Gode relasjoner har en positiv effekt på kreativitet, og vi blir bedre i jobben gjennom å lære av og med andre. Det gir oss økt trygghet til å gå løs på krevende oppgaver og utfordringer, og vi blir mer robuste til å takle stress.
Muligheten for å lykkes med egen karriereutvikling øker. Det gjør også energien vi har, både på og utenfor jobb. Mange av oss tilbringer mer enn en tredjedel av døgnet på jobb, så dette er gode nyheter. Gode relasjoner er rett og slett en nøkkel både for å ha det bra og for å lykkes.
Når du utvikler gode relasjoner til kolleger, samarbeidspartnere, leverandører og kunder, skaper du også vekst for selskapet du jobber i. Gode kunderelasjoner kan føre til gjentatte kjøp og god omtale, og ved å forstå kundens behov kan du øke kundeverdien.
Sterke relasjoner med partnere og leverandører kan åpne døren for nye samarbeidsmuligheter. Det påvirker gjerne motivasjonen positivt, som ofte resulterer i økt produktivitet og kvalitet. Et godt samarbeid kan gi læringsmuligheter og åpne nye perspektiver, som kan føre til innovasjon.
Det er mange små tiltak du kan gjøre for å pleie relasjonene du har og kanskje også utvikle nye relasjoner. Tenk over hvem som gir deg energi, glede og mening. Reflekter over hvem du ønsker å ha nær deg. Prioriter å pleie disse relasjonene. Sett av tid til å bygge relasjoner og vis interesse for de menneskene du har kontakt med.
Ta en telefon, en digital kaffeprat eller en uformell prat på kontoret der du deler andre ting enn jobb. Vær sjenerøs når du kommuniserer. Ved å uttrykke glede og gi hyggelige kommentarer, både gir og får du energi og glede. Respekter andres egenskaper og verdier, og vær støttende både i gleder og i utfordringer. Et smil og en vennlig gest koster lite og gir mye.
Den viktige tilhørighetenLivskvalitet og sosial inkludering er bundet sammen gjennom fellesskapene vi inngår i, eller stenges ute fra. Å gjenkjenne oss selv i andre, er grunnleggende for å oppleve tilhørighet. Det å føle tilhørighet er et grunnleggende behov. Diskriminering øker risikoen for depresjon, angst og psykiske plager. En av fem opplever diskriminering på bakgrunn av sykdom, kjønn, alder etnisk bakgrunn eller seksuell identitet. Personer som er åpne om psykiske helseutfordringer i jobbsøknaden får 27 prosent færre innkallinger til intervju. Stigma om psykiske utfordringer kan forsterke egne helseplager og gjøre det vanskeligere å oppsøke hjelp. |
---|
Kilder: BI, NDLA, Kristiania og Verdensdagen for psykisk helse