

Mellomlederne befinner seg ofte mellom barken og veden på jobb. Ofte balanserer de mellom høye forventninger og tøffe krav fra ulike hold. Kanskje ikke så rart at det kan være krevende til tider? En studie fra Columbia University og University of Toronto viser at mellomledere oftere enn andre medarbeidere lider av depresjon og angst. Erik M. Anichich er professor ved University of Southern California´s Marshall School of Business, og i an artikkel på Harvard Business Review kommer han med en forklaring på hvorfor mellomlederen ofte er mer stresset enn andre, og hva man kan gjøre for å endre på det.
Ofte forventes det at mellomlederen «spiller» forskjellige roller – noe som ofte fører til at de blir satt i en skvis mellom lederne man har over seg, og medarbeiderne man selv leder.
Mellomlederen må ofte tilpasse seg en lederstil og væremåte ut ifra hvem de forholder seg til på jobben. Når de forholder seg til de som er høyere opp i hierarkiet, blir de mer tilbakeholdne, mener Anichich, mens de ofte blir mer selvsikre når de forholde seg til de som er under dem i jobbhierarkiet. Ofte forventes det at mellomlederen «spiller» forskjellige roller – noe som ofte fører til at de blir satt i en skvis mellom lederne man har over seg, og medarbeiderne man selv leder. Begge med ulike krav og forventninger.
Forskning viser at det er psykologisk krevende å skifte mellom måter man fremstår på. Både hvordan man fremstår overfor de enkelte, men også måten man selv tenker på når man kommuniserer med ulike mennesker. På den emosjonelle siden fører motstridende roller til at man blir mer stresset og lettere kan få angst, skriver Anichich. Stressnivået kan også være så krevende at det fører til fysiske helseproblemer. Det kan også gjøre det vanskeligere å klare å holde fokus på én oppgave om gangen, uten å bli distrahert.