

En leder som vil få frem det beste i medarbeiderne sine, bør være bevisst på hvilken lederstil de velger. I dagens arbeidsliv er samarbeid viktigere enn noen gang, samtidig som kravene til prestasjon stadig øker. Unge ledere skal hevde seg som beslutningsdyktige og stødige ressurspersoner, også i møte med eldre, kunnskapsrike og mer erfarne medarbeidere. Der står du plutselig foran dem, og skal imponere med naturlig autoritet og innby til tillit fra første stund. Det kan være utfordrende for mange.
Det å lede eldre kollegaer, som er gamle nok til å være din mor eller far, kan kreve tålmodighet og evnen til å lytte til dem før du introduserer nye ideer. Som ung leder bør du anerkjenne at de eldre ansatte har mye kunnskap. Noen har oppfatningen om at de har ”hørt det før”, og andre vil kanskje til og med nyte at du kommer til kort. Andre igjen vil føle misunnelse av å ikke ha blitt forfremmet til din stilling, til tross for iherdig arbeid.
Dette er noen av grunnene til at unge ledere raskt bør bli gode ledere. Noen ganger er det beste å kaste autoriteten på dør og eliminere hierarkiet. Ved å bygge relasjoner og tillit, kan du la lederskapet ditt vokse. Still de riktige spørsmålene, bli kjent med deres egenskaper, personligheter, og veien erfaringer. Det er alltid en fordel å vite hvem du skal lede. Er du klar over dette, så stiller du sterkere til å motivere hver enkelt, og forutse utfordringer på et tidlig stadium.
Ikke ta for gitt at de eldre kollegaene dine vil gjøre hva du sier kun fordi du er sjefen deres. Frem til du har fortjent deres respekt kan du til og med oppleve at de forsøker å motarbeide deg. De ansattes tro på at du er kvalifisert for å være deres leder, og at du jobber for avdelingens beste, er avgjørende elementer for din legitimitet som leder.
Når du så skal innta rollen som ung leder for eldre kolleger er følgende punkter viktige for å starte i en riktig retning:
Autoritet og respekt må du gjøre deg fortjent til. Identifiser dine medarbeideres styrker og personlighet. Lytt til hvilke spørsmål de stiller, og vær bevisst på at du kan lære mye av hver enkelt person i avdelingen. Sørg for å anerkjenne den kunnskapen de har opparbeidet seg opp i løpet av deres fartstid i bedriften. Identifiser også områder som trenger forbedring, på en måte som kan gjøre en umiddelbar forskjell for deres innsats.
Som ung leder har du alt å vinne på å investere tid til å bli kjent med de du skal lede. I løpet av de første tre månedene er det viktig å gjøre en innsats for å bli kjent med livene deres på en genuin måte. Vis at du ikke har noe å skjule ved å la dem bli like godt kjent med deg. Interessen din kan ha stor betydning for å skape et tillitsfullt, åpent og autentisk forhold mellom deg og medarbeiderne. Privatlivet og jobb henger tett sammen. Skap et miljø som er engasjerende, varmt og fryktløst.
Tenk strategisk over hvordan du kan mikse dine nye strategier, metoder og ideer med de som allerede eksisterer i bedriften. Husk at jobben din er å hjelpe dem til å gjøre jobben deres bedre. Dette krever at du kontinuerlig sørger for at de kan lære mer og utvikle seg.
Ha respekt for hvordan de tenker, men vær kreativ i måten du forklarer hvordan din nye retning er en sunn utvikling. Ta deg tid til dette og gi mange eksempler.
Tradisjoner teller, også for organisasjonen som helhet. Bli kjent med organisasjonens historie og kultur, og hvordan den har innvirkning på det sosiale livet i bedriften.
Det tar tid å bygge tillit og respektert. Respekt kan ikke kreves, så ikke kommander eller still for store krav. Sørg for å bli en del av avdelingen, ta ansvar for dine handlinger, og venn deg til at du stilles til ansvar for avdelingens resultater. Ikke utnytt makten du har over dine medarbeidere, eller gi dem inntrykket av at du er der kun som et steg i din egen karriere. Vis heller at du bryr deg genuint om avdelingens beste.
(Kilde: Forbes.com)
MedlemsfordelerSom medlem i Lederne får du trygghet i arbeidshverdagen, faglig utvikling og et stort nettverk. I tillegg får du lav boligrente, gode forsikringstilbud og andre rabatter. |
---|
Publisert første gang: 13.7.2017