Endring: Blond kvinne står på en veranda med en småbåthavn i bakgrunnen.
KREFTSYK MED ENDRINGSKRAFT

Hun vil hun vil, og hun får det til

Hva kan en kronisk kreftsyk kvinne lære ledere og andre om tillit og endringskraft? Bente Riskild Borgersen er et ualminnelig godt eksempel på at motstand som ikke knekker oss, gjør oss sterkere. Jobben hennes i dag er å gi andre håp og verktøy til å tenke nytt.

Tekst
Anne Wennberg
Foto
Mona Moe Machava
Dato

Det småregner og blåser kraftig på brygga i Larvik denne dagen i midten av august. Sola finner vi innendørs. Ingen kan se på Bente at tiden for andre runde med stamcellebehandling nærmer seg. De første tegnene på at noe var veldig galt kom i 2013. Året etter fikk Bente diagnosen myelomatose, en uhelbredelig kreftsykdom i beinmargen og amyloidose, en farlig blodsykdom som har hengt seg på kreften. Hun har vært langt nede – nesten bare skinn og bein, og uten hår, etter første runde med behandling. Heldigvis har hun en mental styrke og evne til endring som det er umulig for mange å forstå seg på. Enkelte tror hun ikke har skjønt alvoret. De tar grundig feil.

Vi byr på godt stoff om ledelse

Meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Ikke bare syk

Hennes mantra er: «Gjør noe med det du kan gjøre noe med». Og det er ikke så rent lite. Endring er stikkordet. Hun har et eget firma som hun har kalt Friske Krefter AS. Gjennom det deler hun sine erfaringer med dem som vil høre og lese. Selv om Bente har kreft, er hun ikke bare kreft. Hun har mye kraft å hente i seg selv, og gjennom heiagjengen, som hun kaller alle som støtter henne. Lista er lang. Det er ikke så lett å glemme Bente når du først har vært i nærheten av dette kraftsenteret.

-Jeg vil bruke engasjementet mitt til å vise at jeg har friske krefter selv om kroppen min er syk. Jeg har erfaring andre kan dra nytte av, og jeg vil så gjerne at andre skal ha det så godt de kan i livet sitt.

 

Kjempeseier

Når vi er på besøk, vet hun at andre runde med først cellegift, høydoser, og stamcellebehandling nærmer seg. Kreften begynte å vise seg igjen i vår. Hun vet at hun har en tøff vinter foran seg. Forskjellen er at nå vet både Bente og heiagjengen hennes hva hun er god for. Utgangspunktet denne gangen er en trent kropp, og en 55-åring som har vent seg til at hun er syk, og har bevist at hun mestrer endring.

-Etter stamcellebehandlingen i 2014 var det ikke en muskel igjen i kroppen. Slik føltes det og slik så det ut. Rompa var helt flat. Det første treningsmålet var å kunne gå fra senga til kjøkkenet, slik at jeg kunne lage meg egen mat når jeg var alene hjemme på dagtid. Det tok tid, men jeg klarte det. Jeg hadde allerede et annet mål, som den yngste sønnen min hjalp meg å sette, forteller hun.

Han, som fikk ME da han var 14, skjønte hva det ville bety for mamma å ha støtte og mål. Før behandlingen startet i 2014 spurte han om de skulle løpe halvmaraton sammen i Birken året etter.

-Det ble min største seier noen sinne. Vår seier sammen! Begge gutta mine og en venninne ble med. Å komme på 119. plass i min klasse, av 185 startende… Vi hulket i målområdet. Mestring er så viktig, når du ikke gir opp, men klarer å ta ansvar for deg selv når livet er tøft. Gutta er mine forbilder.

