Helomvendingen

Satset alt – rett før corona

Marit Ringvoll og hennes ektemann Gaute bar lenge på en drøm om å starte et 'bed and breakfast' i utlandet. I januar solgte de huset sitt og satset alt på en eiendom i idylliske Piemonte. Så kom coronaen.

Tekst
Håkon Holo Dagestad
Foto
Privat
Dato

De aller fleste bærer på en drøm om å gjøre noe annet, men langt ifra alle får seg til å ta det store spranget. Vi tok kontakt med Lederne-medlemmet Marit Ringvoll, som sammen med hennes mann har satset alt på et eventyr få tør å begi seg ut på. Drømmen om å kunne flytte utenlands til et idyllisk område og starte et eget overnattingssted hang lenge i luften for ekteparet.

Helt solgt

Tanken på å praktisk gjennomføre idéen var imidlertid langt unna. Helt til sent i 2019. I november bestemte de seg for å se nærmere på den unike eiendommen i Tenuta del Barone (direkte oversatt: “baronens eiendom”) som ligger i Piemonte-regionen. Området ligger en time øst for Torino, og like ved Italias minste by, Moncalvo – midt i ett av verdens mest kjente vin– og matdistrikter. Familien til Gaute har hatt et landsted i Abruzzo-regionen i Italia i over 20 år, så paret var godt vant med kulturen og de vakre omgivelsene der.

En solfylt januardag i 2020 befarte de stedet, som blant annet har et hovedhus og en stall fra 1500-tallet, og en bitteliten kirke fra 1700-tallet. Den tidligere eieren viste dem rundt, og Marit og Gaute var helt solgt. Det kunne ikke bli bedre, og det var dette de hadde ventet på. De sa begge opp jobbene sine og solgte huset. Den endelige kontrakten ble signert i slutten av februar.

– Ideen tok litt tid å modnes. Vi var på visning i januar, kom hjem og brukte et par dager på å bestemme oss. Vi tenkte: yes – dette gjør vi, forteller Marit begeistret.

Så delte de den endelige avgjørelsen med familie og venner.

Heiet frem

Paret innså tidlig at det er noen baksider ved å reise fra Norge. Den største var å reise fra familie og venner. Ikke minst å være så langt borte ifra barna. Etter å ha snakket med dem, og siden den yngste er over 23 år og greier seg fint selv, så la ikke det noen hindringer i veien. De er tross alt ikke lengre unna enn 2,5 timer med fly.

Da de først hadde bestemt seg for å satse fullt ut på drømmen deres, opplevde Marit og Gaute at de fikk en uforbeholden engasjert og positiv heiagjeng rundt seg. Alle de nærmeste vil dem bare godt, og ønsker at de lykkes med sitt store sprang.

– Vi har fått en fantastisk respons fra de rundt oss, og de synes vi er tøffe som følger drømmen vår i Italia.

En ting er å bytte arbeidsgiver, en annen er å totalt bytte livsstil. Det er jo det vi har gjort!

Marit Ringvoll
Skrekkblandet fryd

Kontrakten var signert, og de var nå uten jobb. Et valg som ville snu opp ned på livene deres var tatt. Stabilitet hadde vært normen, men den skulle med ett opphøre.

– Etter lang fartstid for den samme, trygge arbeidsgiveren blir man jo litt mer engstelig for å bryte opp. En ting er å bytte arbeidsgiver, en annen er å totalt bytte livsstil. Det er jo det vi har gjort, sier Ringvoll.

To uker senere slo koronaviruset til. Ringvoll hadde jobbet i Coop i det meste av sitt yrkesliv. De sto på bar bakke, og drømmen kunne ha fått en brutal stopp allerede da. I lys av corona-situasjonen ba hun om et møte med hennes, nå tidligere, arbeidsgiver i Coop. Han omgjorde heldigvis avgjørelsen, og Marit fikk jobbe videre. Det var en enorm lettelse.

– Takket være svært god dialog med våre arbeidsgivere fikk vi lov til å trekke våre oppsigelser og få et forlenget engasjement. Det er jeg sjeleglad for i dag, forklarer Marit.

På med krum rygg

Til tross for en lojal arbeidsgiver fikk drømmen et skudd for baugen. Usikre tider lå foran dem, og eventyret de trodde skulle bli problemfritt bleknet litt.

– Gaute og jeg satt oss ned og tenkte oss godt om. Så kom vi frem til at vi ikke skulle la et virus stoppe oss. Ikke tale om. Vi følte at vår sjanse hadde kommet. Dette var noe vi hadde ventet så lenge på. Den tanken har vi tviholdt på helt siden da.

Akkurat det er de veldig glade for at de gjorde. I dag ser de fremover og satser stort med både investeringer, pågangsmot og arbeidslyst.

– Mye kunne vært annerledes og til vår fordel uten corona-viruset og alt sammen, men nå hopper vi i det med begge beina og ser fremover.

Fremtiden lysner

I skrivende stund er paret i full sving med å bygge opp et nettverk med lokale mat- og vinprodusenter. Selv om markedet i området er lite, så har mange tatt kontakt med paret for å skape et samarbeid.

– Vi føler at vi har blitt tatt ufattelig godt imot av folk her nede, og det bekrefter bare for oss at dette var et riktig valg å ta.

Det skal legges til rette for turer til lokale produsenter av økologiske viner og oster. Menyene skal lages og bygningene må pusses litt opp. Den bittelille, gamle kirken skal også pusses opp slik at det i fremtiden kan arrangeres vielser her, og nå for tiden holder Gaute på med å stelle de 150 frukttrærne i hagen. Paret ser for seg åpning rundt påsketider neste år.

Avslutningsvis reflekterer Marit over medlemskapet i Lederne, og har mye godt å si.

– Medlemskapet har gitt meg utrolig mye. Jeg har lært så mye gjennom å være med i regionutvalget for Samvirke og forskjellige utvalg. Det har gitt meg så mange fine muligheter til å utvikle meg og få kompetanse og nødvendig bagasje i arbeidslivet. Det er jeg utrolig takknemlig for.

Nå håper ekteparet på et stort innrykk når verden blir normal igjen.