Vår visjon som arbeidstakere og fagforening er å bidra til å skape en norsk kraftforedlende industri som er bærekraftig, inkluderende og konkurransedyktig. Gjennom teknologisk innovasjon, samarbeid og ansvarlige miljøtiltak, skal vi jobbe for Norges rolle som en global leder innen bærekraftig produksjon, samtidig som vi beskytter arbeidsplasser og fremmer et rettferdig arbeidsmarked. Vi vil bidra til å gjøre kraftforedlende industri til en sentral drivkraft for det grønne skiftet, med fokus på lavutslippsløsninger, digitalisering og inkludering på arbeidsplassen.
Kraftforedlende industri står overfor flere komplekse utfordringer som krever politiske tiltak for å sikre fortsatt konkurranseevne og bærekraft. Disse utfordringene inkluderer:
Tilgangen på fornybar energi til konkurransedyktige priser er avgjørende for industrien, spesielt for kraftkrevende næringer som aluminiumproduksjon, stålindustri og kjemisk prosessindustri.
Mange industribedrifter er i frontlinjen av den grønne omstillingen, men står overfor høye kostnader knyttet til utslippsreduksjon. Det er nødvendig med CO2-kompensasjonsordninger og virkemidler som reduserer de økonomiske belastningene, for eksempel gjennom støtteordninger for nullutslipps-teknologier og investeringer i karbonfangst og -lagring (CCS).
For å fremme økt utbygging av ny energiproduksjon i Norge, både på produksjonssiden og tilhørende infrastruktur som linjekapasitet, er det nødvendig med en effektivisering og deregulering av forvaltningsordningene og administrasjon, slik at prosessene for tillatelser, godkjenninger og planlegging kan gjennomføres raskere og mer fleksibelt, samtidig som nødvendige hensyn til miljø og samfunn ivaretas.
Industrien møter økende press fra internasjonal konkurranse, spesielt i lys av EUs CBAM-forordning (Carbon Border Adjustment Mechanism) og USAs Inflation Reduction Act (IRA), som kan skape konkurransevridning dersom ikke Norge implementerer tilsvarende støtteordninger for grønne investeringer og utslippsreduksjoner.
Kompetansekravene i industrien er høye, og det er et stort behov for både fagutdannet arbeidskraft og spesialisert forskning og utvikling (FoU) på bærekraftige produksjonsteknologier. Å sikre utdanningsmuligheter og karriereveier i industrien er avgjørende for fremtidens arbeidsstyrke.
Omstillingen til et grønnere og mer bærekraftig samfunn må være rettferdig. Dette innebærer at arbeidstakere i utsatte bransjer, og spesielt i tradisjonelle industrisegmenter, ikke etterlates i omstillingsprosessen. Det må sikres at overgangen til lavutslippsteknologier ikke går på bekostning av arbeidsplasser eller arbeidsvilkår.
Energi og overordnet nivå:
Gjennom disse tiltakene og prioriteringene vil den norske kraftforedlende industrien forbli konkurransedyktig, bærekraftig og rettferdig for alle aktører og ansatte.