Her ser du Lederne-medlemmer som streiker

Oljestreikens superhelter: – Presset var enormt!

– Jeg skal ikke legge skjul på at det var tøft. Det føltes som vi var David mot Goliat i kampen mot store, mektige NHO under oljestreiken, sier hovedtillitsvalgt Per Helge Ødegård i Lederne.

Tekst
Ingunn Larsen
Foto
Ingunn Larsen
Dato

Lederne var den eneste arbeidstakerorganisasjonen som streiket under årets lønnsoppgjør på sokkelen, og vant fram med de viktigste kravene.

– Noen ganger er det en styrke å være liten. Lederne er en lettbeint organisasjon. Vi er store nok til å ha reell makt, og liten nok til å jobbe effektivt og vise handlekraft raskt. Det beviste vi under streiken, sier Ødegård.

Sammen med tillitsvalgtskollegaene Hans Fjære Øvrum og Terje Herland puster han nå lettet ut. Perioden med lite søvn og enormt press er endelig over. De gleder seg over å ha vunnet fram med hovedkravet om tariffavtale for medlemmene som må flytte arbeidssted fra oljeplattform på havet, til kontrollrom på land. Ikke minst gleder de seg over mange fornøyde medlemmer på sokkelen.

Ingen «walk in the park»

– Oljestreiken var ingen tur i parken for oss i Lederne. Det koster å gå til kamp mot NHO og streike i dagevis. Det er et stort ansvar, sier Hans Fjære Øvrum.
Han vet hva han snakker om. Sammen med de andre tillitsvalgte i Lederne opplevde han et enorme press under den ti dager lange streiken. Selv om det var tøft, sto de stødig uten å la seg presse til å vike på kravene. Oljestreiken fikk enorm medieoppmerksomhet, og Ledernes tillitsvalgte måtte besvare spørsmålene som haglet inn kontinuerlig. I tillegg skulle de organisere selve streiken, og ta seg av alle medlemmer og streikevaktene. Det er en svært krevende øvelse, selv for erfarne hovedtillitsvalgte.

Journalister ringte midt på natta

– Journalister ringte til alle døgnets tider og ville ha uttalelser fortløpende. Det kom opp saker og spørsmål som vi måtte ta stilling til og besvare umiddelbart. Da nytter det ikke med hjemmekontor. Vi må være samlet, diskutere sakene og enes underveis. Jeg ble vekt på natta av at en journalist ringte og spurte om hva jeg mente om at oljeplattformen Johan Sverdrup ikke var stengt ned slik vi sa. Det virket merkelig, og jeg var nødt til å vekke de andre, sier Øvrum.

Kollega Per Helge Ødegård smiler av denne historien i etterkant. Øvrum hadde løpt direkte bort til Ødegård og dundret på døren hans den natten for å diskutere løsning.

– Jeg trodde det brant, ler Ødegård.

Lederne er en lettbeint organisasjon. Vi er store nok til å ha reell makt, og liten nok til å jobbe effektivt og vise handlekraft raskt. Det beviste vi i streiken.

Per Helge Ødegård, hovedtillitsvalgt i Equinor ASA

Hvordan er det å være tillitsvalgt i streik?

– Alle har forskjellige roller og vi må stå samlet i en streik. Vi hadde en streikekomite som jobbet aktivt fra forbundskontoret i Stavanger, og vi hadde tett kontakt med tillitsvalgte og medlemmer på sokkelen underveis. Det er viktig at alle er på og tilgjengelig, slik at vi får løst uenigheter effektivt underveis. Det kommer opp nye spørsmål fra mange interessenter hele tiden, og man får aldri gitt nok informasjon. Spørsmålene fra media må besvares kjapt, og da er det viktig å diskutere budskap og gjøre grundig faktasjekk. Når man er i konflikt kommer det aller største informasjonsbehovet fra de som streiker. Noe av det viktigste vi som organiserer en streik gjør, er å gi våre egne medlemmer god informasjon forløpende. Vi hadde på det meste tatt ut fem plattformer i streik i Equinor og Neptun Energi, og vi varslet ytterligere opptrapping av streiken dersom vi ikke kom til enighet med motparten. Vi brukte mye tid på å sende eposter og ringe alle sammen personlig, forklarer Ødegård.

