Sluttavtaler og skatt

En sluttavtale vil få skattemessige konsekvenser. Nedenfor finner du informasjon om noen viktige utgangspunkter når det gjelder sluttavtaler og skatt.

Denne informasjonen er ikke uttømmende. Det er viktig at du selv setter deg inn i reglene som gjelder og om nødvendig får konkret veiledning. Husk at Skatteetaten har lovfestet veiledningsplikt. Ledernes seksjon for arbeidsliv og jus gir ikke råd eller veiledning knyttet til skatt. Hvis du har behov for advokatbistand knyttet til dette kan du henvende deg til Ledernes samarbeidspartner Advokatfirmaet Norman&Co hvor du kan be om medlemspris.

Denne fremstillingen er skrevet i januar 2025. Husk at regler kan endre seg. Husk også at du skal oppgi skattefrie utbetalinger i selvangivelsen.

Hovedregel – ytelser etter en sluttavtale er skattepliktig

Det følger av skatteloven § 5-1 at «enhver fordel vunnet ved arbeid» anses som skattepliktig inntekt.

Dette innebærer at utbetalinger etter en sluttavtale som utgangspunkt er skattepliktige, herunder lønn og sluttvederlag. Husk at du også skal skatte av verdien av mobil, PC eller andre gjenstander du får i forbindelse med sluttavtalen.

 

Oppdeling av utbetalinger over inntektsår

Hvis en sluttavtale er ment å dekke også hele eller deler av påfølgende inntektsår, kan det være naturlig å vurdere å dele opp utbetalingen over to inntektsår, særlig hvis neste års inntekter er usikre og det er sannsynlig at de blir lave. Her bør du rådføre deg med Skatteetaten.

I Skatteetatens Skatte-ABC for 2024/2025, en håndbok som beskriver skattereglene, fremgår det under overskriften «T-3-3.1.4 Avtale om utsatt forfallstidspunkt» at:

«Partene står fritt til å avtale forfallstidspunktet for en ytelse. Det er også adgang til å inngå avtale om å endre et opprinnelig forfallstidspunkt, hvis dette gjøres før det opprinnelige forfallstidspunktet. Slike avtaler må i utgangspunktet legges til grunn ved skattleggingen. For eksempel kan arbeidstaker og arbeidsgiver i forbindelse med opphør av arbeidsforhold avtale at feriepenger skal utbetales året etter at arbeidsforholdet opphørte, se FIN 22. mars 1999 i Utv. 1999/988.»

 

Skattefri oppreisningserstatning

Erstatning for ikke-økonomisk skade ved usaklig oppsigelse eller urettmessig avskjed kan være skattefri inntil 1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp. Dette følger av skatteloven § 5-10 bokstav e.

Det gjelder altså vilkår om at oppsigelsen er usaklig eller at avskjedigelsen er urettmessig. I tillegg må erstatningen knytte seg til en ikke-økonomisk skade som følge av dette forholdet. Det er viktig at dette er godt dokumentert.

 

I Skatte-ABC 2024/2025 er det under overskriften «S-11-7.2 Unntak, erstatning etter arbeidsmiljøloven for usaklig oppsigelse eller avskjed» verdt å merke seg at når erstatningsutbetalingen følger av avtale mellom partene, er det «ikke avgjørende hvilken betegnelse erstatningen er gitt, se Riksskattenemnda i Utv. 2001/208. Det er skattyter som må sannsynliggjøre at grunnlaget for skattefrihet er oppfylt. Fremtrer det som mest sannsynlig at erstatningen er en avfinnelsessum e.l. for å slutte i jobben, er den skattepliktig i sin helhet. Bevisvurderingen vil omfatte følgende krav:

  • at arbeidsgiver har begått en virkelig krenkelse mot arbeidstaker
  • om det er forholdsmessighet mellom krenkelsen og erstatningen for ikke-økonomisk skade

Ved vurderingen av krenkelsen skal det normalt legges objektive mål til grunn. Krenkelsen kan ligge i selve det at oppsigelsen er usaklig eller i måten oppsigelsen ble gjennomført på.»

Vokt deg derfor for proforma-avtaler knyttet til dette. Det er ikke sikkert Skatteetaten tror på avtalen mellom deg og arbeidsgiver. Dermed er det risiko for blant annet straffeskatt.

 

Skattefri karriereveiledning eller utdanningsstøtte

Utdanningsstøtte: Mange opplever at det blir enklere å finne ny jobb etter en sluttavtale dersom de har fått litt kompetansepåfyll. Dette kan også være en fin måte å fylle tiden i perioden sluttavtalen løper. Det er ikke uvanlig at sluttavtaler innebærer at arbeidsgiver dekker slik utdanning. Støtten kan være skattefri.

Det følger av skatteforskriften § 5-15-12 at man kan få skattefritak for inntil 1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp når utdanning «dekkes i forbindelse med opphør av arbeidsforhold og gir kompetanse som kan nyttiggjøres ved søking av nytt arbeid hos annen arbeidsgiver.». Det følger av skatteforskriften § 5-15-11 at skattefritaket kun gjelder kostnader til «undervisning, eksamensavgift mv., skolebøker og annet materiell knyttet direkte til utdanningen» samt «reise til undervisningsstedet og merkostnader til opphold utenfor hjemmet, herunder kostnader til besøksreiser til hjemmet, i de tilfeller skattyter på grunn av utdanningen må bo utenfor sitt egentlige hjem».

Vær også oppmerksom på at det etter bestemmelsen annet ledd gjelder strenge dokumentasjonskrav: «Det er et vilkår at arbeidstaker utarbeider og underskriver en oppgave til arbeidsgiver over størrelsen og arten av den pådratte kostnaden og at arbeidsgiver ikke har grunn til å anta at utbetalingen gir overskudd. Dersom utbetalingen foretas før kostnaden pådras, må arbeidstaker før utbetalingen levere et anslag over størrelsen og arten av de forventede kostnadene. Etter at kostnaden er pådratt, må arbeidstaker snarest levere endelig oppgave til arbeidsgiver.»

Det er også verdt å merke seg at det gjelder tilleggsvilkår etter forskriftens § 5-15-14 som blant annet innebærer at:

  • Utdanningen må være beregnet til normalt å skulle gjennomføres på inntil 4 semestre, maksimalt 20 måneder, ved fulltids studium (normert varighet). Varer utdanningen lengre, er likevel dekning av kostnadene skattefri for de første 4 semestrene som dekkes, maksimalt 20 måneder.
  • For utdanning med varighet over to måneder, må arbeidstakeren ha arbeidet i heltidsstilling hos arbeidsgiver i minst ett år ved oppstart av utdanningen.

Karriereveileding:

Det er ikke uvanlig at arbeidsgiver dekker karriereveiledning eller coaching, ofte kalt out-placement. Mange opplever dette som nyttig på veien mot ny jobb. Dette kan også være skattefritt, med utgangspunkt i reglene nevnt ovenfor.

Merk at skattefri støtte til utdanning og/eller karriereveiledning maksimalt kan være på 1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp totalt.