

Mange kjente på en stor glede ved normalitet og vanlig hverdag igjen, og har fått et lite «mageslag» av nok en nedstengning. For andre har arbeidsroen og nye digitale verktøy vært etterlengtede tilskudd til arbeidsdagen. For Lederne-medlemmene Christian Heggeset i Okea og Marit Bakken i Norec er det særlig én ting som står høyt på prioriteringslisten for det nye året, god kommunikasjon.
Uforutsigbarheten med Covid-19 har gjort at vi har måtte tenke helt nytt på mye av det vi gjør. Det har vært krevende, spennende og veldig givende!
Marit Bakken, Norec
Personlig oppfølging og kulturbygging har vært mer utfordrende uten de fysiske møteplassene. På spørsmål om hva året har lært oss, peker Christian Heggeset på det å se andre mennesker som individer. Han er bedriftskoordinator og forholder seg til en rekke underleverandører. Hver av dem ser til ham for både støtte og oppfølging. Da er det viktig å ha et bevisst forhold til nettopp dette.
– Alle har sine oppturer og nedturer. Det bør hensyntas for å optimalisere samarbeidet i hverdagen, sier Heggeset. Han benytter sjansen til å rose bedriften for å ha god takhøyde og aksept for ulike mennesker.
– Jeg håper å fortsatt kunne ha et godt og uformelt forhold til de jeg daglig kommuniserer med, for at vi sammen skal utføre arbeidet på en tilfredsstillende måte, legger han til.
Marit Bakken er avdelingsdirektør for program-avdelingen i Norec. Hun håper først og fremst på mer forutsigbarhet og mindre brannslukking. På den måten blir det større rom for tettere samarbeid med flere.
– I 2022 håper jeg å kunne løfte blikket og se lengre frem sammen med alle i avdelingen, sier Bakken som mener uforutsigbarheten har vært utfordrende.
– Uforutsigbarheten med Covid-19 har gjort at vi har måtte tenke helt nytt på mye av det vi gjør. Det har vært krevende, spennende og veldig givende! Understreker Bakken.
Selv om hun mer enn gjerne legger pandemi og virusprat igjen i 2021, er det utvilsomt også positivitet å spore.
– I 2021 har jeg lært at selv om situasjonen ser håpløs ut, er det mulig å få noe bra ut av det. Arbeidsplassen min har lagt et veldig godt grunnlag for læring dette året. Vi har kommet raskt i gang med endringer og tilpasninger, legger hun til.
Heggeset tror også at evnen til omstilling blir enda viktigere i 2022.
– Med det fokuset som Europa har på det grønne skiftet, så prøver også oljebransjen hvor jeg jobber å se etter løsninger for å redusere utslippene knyttet til olje- og gassproduksjon, sier Heggeset. Han trekker frem det turbulente strømmarkedet som et marked med stadig sterkere behov for endring og nye løsninger.
Uforutsigbarheten har ført med seg økt grad av kreativitet og samarbeidsvilje enkelte steder. Samtidig er det nok også mange som har blitt litt folkesky av all alenetiden. Da blir det enklest å sparre med dem man kjenner best fra før – i stedet for å invitere til samarbeid på tvers. Bakken håper derfor på økt fokus knyttet til medarbeiderskap og samarbeid i året som kommer.
– Jeg tror vi vil se raskere utvikling på mange områder, spesielt innen digitalisering og måter å jobbe på uten å være på kontoret hele tiden. I mange virksomheter vil vi miste mye kreativitet og felles fokus ved å sitte på hver vår tue og bare jobbe med de vi samarbeider tettest med, utdyper hun.
Om ledere tar seg tid til å se og kjenne sine medarbeidere, og samtidig legger til rette for at de blir kjent med hverandre utenfor digitale rom, er det imidlertid håp.
– Jeg tror diskusjoner, løsninger og metoder for å få til denne balansegangen vil prege norsk arbeidsliv i 2022, sier Bakken.
Som mange andre, vil også Heggeset bruke tiden fremover til å reflektere og «skru til» metodene sine.
– Jeg har fått både konstruktive og mindre konstruktive tilbakemeldinger i løpet av året. Disse skal jeg bruke til å legge bak meg både arbeidsmetoder og prioriteringer som ikke nødvendigvis er riktige, sier Heggeset som ser frem til et spennende nytt år.