Jeg heter Jon Martin Bratthammer, er ifra Haugesund, og er teknisk rådgiver i aluminiumsindustribedriften Speira Karmøy. Jeg har to fagbrev; ett i maskinarbeid, og ett i automasjonsmekanikk. I år er det 24 år siden jeg meldte meg inn i Lederne. Jeg er med i styret i avdeling Rogaland, og er valgt inn i fagforbundets aluminiumsutvalg.
Tekniske rådgivere har ansvaret for å forbedre måten vi jobber på, og det vil si at vi gjennomgår rutiner og systemer, både i administrasjonen og i produksjonsprosessene.
Jeg liker å motivere medarbeiderne mine, og forbedre arbeidsprosessene sammen med dem. Vi jobber i arbeidsgrupper, og bruker flere verktøy for å finne nye måter å rendyrke driften på. Det er alltid noen småting som kan endres på for å gjøre oss litt mer konkurransedyktige. “5S”-metoden er et eksempel, der vi systematisk arbeider med å sortere, systematisere, skinne, standardisere og sikre. Dette er en måte å organisere og administrere arbeidsplassen og arbeidsflyten på, med hensikt å forbedre effektiviteten ved å eliminere sløsing, forbedre flyt og redusere overflødig prosessering.
Det skjer jo litt på bedriftene rundt omkring, og det engasjerer jeg meg sterkt i.
Jon Martin Bratthammer
Aluminiumsbransjen har flere store utfordringer. Det å være konkurransedyktig på den internasjonale arenaen krever mye. For et par år siden steg gasskostnadene enormt mye. I et normalt år ligger bedriftens totalkostnader på gass på mellom 20 og 25 millioner kroner. Nå er det snakk om at disse har steget til omkring 100 millioner, så det er noe som påvirker oss i stor grad. Som følge av krigen i Ukraina har resesjonen bidratt til lavere etterspørsel etter aluminium, og konkurransen tilspisser seg ytterligere.
Det er to viktige årsaker til det; trygghet og nettverk. Tidligere var jeg hovedtillitsvalgt i Hydro Karmøy, før Speira kjøpte dem opp, og i slike omstillingsprosesser er det helt avgjørende å ha juridisk hjelp. Jeg fikk veldig god hjelp av Lederne da, som ved mange andre anledninger opp gjennom.
Du får mange gode kontakter rundt omkring når du deltar på konferanser, kurs og arrangementssamlinger i regi av Lederne. Disse kan du samarbeide og rådgi deg med i forbindelse med lønnsforhandlinger og andre utfordringer du møter i arbeidslivet.
Jeg ble medlem i Lederne da jeg jobbet i Hydro Karmøy, og der var det en stor bedriftsgruppe på 130 Lederne-medlemmer, så jeg ble vervet av kollegaene mine. Utenom trygghet og nettverk, er kurs og kompetanse viktig for meg. Jeg har aktivt brukt kurstilbudet opp gjennom, og de er veldig lærerike og gratis.
Juridisk hjelp er den viktigste, både i jobbsammenheng og privat. Det er veldig betryggende å ha en å rådføre deg med. Spesielt i den fasen da vi ble skilt ut fra Hydro og over i Speira. Du får svar på spørsmål rundt ansiennitet, pensjon og andre arbeidsrettslige forhold som du i din situasjon ikke vet så mye om.
Rettferdighet. Det skjer jo litt på bedriftene rundt omkring, og det engasjerer jeg meg sterkt i. Brudd på likebehandling er noe jeg misliker, så da sier jeg ifra og tar det opp.
Vær med og bidra til fellesskapet, og vær engasjert. Jeg har vært med en stund, og merker jo det at det er stadig vanskeligere å få folk til å være tillitsvalgt. Mulig at vi tar våre opparbeidede goder for gitt, men det bør man ikke.
MedlemsfordelerSom medlem i Lederne får du trygghet i arbeidshverdagen, faglig utvikling og et stort nettverk. I tillegg får du lav boligrente, gode forsikringstilbud og andre rabatter. |
---|