Denne informasjonen er ikke uttømmende. Temaet er spesielt viktig hvis du nærmer deg pensjonsalder. Det er viktig at du selv setter deg inn i reglene som gjelder og om nødvendig får konkret veiledning. Ledernes seksjon for arbeidsliv og jus gir ikke råd eller veiledning knyttet til pensjon. Hvis du har behov for advokatbistand knyttet til dette kan du henvende deg til Ledernes samarbeidspartner Advokatfirmaet Norman&Co hvor du kan be om medlemspris. Husk også at du har gratis tilgang til Ledernes pensjonstelefon LINK. Dersom du er mellom 59 og 65 år har du også tilgang til Ledernes grundige seniorrådgivning om pensjon, mot en egenandel.
Denne fremstillingen er skrevet i mars 2025. Husk at regler kan endre seg.
Arbeidsgiver er forpliktet til å ha en tjenestepensjonsordning for sine ansatte. Du blir utmeldt av denne når arbeidsforholdet opphører og da stopper også pensjonsopptjeningen. Før du signerer en sluttavtale bør du klargjøre fra hvilken dato du blir utmeldt av pensjonsordningen. Etter utmelding får du et pensjonskapitalbevis eller en fripolise.
Denne omtalen inneholder blant annet tekst fra AFP-ordningens nettsider og vedtekter, men er ikke en uttømmende omtale av temaet.
Ordningen bygger på et kvalifikasjonssystem. Det vil si at du må oppfylle et sett med vilkår for å få rett til ytelsen på tidspunktet du søker om uttak fra. Blant annet må du være ansatt og arbeide i en bedrift som har en tariffavtale der AFP inngår. Legg merke til at vilkårene i hovedsak knytter seg til din 62-årsdag, og til de siste tre årene før uttaksdato. Vilkårene knyttet til AFP-ordningen er strenge og kompliserte. Fellesordningen kontrollerer om vilkårene er oppfylt. Hvis vilkårene ikke er oppfylt, får man ikke AFP. Sluttvederlag og fritak for arbeidsplikt er to vanlige elementer i sluttavtaler som kan ende med å avskjære AFP.
Sluttvederlag kan stenge for AFP: Arbeidstaker som i de siste tre årene før fylte 62 år har fått utbetalt pensjon (uføretrygd eller uførepensjon regnes ikke), ventelønn, sluttvederlag eller annen pensjonslignende ytelse, har ikke rett til AFP. Lønn og annet vederlag til arbeidstakere som gjennom pålegg, avtale eller på annen måte er gitt arbeidsfritak omfattes av regelen. Legg allikevel merke til at retten til AFP likevel ikke faller bort dersom den årlige verdien av ytelsen som er mottatt i hvert av de tre årene er mindre enn 1,5 G eller ytelsen er oppreisning for ikke-økonomisk tap etter oppsigelse eller avskjed når arbeidsgiver før betaling av erstatningen skriftlig har erkjent at oppsigelsen eller avskjeden var urettmessig.
Retten til AFP faller heller ikke bort hvis ytelsen er lønn eller annet vederlag til arbeidstaker i den ordinære oppsigelsestiden som følge av arbeidsgivers oppsigelse begrunnet i virksomhetens eller arbeidsgivers forhold.
Det samme gjelder når det avtales lønn i oppsigelsestid med arbeidsfritak i en sluttavtale, forutsatt at sluttavtalen er inngått som et alternativ til oppsigelse begrunnet i virksomhetens eller arbeidsgivers forhold. Anvendelsen av dette unntaket forutsetter i alle tilfeller at verdien av lønnskompensasjon ikke overstiger det alminnelige avtalte lønnsnivået for stillingen i løpet av arbeidsforholdets ordinære oppsigelsestid.
Vær obs på at du ikke kan kombinere unntaket som gjelder 1,5 G med de to øvrige unntakene.
Må være ansatt og reell arbeidstaker: For å kunne få rett til ny AFP må arbeidstaker på uttakstidspunktet være og i de siste tre årene før dette tidspunktet sammenhengende ha vært ansatt og reell arbeidstaker i foretak tilsluttet Fellesordningen.
Krav til inntekt: For å kunne få rett til AFP må arbeidstaker på uttakstidspunktet ha en pensjonsgivende inntekt som omregnet til årsinntekt overstiger gjeldende grunnbeløp, og ha mottatt en inntekt over gjennomsnittlig grunnbeløp i det foregående inntektsåret.
Krav til ansiennitet: For å kunne få rett til AFP må arbeidstaker i minst 7 av de siste 9 årene før fylte 62 år (ansiennitetsperioden) ha vært omfattet av Fellesordningen ved arbeidsforhold i et eller flere foretak som var tilsluttet Fellesordningen på det tidspunkt ansienniteten ble opparbeidet.
Øvrige inntekter kan stenge for AFP: Arbeidsforholdet må i ansiennitetsperioden ha vært arbeidstakers hovedbeskjeftigelse og ha gitt arbeidstaker en pensjonsgivende inntekt som er høyere enn arbeidstakers øvrige inntekter.
Kontakt KLP for veiledning (eventuell annen relevant pensjonsleverandør).
Kontakt Statens Pensjonskasse for veiledning.