
Mange mangler kunnskap om bærekraft, og har ikke gjort gode nok tiltak på arbeidsplassen, ifølge Kim Gabrielli i UN Global Compact Norge. Med kun åtte år igjen før FNs bærekraftsmål skal være nådd, er det på tide å ta grep. Disse verktøyene hjelper deg i gang.
- Tekst
- Signe Marie Sørensen
- Foto
- Eivor Eriksen
- Dato
Kim Gabrielli er administrerende direktør i det norske organet i FNs bedriftsinitiativ for bærekraft. Organisasjonen har rundt 16.000 medlemsbedrifter på verdensbasis, 350 av dem er tilknyttet det norske nettverket, UN Global Compact Norge.
Kravene blir bare strengere og strengere, og de siste par lovene som er vedtatt kommer også med bøter.
Kim Gabrielli, UN Global Compact Norge
– De største selskapene har gjort mye og viser stor handlingsvilje. Samtidig sliter mange med å nå klimamålene de har satt seg, da de er avhengige av underleverandører som ikke har gjort tilstrekkelige tiltak, forteller Gabrielli.
Hvem bør gjøre klimatiltak?
Alle kan og bør bidra til å nå bærekraftsmålene. Målene er en global arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Å nå disse er et felles ansvar på tvers av landegrenser, politiske skillelinjer og fagfelt. Særlig næringslivet har et viktig ansvar.
– Bærekraft er tredelt, og handler om å ta sosialt ansvar, så vel som klima- og samfunnsansvar. For bedrifter handler det om å se på alle disse områdene, og videre finne ut hvor i sin verdikjede utfordringene er størst, sier han og tipser om UN Global Compacts gratis innføringskurs.
FNs verktøy for bærekraftig vekst
FN har utviklet et metodisk verktøy for å hjelpe bedrifter å komme i gang med bærekraftig strategi- og forretningsutvikling. Metodikken kalles «SDG Compass»*, og inkluderer alt fra guider til måleverktøy for rapportering på bærekraftsmålene.
Under hvert av de 17 bærekraftsmålene er det definert en rekke delmål med tiltak for hvordan nå dem. Her er det også listet opp gode eksempler på hva som er gjort av andre, til inspirasjon for andre.

Hvorfor trappe opp bærekraftsarbeidet nå?
For å sikre at sosialt og bærekraftig ansvar tas på alvor på arbeidsplassen, må det innlemmes på strategisk nivå, settes konkrete mål og tilrettelegge for jevnlig rapportering for hver av dem. Syns du det høres ut som en tung prosess? Vel, alternativet er verre.

– Kravene blir bare strengere og strengere, og de siste par lovene som er vedtatt kommer også med bøter, sier Gabrielli og sikter til den nye åpenhetsloven og likestillingskravene.
Dessuten handler bærekraftig drift vel så mye om konkurransekraft i markedet. Forbrukerrådet med flere jobber aktivt for at det skal bli enklere for forbrukere å velge bærekraftige og miljøvennlige alternativer. Å lykkes med en bærekraftig kursendring, handler om to ting, ifølge ham; hvordan tjene penger på å redde verden, og hvordan bidra til bærekraftsmålene.
– Her gjelder det å se på ulike tiltak, og gjøre det til businessmuligheter, sier han.
Nye lover og handlingsplan fra Regjeringen
I juni 2021 la Regjeringen frem en nasjonal handlingsplan for målene. Denne ble vedtatt i april 2022 og legger dermed grunnlaget for hvordan vi sammen kan bidra til å nå bærekraftsmålene. Med den nye handlingsplanen på trappene, i tillegg til nye lover som skal sikre at ansvaret ivaretas, er det håp.
Åpenhetsloven skal sikre virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Trer i kraft 1.juli 2022
– I løpet av de neste to-tre årene forventer vi at de blir ytterligere strammet til, sier Gabrielli.
I dag er det de største selskapene som plikter å rapportere på klimagassutslipp, men det er trolig bare et spørsmål om tid før kravene også vil omfatte mindre bedrifter. Et viktig tips er derfor å ligge i forkant og holde deg oppdatert på hvilke standarder som gjelder for din bransje.
Gode verktøy for bærekraftsarbeid
Mange bedriftsledere har et ønske om å bli mer bærekraftige, men uten at det går på bekostning av lønnsomhet eller effektivitet. Iverksetter du de rette tiltakene, kan du få i pose og sekk. Et verktøy som hjelper deg å gå både grundig og konkret til verks er den BI-utviklede modellen, Grønn Vekst-trappen. Denne består av seks tiltakstrinn som systematiserer prosessen:
Grønn vekst-trappens 6 trinn
- Utvendig – søk partnerskap med andre som jobber for bærekraft og støtt deres initiativer.
- Husrengjøring – rydd i egne skap ved å redusere utslipp og avfall fra egne bygg og anlegg
- Leverandørkrav – samarbeid og still bærekraftige krav til selskapene i leverandørkjeden
- Driftsomlegging – hvordan kan bedriften levere mest mulig verdi med minst mulig ressurser?
- Forny produktporteføljen – design og utvikle nye produkter og tjenester som er økoeffektive
- Skap ny forretningsmodell – legg om hele virksomheten med bærekraft som hoveddrivkraft