Tungt å begynne på jobb etter ferien? Få gode tips for en enklere oppstart.

For mange av oss kan det å skulle tilbake på jobb etter en lang og innholdsrik ferie være tøft. Den første perioden kan fremkalle både stress og gi oss en følelse av nedstemthet. Her får du tips til hvordan du raskt og best kommer i gang med hverdagen.

Tekst
Inger Kringlebotten
Foto
Boris Jovanovic, Getty Images
Dato

Vi har alle behov for litt tid til å komme oss inn i rutinene etter en ferien, og vi påvirkes både psykisk og fysisk, men for noen går det enklere enn for andre. Mye handler om planlegging, forberedelser og innstilling.

For mange starter følelsen allerede før den første arbeidsdagen. Først av alt er det viktig å forsøke å unngå dette. Ikke bruk tid og energi på å grue deg til oppstart.

Planlegg smart

For en best mulig oppstart etter ferien bør planleggingen helst starte allerede før ferien. Hvis du klarer å rydde og ferdigstille mest mulig før du går ut i ferie, vil du  ha færre ting som henger igjen etter ferien. Les også: Derfor bør du logge av og legge jobben til side i ferien.

Det er viktig å huske på at en ferie full av opplevelser, reiser og aktiviteter også det tar på. Har du mulighet kan det vært lurt å legge inn en ekstra dag eller to hjemme før ferien er over. Ved å starte midt i uken får du en kortere arbeidsuke, og dermed en mykere start. Bruk tiden på å slappe av og hente deg inn. På denne måten vil du gi hjernen tid til å tilpasse seg.

Et annet tips er å spare noen feriedager til høsten. Det kan gjøre det lettere å vite at man har noen fridager å se frem til.

Det er ikke uvanlig å føle seg litt sliten etter de første dagene tilbake på jobb, og det er ingen grunn til å bekymre seg dersom det gjelder deg også. Vær tålmodig og Ikke vær for kravstor mot deg selv, det kan ta litt tid å få rutinene på plass igjen.

Snu døgnrytmen, få nok søvn og ta vare på helsen

Mangel på søvn har store konsekvenser for både psykisk og fysisk helse. Ikke minst er søvn essensielt for å føle seg opplagt og klar for en ny jobbhverdag. Kanskje har du snudd døgnet og lagt deg til andre vaner i ferien. Å skulle begynne å stå opp tidlig igjen kan være krevende i seg selv. For å enklere justere døgnrytmen tilbake til normalen kan det være lurt å legge seg og stå opp til normal tid allerede noen dager før du skal tilbake på jobb. Lykkes du i å stille om  døgnrytmen i god tid før jobbstart, vil du kunne få enklere start på arbeidshverdagen. Husk også at bevegelse og regelmessig trening er bra for deg.

6 råd for søvn og døgnrytme

  • Stå opp tidligere noen dager før ferien er slutt.
  • Få minst en halvtime med dagslys hver dag.
  • Koffein bør unngås på kveldstid.
  • Alkohol bør unngås. Alkohol i små mengder kan kanskje lette innsovning, men gir dårligere dyp søvn, som er viktig for restitusjon.
  • Dempet belysning om kvelden gjør at kroppen starter å produsere hormonet melatonin, som gjør deg trøtt. Ha det mørkt og kaldt på soverommet.
  • Trening har som hovedregel en positiv effekt på søvn, men unngå kraftig mosjon de siste timene før sengetid.
  • Unngå store måltider rett før sengetid og slapp av før du legger deg.

Kilde: Statens arbeidsmiljøinstitutt

Søk mestringsfølelse, motivasjon og samhandling 

Du bør stå på allerede fra første arbeidsdag, men det kan likevel være fornuftig å ikke gå for hardt ut. Den første arbeidsdagen kan det være lurt å starte med å fokusere på det du kan best, eller oppgaver som allerede er igangsatt. Små oppgaver som du kan godt kan gi mestringsfølelse. Har du oppgaver som du ikke fikk gjort ferdig før ferien vil det være fornuftig å fullføre disse før du starter på nye prosjekter. Som leder bør du raskt få deg en oversikt over hva som har skjedd i løpet av sommeren.

Vær positiv og forsøk å finne tilbake til din indre motivasjon og drivkraft. Still deg spørsmål om hva du liker best ved jobben din og hva som motiverer deg. Her får du gode tips til selvledelse.

Ikke glem at det er vel anvendt tid å snakke og dele ferieopplevelser med kollegaer. Som leder er det spesielt viktig. Ta deg tid til en uformell prat med medarbeidere som kommer fra ferie. Gjennom slike samtaler vil du både knytte bånd til medarbeidere og det vil bidra til at du kommer skikkelig tilbake i arbeid igjen. Arbeidsplassen er en stor del av hverdagen vår, og kulturen der har dermed stor innvirkning på både trivsel og generell livskvalitet. Sosialt på jobben gir økt trivsel og fornøyde ansatte er friskere. 

Forleng feriefølelsen

Det er fortsatt sommer! Bruk kveldene og helgene til å gjøre hyggelige ting. Gjerne aktiviteter som hjelper deg  å ta vare på feriefølelsen, og som gir deg energi.

Ta vare på de gode minnene og bruk dem for det de er verdt. Tenk tilbake, fortell om opplevelser og se på bilder.

Publisert i Ferie, Karriere