 

Tillit og endring

Det er tillit og endringsledelse Bente særlig mener arbeidslivet kan lære noe om gjennom hennes erfaringer. Å bruke motgang positivt i et lederskap er å se nye muligheter. Derfor holder hun foredrag og har skrevet arbeidsboka Gi endring en sjanse – gjør noe med det du kan gjøre noe med. Boka rant ut av henne i løpet av en uke. Næringslivet i Larvik stilte opp og gjorde prosjektet mulig. Hun gikk selv fra sted til sted for å sanke støtte. Bente har bakgrunn fra bank og finans, men måtte på et tidspunkt slutte å jobbe. Jobb nummer én ble å holde kroppen i form, for å holde seg frisk lengst mulig, og ikke minst for å tåle neste runde med behandling.

-Jeg liker å tenke at jeg er en liten bedrift med fire avdelinger som er gjensidig avhengige av hverandre. Jeg må representere alle avdelingene. Jeg synes ikke akkurat at den analytiske avdelingen alltid er så morsom, men den må med, kommenterer hun, fullt klar over at balansen må til for å få til endring og utvikling.

 

Etter alt jeg har vært gjennom før, visste jeg at jeg kunne stole på meg selv da jeg ble syk.

Bente Riskild Borgersen

 

Selvdisiplin

Bente er opptatt av at det hun avtaler med seg selv å gjøre, gir gevinster, både for henne og hennes nærmeste.

-Jeg klarer fortsatt å gjøre det som er viktig for meg, og har fått mye av hverdagen min tilbake. Jeg kommer meg på turer utenlands, trener, koser meg med familie og venner. Jeg må bare ta hensyn. Jeg stiller krav, men er også snill mot meg selv. Ellers blir seire til nederlag.

Hun står alltid opp før 08 om morgenen, hun ser ikke på TV mellom 09 og 19 (om det da ikke er VM eller OL), hun tar seg en lur hver dag, for å kunne være sosial om kvelden, hun trener daglig – går turer, lange eller veldig korte avhengig dagsformen, og hun trener i trapper. All trening foregår med en vest på ti kilo, for å øke effekten. Som gammel skøyteløper likte Bente veldig dårlig den flate rompa hun fikk etter første behandling.

Endring: Blond kvinne sitter og leser i en stol som henger fra taket.
Bente har lært seg hva som gir henne overskudd etter flere år med kreft. Gode rutiner og hvile er to av bidragene. I denne stolen er det godt å sitte med en god bok.

Ansvar for eget liv

Humoren og den positive vinklingen er der hele tiden mens vi snakker sammen. Kanskje det er derfor noen tror hun ikke har skjønt hvor alvorlig diagnosen er. Dem om det.

-Jeg må ta ansvar for mitt eget liv. Jeg har lært meg hva som gir meg overskudd til å leve så vanlig som mulig. Det er alt fra alenetid, samspill med andre, gode rutiner og nok hvile, til trening og fest. Og jeg vil også understreke at en del av det å ta ansvar for seg selv, er å sørge for å ha forsikringene i orden. Økonomiske problemer i tillegg til ulykke og sykdom gjør ikke situasjonen bedre!

Hun sover ganske mye, og først var det bare noe dritt, helt feil for en energisk og sprudlende person som Bente. Men hun måtte avfinne seg med at kroppen trenger det.

-Første gang jeg holdt foredraget mitt var i november 2015. Diagnosen jeg fikk to år tidligere var så alvorlig at jeg bare måtte konsentrere meg om å ta vare på meg selv, og uføretrygd var eneste mulighet. Hilsen sykehuset og NAV. Jeg gråt en hel dag, for jeg har alltid vært så glad i å jobbe. Dagen etter bestemte jeg meg for å skrive et foredrag. Jeg måtte bruke min evne til endring. Jeg fikk teste det ut hos Sergel, arbeidsplassen der jeg nettopp hadde begynt som salgssjef da de første tegnene på sykdom dukket opp i 2013. Ledelsen ga meg full tillit og støtte inntil jeg måtte gi meg i 2015. Jeg fikk jobbe hjemmefra, måtte bare si fra, trengte ikke spørre. Det var viktig for meg. Jeg liker å levere mer enn forventet, sier hun.

