Å ansette en ny medarbeider er spennende, men kan potensielt være kostbart dersom det viser seg å være en feilansettelse. Men denne lille guiden for rekrutteringen i bakhånd, øker du forhåpentligvis sjansen for en god ansettelse. Slik går du frem:
Det første steget i en rekrutteringsprosess bør være en jobbanalyse. Her definerer dere hva slags profil dere ser etter, hvilke behov det vil være på arbeidsplassen fremover, og hvilke oppgaver som vil ligge til rollen.
Relevante spørsmål i en slik analyse kan være:
Ved å gjøre en slik analyse blir det lettere å skrive en stillingsutlysning og gjøre en mer kvalifisert utvelgelse av kandidater.
Skal du ansette en leder? Slik går du frem!
En god stillingsutlysning evner å tiltrekke seg relevante og kompetente søkere. Her er kvalitet viktigere enn kvantitet. Stillingsutlysningen skal få frem det unike ved arbeidsplassen, presentere arbeidsoppgavene på en spennende måte og liste opp de viktigste kravene. I tillegg bør du alltid:
Husk at potensielle arbeidstakere skal velge deg i like stor grad som du skal velge dem. Derfor er det viktig at stillingsutlysningen ikke kun setter søkelys på hva bedriften ser etter, men også evner å overbevise søkerne om at dette er en attraktiv arbeidsplass.
I intervjuprosessen er det viktig å være i «observasjonsmodus» og vente med å gjøre en vurdering før intervjuet er ferdig.
Du bør skrive ned spørsmål du ønsker svar på i forkant, stille oppfølgingsspørsmål dersom det er noe du er usikker på, og oppfordre kandidaten til å komme med eksempler for å få en bedre forståelse. Noter underveis, så blir det lettere å oppklare eventuelle uklarheter som oppstår, samt å gjøre en vurdering i etterkant.
I tillegg kan det være lurt å kombinere intervjuene med personlighetstester, evnetester, caser eller arbeidsprøver. Ved å gjøre dette får du et mer helhetlig bilde av kandidaten, og en større forståelse for hvordan vedkommende tilnærmer seg oppgaver og reflekterer rundt egen kompetanse og løsningsforståelse.
Forbered deg best mulig til intervjuet: last ned gratis e-bøker her.
Som arbeidsgiver kan du spørre om det som er relevant for den aktuelle stillingen. Både personlighetstrekk og kvalifikasjoner regnes som relevant.
Vær imidlertid obs på at det er en del lovbegrensninger som følger av Arbeidsmiljøloven (kapittel 9 og 13) samt Likestillings- og diskrimineringsloven (kapittel 5, § 30). For eksempel er det ikke tillatt å spørre om graviditet, seksuell legning eller politisk ståsted.
Selv om du på dette tidspunktet i rekrutteringsprosessen kanskje er rimelig sikker på hvilken kandidat du ønsker å tilby jobb, bør du alltid gjennomføre en referansesjekk.
Referansesjekken er nyttig for å få et mer nyansert bilde av kandidaten, og for å kontrollsjekke at opplysningene som har kommet frem i prosessen stemmer.
Du bør alltid informere kandidaten(e) at du kommer til å ta kontakt med referansene, slik at de har mulighet til å si fra i forkant. Her er eksempler på hva du bør spørre referansene om:
Husk at rekrutteringsprosessen ikke er over når dere har funnet riktig kandidat, men når kandidaten har signert kontrakten. I sluttinnspurten av rekrutteringsprosessen gjelder det å få sendt over et tilbud raskt og sørge for at kandidaten signerer. Først da er avtalen i boks.
Lykke til med rekrutteringsprosessen!
Kilder: datatilsynet.no, omnilink.no, talentech.com, dagensperspektiv.com.