Flere medarbeidere som sitter i jobblandskap
Jobbsøk

Gode råd før høstens jobbjakt

Etter sommerferien går det raskt mot høst, og kanskje du går med tanker om å bytte jobb? Her får du råd til hvordan du best forbereder deg til høstens jobbjakt.

Tekst
Redaksjonen
Foto
Adobe Stock
Dato

Sommerferien er tiden for refleksjon og nye perspektiver. Kanskje du skal brukes årets ferie på å tenke over om jobben du har er den rette?

Noen kvier seg for å velge noe nytt, andre foretrekker å stå i det trygge og kjente. Det kan være skummelt å bytte jobb, men husk at det finnes mange stillinger som kan utfordre deg på nye og mer spennende måter enn du får i din nåværende jobb. Det er lov til å drømme, men det er også lov til å gjøre drømmene til virkelighet!

Før du kommer dit, er det enkelte ting som kan være greit å ha gjort unna. De fleste søker ny jobb mens de står i sin stilling, men andre igjen velger å ta en pause for å finne et nytt beite. I en tid med mye nedbemanninger og endringer i jobbsituasjonen er et jobbytte kanskje mer aktuelt enn noen gang?

HR Manager i Telia, Christoffer Hovde, gir gode tips til deg som vil gjøre alvor av å finne drømmejobben.

1. Ta en pust i bakken!

Som oftest har man jobbet hardt helt til siste dag og over lengre tid. Ofte kan det føles som at luften går litt ut av ballongen, når man endelig er ferdig og skal forberede seg for en ny hverdag. Det er også helt naturlig at det er litt trist å takke for seg på en arbeidsplass, der man har blitt glad i både kolleger og arbeidsoppgavene.

Les også: Hvordan få jobbene som ikke er utlyst?

Ta deg noen dager, eller flere ukers ferie, om det er det som må til. Koble ut og av, og bare vær deg for en liten stund. Å finne seg jobb kan skje på veldig kort tid, men det kan også ta opptil 12 måneder. Da er det greit å ha ladet batteriene. En ferie kan gi deg perspektiv over hva du egentlig vil drive med.

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

2. Det er lov å være trist

Gi deg selv lov til å være litt trist. Selv om du har valgt å gå selv, er det alltid trist å si farvel til sin faste arbeidsplass og kolleger. Det oppleves ofte som et brudd, og det ville vært rart om vi ikke synes dette var litt tungt.

Ved siden av det å kjøpe bolig og velge partner, er det å velge jobb et av livets store valg. Der tilbringer vi store deler av vårt liv, og slike veivalg er alltid tøffe vendepunkt. Når det har fått lov å synke en stund, er det på tide å se fremover og legge en plan.

3. Gå inn i deg selv

Ta en runde med deg selv og still deg selv noen grunnleggende spørsmål som får deg til å reflektere over neste steg. Hva vil du gjøre mer av, og hva vil du gjøre mindre av? Hva har du likt i dine tidligere jobber, og hva har du vært mindre fornøyd med?

Still deg selv noen grunnleggende spørsmål om hva du vil gjøre mer av, og hva vil du gjøre mindre av.

Om du har tatt noen personlighetsanalyser tidligere, er det en fin øvelse å sette seg ned og gå igjennom dem. Denne øvelsen kan være nyttig for å se om det er noen tydelige tegn til hva du foretrekker i din nye jobbhverdag. Mange av analysene har også en oppsummering, som forteller deg hva du skal se etter i en jobb, og hva din fremtidige leder skal være obs på for å lede deg på en best mulig måte.

4. Bruk ditt nettverk og mentorer

I første runde kan nettverk og mentorer være gode sparringpartnere for å reflektere over hvor du vil videre, hva dine styrker og svakheter er, og for å gi deg noen tydelige, velmente og ærlige tilbakemeldinger. Involverer du ditt nettverk tidlig, så informerer du om hva du kunne tenke deg videre.

Ha i mente at omkring seks av ti jobber ikke lyses ut. Hvis du ønsker å få tilgang til jobber som ikke lyses ut, er det helt nødvendig å involvere nettverket ditt.

 

I tillegg er det flere som holder øynene åpne for deg. Har du involvert noen fra start, er de aller fleste også interessert i å følge opp underveis, og det kan føre til at hele jobbsøkerprosessen føles mindre ensom. Det er viktig å ha i mente at omkring seks av ti jobber ikke lyses ut, så hvis du ønsker å få tilgang til jobber som ikke lyses ut, er det helt nødvendig å involvere ditt nettverk.

Les også: Slik bygger du ditt profesjonelle nettverk på LinkedIn

5. Skaff deg en kontorplass – hjemme, ute eller borte

Om du klarer deg fint hjemme på stuebordet, hjemmekontoret eller sofaen, er det bra for deg. Det kan være en god idé å skape faste rutiner med å stå opp til fast tidspunkt hver dag og holde arbeidsdagen hellig, selv om du strengt tatt ikke må.

Mange velger en kombinasjon av å sitte hjemme og ute, på eksempelvis hyggelige cafèer, biblioteker, park eller lignende. Velg steder som gir deg god stemning eller inspirerer deg. Et frilans-kollektiv er en fornuftig løsning for å bevare det sosiale i din nye hverdag, og i tillegg kanskje utvide ditt nettverk. På mange måter kan dette være mer fornuftig enn å sitte hjemme.

(Kilde: christofferhovde.com)

Les om Ledernes medlemsfordeler her

Meld deg inn i Lederne

Publisert i Karriere