Fenomenet bedragersyndrom, eller Impostor Syndrome på engelsk, ble først beskrevet av de amerikanske psykologene Pauline R. Clance og Suzanne A. Imes i en forskningsartikkel i 1978.
Den gang fokuserte de på høyt presterende kvinner, men nyere forskning tyder på at menn og kvinner er like mye utsatt.
Følelsen kan opptre hos alle ansatte og på alle nivåer av ledelse, men nye ledere er særlig utsatt. Blant annet fordi de stadig blir satt i situasjoner som er nye for dem, og fordi andre stiller krav om kunnskap de ikke enda har tilegnet seg.
De det gjelder har en iboende redsel for å bli avslørt som inkompetent og som en bedrager, tross at de er høyt kompetente og oppnår suksess i jobben sin.
De har gjerne høy tillit fra både leder og kollegaer – men føler likevel at de har steget altfor raskt i gradene, at suksessen skyldes en «glipp» og at anseelsen de får er ufortjent.
Les også: Ikke la frykt ødelegge!
Ifølge psykologisk.no er det ikke snakk om falsk beskjedenhet eller sviktende selvtillit, men en urovekkende mistillit til egen kompetanse og lite tro på at man virkelig kan det lederen eller kollegaene tror man kan.
– Ofte bortforklarer man egen suksess med fraser som «jeg hadde bare flaks» eller «det var egentlig ikke på grunn av meg», forteller ledercoach Anamaria Nino-Murcia til fastcompany.com.
Julie Zhou, tidligere visepresident for produktdesign i Facebook, har skrevet bestselgeren «The Making of a Manager» som tar for seg fenomenet.
Zhou var bare 25 år gammel da hun fikk sin første lederstilling i Facebook. I løpet av den første tiden som leder gjorde hun en rekke feil og begynte å tvile på egen egnethet som leder.
Les også: Hvordan lykkes som ung leder?
For å håndtere følelsen av å være en bedrager startet hun å blogge om erfaringene sine som leder i et selskap i sterk vekst.
Zhou beskriver bedragersyndromet som en følelse av å ikke være verdig jobben du er satt til å gjøre og følelsen av å ikke ane hva du egentlig holder på med.
Boken hennes er ment som en hjelp til alle som opplever det samme og gir nyttige råd til hvordan du vokser deg inn i lederrollen.
Kilder: chef.se, dalecarnegie.no og forskerforum.no