 

Utfordrer

«Jeg vil jeg vil, og jeg får det til.» Slik lyder refrenget i Bentes liv, og det begynte egentlig før hun ble syk. Å utfordre seg selv og møte vanskelige situasjoner uten feighet er en gjenganger. I 2007 startet hun sitt eget lille selskap ved siden av jobben i banken der hun begynte rett etter videregående. Kreativiteten fikk utløp i Kjolegalskap. Hun begynte rett og slett å sy kjoler. Konseptet var én til én på mål og bestilling, helt originale kjoler med uttrykk som passet den enkelte kvinne, ofte med noen velvalgte ord brodert på. Etter fire år var det nok dobbeltarbeid og hun sa opp bankjobben. Så ble det bare kjolegalskap i et par år, før hun takket ja til salgssjefjobben i Sergel – og altså ble syk kort tid etter.

Tre store prøvelser

Å bli syk var egentlig den tredje av de tre store prøvelsene i livet til Bente Riskild Borgersen. Den første var da yngstemann fikk ME, men aldri ga opp. Andre gangen ble tilværelsen satt på en brå prøve da hennes eldste som 19-åring råkjørte, krasjet og mistet sin aller beste venn i ulykken.

-Igjen gjorde vi i familien noe med det vi kunne gjøre noe med: viste støtte, omsorg, styrke og kjærlighet. Han sto ikke i den stormen alene, vi står sammen i motgang og medgang.

Bente var altså vant til å være pårørende til sine egne barn og være et klokt medmenneske. Nå er de voksne gutta hennes pårørende og viktigste støttespillere, sammen med mannen.

-Mannen min er også en stor støtte. Og han har heldigvis stilt krav til meg. «Nå må ikke du ekskludere meg, dette her er vi to om!» Det var klokt sagt, og god hjelp videre i kampen! Og etter alt jeg har vært gjennom før, visste jeg at jeg kunne stole på meg selv da jeg ble syk. Jeg kunne tåle dette. Jeg har klart å vise barna mine at jeg kjemper, og setter pris på hver dag, forteller Bente.

 

Jeg vil også understreke at en del av det å ta ansvar for seg selv, er å sørge for å ha forsikringene i orden. Økonomiske problemer i tillegg til ulykke og sykdom gjør ikke situasjonen bedre!

Bente Riskild Borgersen

 

Klar tale

Tidligere i år holdt hun foredraget sitt for oljebransjefolk i Stavanger. Hun mener det var ekstra relevant for dem.

-Det er jo direkte sammenliknbart det de opplever i den bransjen nå. Store endringer må til, og de er i gang.

Bente har også vært innom mange andre selskaper og institusjoner med foredraget sitt. Det skjer store endringer i næringslivet innenfor teknologi, effektivisering og omorganisering. Hun er ikke minst opptatt av å få fram noen viktige budskap til NAV og helsevesenet. Hun mener de har et og annet å lære om ikke å snakke ned folk med alvorlige lidelser. Bentes mål nå er å kunne leve fullt og helt av Friske Krefter AS, slippe å motta uføretrygd, når hun er tilbake igjen etter denne andre behandlingsrunden.

 

 

Fem kjappe

Hvilken leder skulle du gjerne ha byttet jobb med?

Administrerende direktør Helge Leiro Baastad i Gjensidige. Da skulle jeg tatt en sjefsavgjørelse om at Friske Krefter AS skulle være en del av konsernet.

Hvilken bransje skulle du gjerne ha jobbet i?

HR i alle bransjer. Bevisstgjøre viktigheten av å ta eget ansvar, gjøre noe med det vi kan gjøre noe med, mens vi ennå kan. Klarer vi å stå i det vanskelige, og se etter nye muligheter, kommer vi fortere framover.

Hvilken egenskap skulle du gjerne ha vært foruten?

Utålmodighet.

Når overrasker du deg selv?

Når jeg egentlig ikke gidder å trene, men gjør det likevel!

Hva er det beste med jobben din?

At jeg kan motivere andre til å bli bevisst eget ansvar både i privatlivet og arbeidslivet.

 

Publisert i Ledertips