Lederne med nytt studie

Blir ledere med historisk utdanning

Ledernes nye lederutdanning skiller seg fra andre lederutdanninger i Norge. Møt tre av studentene som sikret seg plass.

Tekst
Lise Tønsberg Vangerud
Foto
Tor Orset
Dato

25 studenter har fått plass ved Ledernes helt nye lederutdanning. I løpet av et deltidsstudiet skal de læres opp til å lede etter den norske ledelsesmodellen. Tre av studentene som har fått plass er Jenny Fortun, Hélène A. Formo og Lasse Holm.

– Jeg ser på dette som en enestående mulighet til å få mer innsikt i lederskap, men også lære strukturen rundt alle mulige tematikker som handler om den norske ledelsesmodellen. Ledelse er et fag i stadig utvikling, og trendene endrer seg, derfor er det viktig med ny kunnskap, sier Helene Formo, som jobber med kommunikasjon i Trygg trafikk.

Hun har tidligere jobbet som leder, og har erfart både god og dårlig ledelse.

 

Ledelse er et fag i stadig utvikling, og trendene endrer seg, derfor er det viktig med ny kunnskap.

Hélène A. Formo

 

Formo synes det er skummelt å se hvordan dårlig ledelse kan ødelegge trivselen på jobben, og hvordan lederskap, der du binder opp krefter i stedet for å frigjøre dem, kan ha store omkostninger både for den enkelte medarbeider og for bunnlinjen.

– Det er en ny arbeidsstokk, med unge folk som er godt utdannet, som inntar arbeidsmarkedet. Bruker du fryktbasert og kommandostyr ledelse, tror jeg ikke du får med deg fremtidens arbeidskraft, sier Formo.

Nyttige verktøy

Lasse Holm jobber som Duty Manager ved Norwegians operasjonssenter, og har jobbet som operativ leder i flere år. Han håper studiet vil gi ham mer kunnskap om særlig det personalpolitiske ved å være leder.

– Da jeg så dette kurset, så jeg på det som en veldig fin sjanse til å utvikle meg selv, og tilegne meg helt ny kunnskap. Jeg håper utdannelsen vil gi meg litt ekstra verktøy i ryggsekken, som gjør at jeg utvikler meg selv og bringer med meg noe inn i den stillingen jeg sitter i, sier Holm.

 

_DSC0412
Lasse Holm, Helene Formo og Jenny Fortun er blant de første studentene på Ledernes nye lederutdanning.

For Jenny Fortun var det et foredrag hos Lederne som fikk henne til å melde seg på utdanningen.

– I utgangspunktet tenkte jeg at jeg var for gammel, så jeg hadde ikke tenkt til å melde meg på. Men så var jeg på et kurs om hverdagsmot, som handlet om det å være modig, det å kaste seg ut i ting. Det gjorde at jeg søkte, sier Fortun, som jobber som konsulent i Aker Solutions.

Hun har alltid hatt lyst til å ta mer utdannelse innen ledelse, og få mer innsikt i den teoretiske biten av ledelsesfaget. Hun jobber også som tillitsvalgt og styremedlem i Aker Solutions AS, og tror derfor opplæring i den norske ledelsesmodellen vil komme godt med.

– Jeg håper også utdanningen vil gjøre at jeg stiller sterkere når jeg søker på lederstillinger. Slik arbeidssituasjonen er i oljebransjen nå, er det viktig med ekstra kompetanse om man må ut og søke nye jobber, sier Fortun.

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Viktig grunnelement 

Lederne tilbyr utdanningen i samarbeid med Arbeidsforkningsinstituttet og Høgskolen i Oslo og Akershus. For Susanne Slaatsveen var det en spesiell dag da startskuddet for utdannelsen gikk 25. august.

– Denne utdanningen har vært mitt hjertebarn helt siden jeg jobbet i IT-forbundet. Der så vi hvordan amerikaniserte ledelsesmodeller inntok IT-bransjen med rasende fart. Det er så viktig at vi nå forsvarer den norske modellen, og utdanner ledere innen verdens beste måte å lede på, som jeg mener er den norske, sier Slaatsveen som er avdelingsleder for Ledernes kurs- og kompetanseavdeling. Siden 2008 har Lederne gjennomført undersøkelsen Norsk Ledelsesbarometer blant sine medlemmer, hvor funnene viser at «hard» HR har fått fotfeste i Norge, og at de ansatte mister innflytelse. Den nye lederutdanningen skal gi kunnskap om den norske arbeidslivsmodellen som grunnelement for å forstå hvordan teori og modeller virker i praksis.


Ledernes lederutdanning

  • Arrangeres i samarbeid med Arbeidsforskningsinstituttet og Høgskolen i Oslo og Akershus.
  • Gir utdannelse innen den norske ledelsesmodellen.
  • 25 studenter har fått plass.
  • Studiet gir mulighet til å ta enkeltemner på 15 studiepoeng hvert semester, og resulterer i en bachelor.
Publisert i Karriere, Ledertips