Råd om ledelse

Endelig deler Circle K-sjefen sin ledererfaring

Det krever sitt å ha ansvar for 2766 Circle K-stasjoner og 25 000 medarbeidere i Europa. Derfor bør du lese nøye når denne mannen nå deler fra sin lange ledererfaring.

Tekst
Bernt Roald Nilsen
Foto
Krister Sørbø
Dato

Jacob Schram har sine metoder. De har fungert i 30 år i næringslivet, og bidratt til en karriere ikke mange nordmenn er forunt. Nå har han skrevet bok om ledelse.

En sann leder, har noen kalt han, kanskje er ikke det så langt fra sannheten. Lenin skal ha sagt at den sanne leder må dykke ned i folkets springvann. Kanskje er det akkurat det han har gjort i 30 år? Lyttet til medarbeidere, og ikke bare tatt kjappe avgjørelser. Sørget for at det har vært høyt under taket og raust i rommet. Det kan fort bli karriere av sånt, Jacob Schram?

– Jeg har vært flink til å suge lærdom av mine inspirasjonskilder underveis. Det startet i Speideren og fortsatte i Militæret, begge steder hadde jeg helt fantastiske ledere. Å lede i godvær er ikke det verste, det er når du blir satt på prøve det viser seg hva du er laget av, sier Schram og trekker frem Helge Lund som forbilde på ledelse. Ifølge Schram er Lund er et lysende eksempel på at det er mulig å kombinere business og det menneskelige aspektet.

Drømmen om en bok

Som mange andre toppledere startet han karrieren i McKinsey. Etter fem år i København ble Schram markedsdirektør i McDonalds Norge i 1994. I 1996 begynte han i Statoil, de siste årene i Statoil Fuel & Retail og Circle K. Drømmen om bok har vaket i underbevisstheten i 30 år.

– Jeg savnet en bok som dekker alle de viktige aspektene ved ledelse, og prøvde å skrive tidlig på 2000-tallet, men hadde ikke nok erfaring. I 2015 var tiden moden. Jeg sorterte erfaringene mine, og laget en overordnet struktur om ledelse i teori og praksis på et høyt nivå. Det er en annerledes businessbok, en miks av fag og personlige opplevelser. Det er dessuten et forsøk på å gjøre det komplekse enkelt, sier han og lener seg mot slagordet på veggen i rommet vi sitter i. Let’s make it easy.

Å bygge plattform og nettverk helt fra starten av er utrolig viktig. Vær åpen for læring kontinuerlig, og ha tro på det du gjør, oppfordrer Circle K-sjefen i Europa, Jacob Schram.

Anskueliggjør med en pil

Schrams grunnleggende rammeverk for ledelse er enkelt. Strategi er å vite hvor du er og hvor du skal. En leders oppgave er å stake ut kursen, så alle har samme forståelse for hva som må til. Effektiv gjennomføring handler om hvordan vi mobiliserer og bruker ressurser og medarbeidere, økonomi og teknologi. Gode medarbeidere er uvurderlig og god ledelse handler om å få folk til å tro at de ikke er et nummer i rekken, men heller et tannhjul i et stort urverk. Folk må vite hvor deres plass i organisasjonen er, og Schram illustrerer ved å bruke en pil.

– Alle medarbeidere befinner seg et eller annet sted på pila, som skal treffe kunden midt i hjertet. Pilspissen er det kunden er i kontakt med: Salg, marketing, produkt og konsept. Pilstammen er alt det kunden ikke ser, for eksempel produktutvikling, kvalitetssikring og logistikk, som skal gjøres med best mulig kvalitet til lavest mulig kost. Pilfjæra sørger for at pila styres i riktig retning, her jobber folk med IT, HR og rapportering. Bruken av pila gjør folk mer bevisste, noe som igjen gir bedre resultater, sier Schram.

Få med deg flere nyheter om ledelsesfaget!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Fortsatt kulturforskjeller

Han er stolt av hva skandinaviske ledere står for. Demokratisk og inkluderende lederstil. Flat struktur. Forståelse av medarbeideres forventning om å bli hørt og si i mot. Samtidig opplever han ulike måter å jobbe på hos medarbeidere i nordiske land.

– Mens svenskene sjekker grundig før de går i gang, og nordmenn trekker skylappen ned og løper alt de kan, sier danskene at det var en bra strategi og går motsatt vei, sier Schram og trekker på smilebåndet.

 

 

 

God ledelse handler nemlig mye om å være et helt menneske og ha det gøy på jobben.

Jacob Schram, Circle K-sjef i Europa

 

 

 

Legg hodet på blokka

– Å bygge plattform og nettverk helt fra starten av er utrolig viktig. Vær åpen for læring kontinuerlig, og ha tro på det du gjør. Reflektér over egen ledelse, og bytt ut klosser som ikke fungerer på plattformen. Og ikke glem å ta risiko. Ledelse er ikke noe du får, det er noe du tar, sa kaptein Bjarne Thun til oss på befalsskolen. Når du legger hodet på blokka, må du også vite at det er forskjell på risiko og gambling. Hvis du ikke beveger deg ut av komfortsonen i 30-årene, er muligheten stor for at du ikke vil lykkes, sier Schram.

Han innrømmer at han er bedre til å lede enn å bli ledet, men legger til med et smil at han lar seg inspirere. Av sin egen familie for eksempel. Familielivet er hellig, han prøver selv å holde avtalen om å være hjemme senest 17.30 hverdager og ha fri i helgene. Å trene er fornuftig, han får med seg to-tre økter i uka. God ledelse handler nemlig mye om å være et helt menneske og ha det gøy på jobben, ifølge Jacob Schram.

Publisert i Ledertips