Leder: Man sitter i en sofa på et kontor.
Refleksjoner

Krevende omstilling – men det kommer en ny tid!

Refleksjoner fra Ledernes generalsekretær Morten Slungård etter en spesiell uke.

Tekst
Morten Slungård (generalsekretær i Lederne)
Sist oppdatert

Nairobi 10. mars 2019

Jeg har en fridag i Nairobi og har akkurat satt meg på en solrik terrasse på hotelltaket. Dagen etter skal jeg lede en tredagers konferanse for internasjonale Redd Barna sine IT-ledere fra Europa og Afrika. Det er da de første meldinger om en flystyrt når meg. Flight ET302, et Boeing 737MAX 8-fly fra Ethiopian Airlines har styrtet kort tid etter avgang fra Addis Abeba. Flyet kalles på folkemunne for «bistandsflyet» – det er den vanlige flyruten til Nairobi. Jeg venter kolleger fra Europa og Afrika. Akkurat da har jeg ikke oversikt over hvilke fly de skal komme med. Jeg setter en liten krisestab sammen med min norske IT-sjef. Det blir en følelsesladet søndag. En av våre kom aldri frem og totalt 157 mennesker omkommer i den tragiske ulykken. Blant dem også en norsk Røde Kors-ansatt.

Storgata 25, Oslo 10. mars 2020 – ett år etter Nairobi

Vi setter krisestab i Lederne. Dagen før har en våken kollega sagt: «Nå skjer det noe!». Flyulykken utenfor Addis Abeba var en tragisk hendelse, mange berørte og langvarige ettervirkninger. Det som nå treffer – Covid-19 – har en helt annen dimensjon. Ingen kan overskue det som nå treffer oss.

 

Nå kommer alt på én gang – i alle dimensjoner – i hele samfunnet og i tillegg flytter rammefaktorene seg like raskt som vi klarer å handle. Like fullt velger jeg i dag å se på det som en omstilling – dog mer krevende enn noen gang.

Morten Slungård

 

Søndag 22. mars – tid for refleksjon

Endelig et par timer til å trekke pusten og reflektere. Det er utrolig hva som bor i oss når krisen treffer. Vi mobiliserer alt vi kan og vi agerer raskt. De kommende dagene er det viktigste å vise omsorg, ta vare på hverandre og på best mulig måte takle den krisen vi alle er rammet av. Samtidig prøver jeg å se litt fremover. Akkurat nå velger jeg også å se på Covid-19 som en stor omstillingsprosess. Forskjellen er at nå har vi ikke hatt tid til å planlegge, være mentalt forberedt, informere de ansatte, og alt annet vi er gode på i normale omstillingsprosesser. Nå kommer alt på én gang – i alle dimensjoner – i hele samfunnet og i tillegg flytter rammefaktorene seg like raskt som vi klarer å handle. Like fullt velger jeg i dag å se på det som en omstilling – dog mer krevende enn noen gang. For denne omstillingen finnes det ikke noe ferdig rammeverk som andre har prøvd før og lykkes med. Nå må vi rett og slett være gode sammen.

Vi klarer å omstille oss

Vårt sekretariat består av noen som har kontor i Oslo, noen i Stavanger og noen på hjemmekontor. Over natten må vi etablere løsninger for å arbeide hjemmefra. På tross av ulike typer datamaskiner, litt ulike lisenser, ulik fart på det trådløse nettet hjemmet, litt utrent i Skype – ja, så er vi oppe og jobber digitalt i løpet av en dag eller to. Ingen hadde vært forutseende nok til å innrede det perfekte hjemmekontor i forrige uke. Det løser seg uansett, også på 50 m2 sammen med den man er mest glad i. For de mer avanserte blir det denne varianten: Hele storfamilien rundt kjøkkenbordet ikke bare til middag, men hele døgnet. Parallelt er det matteskole for barna og håndtering av krisen i det lokale idrettslaget.

 

Ingen hadde vært forutseende nok til å innrede det perfekte hjemmekontor i forrige uke.

Morten Slundgård

 

Omstilling gir alltid nye muligheter

Når krisen treffer oss kan vi lett miste motet og stenge både ned og av alt. Jeg har respekt for og stor forståelse for de mange som er rammet brått og uventet. Det meste er snudd opp-ned på få dager. Covid-19 vil kreve at vi behersker kunsten å gi både brems og gass samtidig – slik vi er vant til å gjøre når vi driver omstilling. Noe må vi nå slutte med, andre ting må endres, men aller viktigst er hva vi kan gjøre nytt, annerledes, mer spennende, bedre, mer elegant og kanskje også bedre enn våre konkurrenter. Mulighetene vil komme like fort og jeg tror i det samme omfang som krisen vi er oppe i. Mulighetene må gripes nå!

Ny kursportefølje – vårt første gode eksempel

Lederne har drevet med et utstrakt kurstilbud til sine medlemmer i mange år. Én- eller todagerskurs, 25 personer, én foreleser, gode tilbakemeldinger. Plutselig må vi kansellere alt ut april måned. I løpet av få dager snur vi helt om. En proaktiv leverandør kombinert med kloke og effektive hoder internt, lager en helt ny kurspakke som skal gjennomføres 100 prosent digitalt. Det første kurset med plass til 20 deltagere blir fullbooket 90 minutter etter at det er lansert på vår hjemmeside. Det har aldri skjedd før. Vi både oppdaget og ikke minst grep muligheten!

Charles Darwin – «en ny vår» – alle vil ikke klare krisen

Mine små og enkle eksempler hentet fra en relativt enkel hverdag blir for ingenting å regne når vi i dag så vidt kan ane hvordan Covid-19-krisen vil utarte seg. Vi har en regjering som handler og tar beslutninger og en nasjonal kultur tuftet på tillit og sunn og god dugnadsånd. Det er et godt fundament. Dessverre ser vi allerede advarsler fra Kripos om at kriminaliteten også finner kreative og nye måter for sin «virksomhet». Dette på tross av stengte grenser og begrensede muligheter for ulovlig transport av varer, tjenester og penger.

Mye vil være annerledes etter dette og alle vil nok ikke komme enkelt gjennom krisen. Det blir krevende for oss alle. 21. januar i år var ansatte, vårt styre og våre samarbeidspartnere samlet til kick-off for 2020. Lite ante vi da at tittelen på den kveldens foredrag: «Det er i samspill de beste prestasjoner skapes» nå er den beste rettesnor for at vi lykkes gjennom Covid-19-krisen. Jørn Hoel var også med den kvelden med sin velkjente «Har en drøm». Det er håp.

Det kommer en ny tid – helt sikkert!

Jeg håper vi alle, på tross av en krevende tid i alle dimensjoner, klarer å løfte blikket og se etter de nye mulighetene. La oss nå først ta vare på det beste vi har. Deretter må vi være så kreative som vi kan og skape noe nytt – noe som er bedre og annerledes enn før. Det fortjener nemlig det vi også nå må kalle fremtiden – der vi skal være resten av livet.

Les om Ledernes medlemsfordeler her

Meld deg inn i Lederne

Publisert i Uncategorized