Krevde tariffavtale

– Våre medlemmer som jobber i havet sa de var godt fornøyde med at vi, som eneste forbund, markerte oss i denne saken og ikke ga etter på kravene. Den store forskjellen mellom Safe, IE og oss under årets oppgjør, var at vi var det eneste forbundet som viste handlekraft og gjorde det vi hadde lovet. Vi ville opprettholde kjøpekraften og sørge for at våre medlemmer får tariffavtale selv når arbeidsgiver flyttet en vesentlig del av virksomheten fra havet til kontrollrom på land. Dette med tariffavtale var en viktig årsak til årets oljestreik. Det er urimelig at arbeidstakere blir tvunget til å bytte forbund fordi arbeidsgiver flytter en stor del av virksomheten til et annet sted. Vi må få velge selv hvilket forbund vi vil være medlem i. Vi var aldri i tvil om at det vi gjorde var riktig, sier Terje Herland.

– De tillitsvalgte er våre superhelter

Forbundsleder Audun Ingvartsen takker de tillitsvalgte som var lojale mot det de hadde vedtatt hele veien. Han roser alle som bidro under streiken med smått og stort, og vektlegger at de var tøffe som sto i det under press.

– De tillitsvalgte er Ledernes gull og våre egne superhelter. Uten lojale medlemmer og tillitsvalgte hadde vi aldri nådd fram med våre krav, sier Ingvartsen.
Sammen med hovedtillitsvalgt Per Helge Ødegård forhandlet han frem Ledernes viktigste krav hos Riksmekleren etter ti dager i streik. Administrerende direktør i Norsk olje og gass (NHO), Anniken Hauglie, uttalte på Kveldsnytt samme kveld at det hadde vært tøft under forhandlingene hos Riksmekleren.

Jeg takker dyktige tillitsvalgte og medlemmene for at vi vant fram med streiken.

Audun Ingvartsen, forbundsleder i Lederne

Sterkt internt samhold

– Internt samhold ga oss styrke under det enorme presset vi sto i. Vi tillitsvalgte vil først og fremst takke medlemmene for alle heiarop og jobben de gjorde mens streiken sto på. Støtten fra de som jobber i havet betydde alt. Forbundsledelsen var klinkende klar og vinglet aldri. Å ha forbundsleder Audun Ingvartsen og nestleder Liv Spjeld By fysisk til stede sammen med oss, ga oss tillitsvalgte styrke når vi hadde så mye ytre press. Arbeidsgivere, media, andre fagforeninger, medlemmer, streikevakter, Riksmekleren, NHO, – alle presset på og skulle ha svar. Nettroll, feilaktige påstander og uenigheter på sosiale medier er også stressende. Da er det avgjørende at vår egen forbundsleder står stødig og forklarer tydelig hva som er våre krav. Det opplevde vi under oljestreiken, sier Ødegård.

Kollega Terje Herland følger opp.

– Det var det interne samholdet og støtten vi fikk fra egen organisasjon som holdt oss oppe. Oljestreiken var som en fotballkamp hvor motstanderen scoret første mål, og vi måtte kjempe hardt for å vinne, sier Herland. De tre tillitsvalgte som til daglig jobber i Equinor er samstemte: – Uten støtten fra medlemmene og forbundsledelsen hadde vi aldri vunnet fram. Vi er spesielt stolte av våre yngste medlemmer som aldri har opplevd streik før, men som viste muskler og sto i det hele veien.

Går hele veien for medlemmene

Lederne er ikke en del av de store arbeidstakersammenslutningene LO og YS, og er ikke bundet opp av samordna oppgjør. Derfor har Lederne streikerett hvert år.

– Streik er det sterkeste virkemiddelet vi arbeidstakere har. Å gå til streik er aldri et enkelt valg å ta. Det er absolutt ikke noe vi ingen ønsker å ty til, for en streik vil alltid ramme en uskyldig tredjepart. Vi har vist muskler under årets oljestreik, og bevist at vi er villige til å gå hele veien for å nå fram med våre medlemmers krav, avslutter forbundsleder Ingvartsen.

Les om våre medlemsfordeler her.

Meld deg inn i Lederne.