Dette er agil ledelse
LEDERMETODIKK

Nysgjerrig på agil ledelse?

– Den beste metodikken å lære seg for å utøve god ledelse i den nye normalen, sier næringspolitisk rådgiver, Anri Håvard Hebib. Men hva dreier det seg om, egentlig? Her får du et lynkurs.

Tekst
Maria Caroline Skrede
Foto
Silje Katrine Robinson
Dato

Agilt lederskap har de siste årene fått et solid fotfeste på norske arbeidsplasser. Kort fortalt innebærer ledelsesformen flat struktur, høy tillit til de ansatte, større involvering og raskere tilpasningsevne.

Coachende lederstil

Som agil leder bruker du coaching som metode for å veilede medarbeiderne dine. Det betyr ikke at du må kunne alt eller fortelle hvordan jobben skal gjøres. Du kan imidlertid være den som stiller gode spørsmål, ha inspirerende visjoner eller være en å «kaste ball» med for å drive arbeidet videre.

Agil ledelse styrker også medarbeiderskapet. Det handler om å ta ansvar fremfor å overlate alt til lederen. De viktigste forskjellene på det agile lederskapet og det vi kan kalle det tradisjonelle eller mekaniske lederskapet, kan beskrives slik:

  • Kundeorientert fremfor eierorientert
  • Indre motivasjon i stedet for belønningssystem
  • Tillit i stedet for kontroll
  • Rask tilpasning i stedet for nøyaktig planlegging

Økende interesse

Anri Håvard Hebib har holdt en rekke kurs i agil ledelse for Lederne. Som kursholder har han merket den økende interessen for agile ledelsesprinsipper:

­– Pandemien har endret på noen fundamentale sider av ledelsesfaget, kanskje for all evig tid. Kravet om god samhandling, myndiggjøring av ansatte og bryting av siloer vil være viktig fremover for alle organisasjoner, sier han.

– Heldigvis er agil ledelse kanskje den beste metodikken å lære seg for å utøve god ledelse i den nye normalen, hvor man nettopp trener på samhandling, myndiggjøring og transparens.

Lederne har holdt flere kurs i agil ledelse for sine medlemmer – både fysiske og digitale. En av dem som tidligere har deltatt på kurs, er sikkerhetssjef i Coop Nordvest, Ole-André Leivdal.

Han meldte seg på kurset for å få et større innblikk i ulike lederstiler, lære mer om agile arbeidsmetoder, få faglig påfyll og for å utvikle seg som leder.

– Kurset fikk meg til å innse at vi allerede jobber en del agilt og gav meg nyttig påfyll for å fortsette å jobbe agilt fremover. Jeg syntes også det var interessant å forstå mer om historikken bak og se hvordan den norske og amerikanske ledelsesmodellen skiller seg, forklarer han.

Interessert i å lære mer om agil ledelse?

Agil ledelse fungerer best i samhandlingen mellom medarbeidere. Derfor arrangerer Lederne endelig fysiske kurs i agil ledelse igjen – etter å ha arrangert en rekke digitale kurs.

På dette heldagskurset trener du sammen med andre på helt konkrete verktøy som du kan ta med deg tilbake til din bedrift/organisasjon. Du vil blant annet lære mer om:

  • Hva agil ledelse er
  • Forskjellen mellom agil ledelse og tradisjonell «fossefallmetode»
  • Når du skal bruke agil ledelse og når du skal bruke tradisjonell ledelse
  • Hvilke ulike roller det finnes i agil ledelse, og hvilken du som leder bør ta
  • Praktiske oppgaver hvor du øver på agil metodikk
  • Sjekkliste for hva du bør huske på når du skal jobbe agilt
Se komplett kursoversikt og meld deg på kurs her.

 

Les om Ledernes medlemsfordeler

Meld deg inn i Lederne

Publisert i Karriere, Ledertips