselsministeren på selve lanseringsdagen. Nå er han nestleder i Fremskrittspartiet. Mange mener han kan bli den neste lederen.

Ketil er glad i USA, men mer glad i Norge. Han foretrekker heller en halvliter sjokolademelk enn både «american breakfast» eller «english breakfast». Og kjører heller Dodge Challenger enn Ford Mustang – elbil var ikke blant valgalternativene. Ketil sier han blir gladere og gladere i Norge jo mer han er utenlands og trekker blant annet frem norsk ledelsesstil som bedre enn amerikansk.

Han trekker paralleller mellom norsk ledelse og oppdragelsen han fikk fra mor og far. Friheten og autonomi. Frihet under ansvar. Det har han alltid opplevd fra partileder Siv Jensen og det er slik den populære ministeren ledet samferdselsdepartementet. Han er mer tilhenger av «laglederen» enn en «sjefen».

Om Jens Stoltenberg har han lovord å komme med. Men han synes ikke daværende statsminister Stoltenberg gjorde en like god lederjobb som nåværende statsminister Erna Solberg.

Jens Stoltenberg er en god leder og en god retoriker, men ikke en like god leder som statsminister Erna Solberg.

Ketil Solvik-Olsen

Solvik-Olsen har tro på arbeidet som skjer i norsk frivillig sektor. Så tro på den at han donerte bort bilen sin til Filadelfiakirken før han dro av sted til USA. Men når han står ved panteautomaten er det 50/50 – noe går til Røde Kors og noe går trolig til sjokolademelk.

Ketil har noen konkrete råd til andre ledere:

  • Vær trygg på deg selv
  • Vit hva som er prosjektet i din organisasjon
  • Kommuniser tydelig de overordnete visjonene
  • Ha tillit til at mangfoldet av folk under deg duger og bør få innflytelse

«Ikke la folk bare bli en brikke i sjefens spill»
LederCast-episodene slippes ukentlig og du kan høre de våre hjemmesider, på Spotify, iTunes og i andre kanaler.

Om LederCasten

I en uformell samtale med kjente samfunnsaktører blir vi bedre kjent med gjestene tanker om hva god ledelse er og hvordan det bør utøves – både i arbeidslivet og ellers. Vår faste programleder Sverre Simen Hov spør våre gjester hva god ledelse er og hvordan det ser ut i praksis. I tillegg har vi to faste spalter – «Jobbintervjuet» og «Hverdagsledelse» – hvor vi utfordrer gjestene på dilemmaer fra hverdagen og klassiske spørsmål man møter i et jobbintervju. Det skal vise seg at latteren sitter løst.

Publisert i Nytt fra Lederne