Sluttavtaler, hva og hvorfor?

Sluttavtaler er blitt mer utbredt i arbeidslivet og Lederne får mange ulike spørsmål om temaet. De færreste arbeidstakere har erfaring med eller kunnskap om dette temaet før de står i en situasjon hvor de blir nødt til å ta det store valget om de skal takke ja eller nei til en sluttavtale.

Som leder eller betrodd medarbeider, tilhører du en kategori arbeidstakere som har høyere sannsynlighet enn andre, for at sluttavtale skal bli en aktuell problemstilling. Du finner ingen regler om sluttavtaler i arbeidsmiljøloven, men Lederne har lang erfaring på området. I denne teksten får du vite mer om hva en sluttavtale er og hvorfor sluttavtaler inngås.

Hva er en sluttavtale?

En sluttavtale innebærer at arbeidsgiver og arbeidstaker blir enige om å avslutte arbeidsforholdet og at arbeidstaker frivillig frasier seg jobben sin, stillingsvernet sitt og retten til å kunne forfølge eventuelle konflikter og krav man har mot arbeidsgiver. Det settes kort sagt strek for forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. I bytte får arbeidstaker normalt en form for kompensasjon.

Vi erfarer at flere av våre medlemmer tror de har fått en oppsigelse når de i virkeligheten kun har blitt forelagt utkast til en sluttavtale. En viktig presisering er derfor at en sluttavtale ikke er det samme som en oppsigelse.

Sluttavtaler er normalt relevant i forbindelse med en nedbemanning/omorganisering eller en personalsak knyttet til arbeidstakers forhold.

I noen tilfeller forhandles det om en sluttavtale før det har kommet en oppsigelse. Andre ganger forhandles det om en sluttavtale etter at arbeidstaker har blitt oppsagt.

Hvorfor inngå en sluttavtale?

Den viktigste rettigheten du har i arbeidsforholdet ditt er stillingsvernet, som innebærer at arbeidsgiver ikke kan avslutte arbeidsforholdet ditt uten saklig grunn. Det er en høy terskel for å gå til oppsigelse. Det gjelder mange krav knyttet til de vurderingene en arbeidsgiver skal gjøre i forkant og til prosessen. I mange tilfeller vil det derfor være forbundet risiko for arbeidsgiver ved å gå til oppsigelse; det kan bli en dyr og tidkrevende prosess som tar mye krefter og kan gi omdømmetap for virksomheten.

Hvis en arbeidstaker bestrider en oppsigelse og bringer saken inn for retten er det sjelden opplagt hvilket resultat domstolen vil komme til. Mye avhenger av bevisene som blir fremlagt under rettssaken. Derfor er mange arbeidsgivere innstilt på å forhandle om en sluttavtale som et alternativ til en oppsigelse. Med en sluttavtale frasier du deg stillingsvernet ditt og arbeidsgiver betaler seg ut av potensielle problemer.

For mange arbeidstakere er nettopp kompensasjonen de får en viktig motivasjon for å samtykke til en sluttavtale. Andre typiske motivasjonsfaktorer er muligheten til å legge saken bak seg og unngå ytterligere usikkerhet og risiko.

For deg som leder, fagspesialist eller betrodd medarbeider er tillit viktig. For mange av Ledernes medlemmer blir det svært krevende eller umulig å utføre jobben sin hvis tillitsforholdet til arbeidsgiver er ødelagt. For en del er dette et viktig aspekt når de takker ja til en sluttavtale.

Alternativer til sluttavtaler

Lederne får regelmessig spørsmålet; «Hva skjer hvis jeg ikke går med på en sluttavtale?».

Hva alternativene er vil avhenge av din sak og din arbeidsgiver, og kan litt forenklet oppsummeres slik:

  • Du får en oppsigelse
  • Du får en endringsoppsigelse
  • Du fortsetter i stillingen din som før

Du bør spørre arbeidsgiveren din om hva arbeidsgiver vil foreta seg dersom du takker nei til en sluttavtale, slik at du får et best mulig beslutningsgrunnlag.

Hvis du mottar en oppsigelse eller endringsoppsigelse som du er uenig i er det naturlig å vurdere om den bør bestrides. Ta kontakt med Lederne for bistand og en vurdering av hvordan din sak står. Husk at det gjelder frister, så ta kontakt så raskt som mulig.  I noen tilfeller er det nødvendig og riktig å bringe saken inn for domstolene.