– Hvorfor fryktledelse? Jo, for da slipper lederen å lære. Det blir som jeg sier, og det er mye enklere. Fryktledelse gjør rett og slett livet enklere for ledere. De slipper å forholde seg til motforestillinger. Det er skummelt enkelt, sier Arnulf.
Han mener fryktledelse skyldes en kombinasjon av at man har store ambisjoner og mangel på empati.
– Det som skjer med en del ledere, er at de krenker andres rett til å være seg selv. Holdningen er at du skal være tjener og stille opp for meg, og at ditt verdensbilde er en fornærmelse mot mitt. Ofte kan det ta tid før du merker at lederen driver fryktledelse. Selv fryktledere har nemlig gode perioder innimellom, sier Arnulf.
Han mener mange ledere utnytter at de har en sosial overordnet posisjon. Og for mange medarbeidere kan lederen oppleves som en billett til noe bedre – en billett til karriere og bedre lønn.
– Derfor investerer de fleste mennesker i en form for samarbeid med lederen. Det mange ledere ikke skjønner, er at autoritetsangsten ligger latent hos de fleste mennesker. Du er ikke nødt til å gjøre noe i tillegg for å vekke folks autoritetsangst.
Ofte kan det ta tid før du merker at lederen driver fryktledelse.
Jan Ketil Arnulf
Han mener man skal være ekstra oppmerksom på de lederne som gjør sine psykologiske handikap til en målestokk for hvordan ting skal være.
– Det er det dessverre mange som gjør, forteller han.
Arnulf mener noen ledere misforstår, og «glemmer» kanskje at en god leder er en som får de ansatte til å utvikle seg og sette seg mål.
– Det som fungerer best, er et godt samarbeids-forhold. Folk jobber ikke for sjefen, men for gleden av å føle seg nyttig i et faglig fellesskap, sier Arnulf.
Som medlem i Lederne får du trygghet i arbeidshverdagen, faglig utvikling og et stort nettverk. I tillegg får du lav boligrente, gode forsikringstilbud og andre rabatter.
Se alle dine medlemsfordeler