Karriereveileder Reidar Myrvang holder opp hånden for å illustrere fem tips
Karrierebygging

5 tips til deg som drømmer om forfremmelse

Går du med en lederdrøm i magen og ønsker å gjøre karriere som leder, kan en god plan og et gjennomtenkt løp øke sannsynligheten sterkt for at du lykkes med dette. Her er karriereveilederens tips.

Tekst
Signe Marie Sørensen
Foto
Fartein Rudjord
Dato

Reidar Myrvang har selv klatret karrierestigen – fra han startet som avisbud som 13-åring, til han fikk deltidsjobb innen sikkerhetspsykiatrien på Dikemark som landets yngste person på den tiden. Stillingen hadde han ved siden av studiene innen strategisk ledelse og varehandel.

– Den store interessen for mennesker har fulgt meg helt siden da. Dette med å mestre, prestere og skape gode resultater henger sammen med personligheten og psyken vår, og er noe jeg brenner for som karriereveileder også, forteller han.

Målrettet gikk ferden til dagligvare-bransjen, hvor han fort steg i gradene. Etter hvert ble han hentet til bank og finans. Også her ble han lagt merke til og steg raskt i gradene fra investeringsrådgiver til direktør, sousssjef og assisterende banksjef.

Hvorfor er det slik at noen får gylne muligheter som dette igjen og igjen?   

– For meg har det handlet om å hele tiden gjøre en best mulig jobb der jeg er. Da blir man fort lagt merke til, sier Myrvang som i dag driver Lederrådgivning AS og er aktuell med kurset Ungt lederskap.

Reidar Myrvang på vei ned Rådhustrappen
Karriereveileder Reidar Myrvang mener den beste veien til suksess er å være tro mot deg selv. Da er det lettere å gjøre inntrykk på veien.

Gjør du ditt beste, men likevel ikke får de helt store mulighetene, er det på tide å ta saken i egne hender. Slik går du frem:

1. Vær tro mot deg selv

Kjenner du motivasjonen daler og rastløsheten stiger, men er usikker på hva som skal til for å utvikle deg i riktig retning? Da har karriereveilederen et viktig råd:

– Gå gjennom alle jobbene du har hatt opp igjennom, og tenk over hvilke oppgaver og roller som har gitt deg motivasjon og glede underveis, råder Myrvang.

Ser du at oppgavene og ansvaret du ønsker er innen rekkevidde på arbeidsplassen din, er det på tide å ta fatt på neste steg.

2. Kommuniser og planlegg

Det høres kanskje enkelt ut, men ifølge Myrvang er det mange som jobber hardt og håper det blir lagt merke til. Ofte er ikke det nok, du må også kommunisere det.

– Medarbeidersamtalene kan og bør brukes til dette, og både du og arbeidsgiver kan ta initiativet til å snakke om karriereplanen. Fortell hva du vil, og legg en felles plan for at du skal nå målene dine, tipser han.

3. Bygg kunnskap og nettverk

Like viktig som å vite hva man vil, er det å være åpen for både ny kunnskap og nye mennesker.

– Meld deg på kurs, ta sertifiseringer og gå på frokostseminarer. I tillegg til at det holder deg faglig oppdatert, er det også gode arenaer for å bli kjent med nye mennesker. Det samme gjelder sosiale medier som for eksempel LinkedIn, påpeker Myrvang.

Han mener livslang læring er noe alle bør være opptatte av, noe også arbeidsgivere bør ha søkelys på for å kunne tilby et stimulerende miljø hvor alle får muligheter.

– For hver enkelt handler det om å ta eierskap til eget liv, sier han.

Samtidig – når du er tilgjengelig for ny input og nye bekjentskaper, får du også verdifull innsikt i hva som foregår på utsiden av din egen lille jobb-boble. Hva skjer i bransjen din, er du egentlig på riktig sted og er mulighetene bedre for deg et annet sted? Dette er alle spørsmål du blir konfrontert med når du har gluggene åpne. På godt og vondt.

4. Få CV-en til å skinne

Så oppdager du kanskje at drømmejobben ikke finnes i selskapet du er i. Da er det på tide å ta en nærmere titt på CV-en.

– Pass på å ha persondata i topp, og deretter et profesjonelt sammendrag. Her gjelder det å identifisere hvilke ferdigheter du besitter og fremheve disse sammen med hvilke oppgaver du motiveres av, sier Myrvang som understreker verdien av å fremstå relevant. I tillegg er det klokt å bygge på med kurs dersom du ser behov for å posisjonere deg enda bedre.

Om jobberfaringen bør sorteres kronologisk eller etter profesjonell relevans, er opp til hver enkelt. Det viktigste er at den speiler deg på best mulig vis. Når CV-en er ryddig, språkvasket og velklingende, er du klar for søknadsprosessen.

Karriereveileder Reidar Myrvang portrett
Har du kartlagt hva du motiveres og drives av? Da vet du kanskje også hva som skal til for å lande drømmejobben, ifølge karriereveilederen.

5. Hold øynene på målet, og søk!

Mens noen vil mene at det kan være lurt å søke bredt for øvelsens skyld, mener Myrvang at energien bør legges i stillingene du virkelig kjenner en indre motivasjon for.

– Jeg tror det er lurt å kun søke på stillingene du virkelig vil ha, for å kunne legge ned en skikkelig innsats i hver enkelt søknad, sier han.

I tillegg råder han til å aktivt oppsøke kontaktpersoner og gjøre små avtaler du kan følge opp.

– Du må gjerne også rådføre deg med en mentor eller veileder på sidelinja, men det viktigste er eierskap til egen prosess, understreker Myrvang.

Les om Ledernes medlemsfordeler

Meld deg inn i Lederne

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Publisert i Karriere