Salangen Nyheter: Blid mann lener seg mot gul trevegg.
GLEDESSPREDER

Lær av Mr. Salangen Nyheter!

Jon Henrik Larsen fikk domenenavnet salangen-nyheter.com i 16-årsgave. 18 år senere leder han et mediehus med elleve ansatte. Han er en leder med helt spesielle forutsetninger for å være raus og inkluderende.

Tekst
Sissel Fantoft
Foto
Fartein Rudjord
Dato

Latteren sitter løst i redaksjonslokalene til Salangen Nyheter på Sjøvegan i Troms. Her bor det 1800 mennesker, og i hele Salangen kommune 2500. Likevel har nettavisen salangen-nyheter.com om lag 27 000 visinger hver eneste dag.

– Vi har jo blitt hele Norges lokalavis, så det er åpenbart at vi har funnet en nisje. Min filosofi har alltid vært å fokusere på de små sakene, og synliggjøre mennesker og aktiviteter som ellers ikke får så mye oppmerksomhet. Det gleder mitt gründerhjerte når jeg hører Mark Zuckerberg si at Facebook skal fokusere mer på de små nyhetene. Velkommen etter, tenker jeg da, sier Jon Henrik Larsen og ler.

Rundt omkring i studioer og ved dataskjermer sitter en samling medarbeidere med ulik bakgrunn, som til sammen utgjør et produktivt fellesskap.

Nye muligheter

– Noen av våre medarbeidere har hatt problemer med å få jobb andre steder, enten på grunn av ulike funksjonsnedsettelser, hull i CV-en, mangel på erfaring eller andre ting. Vi gir dem en mulighet til å jobbe i en moderne mediebedrift, og for flere har det vært et springbrett til en videre karriere i mediebransjen, forteller han.

Og innsatsen blir lagt merke til. Nå er Larsen invitert til å holde foredrag på Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og Norsk redaktørforenings konferanse «Medieleder 2018» i Bergen i mai.

Vi byr på godt stoff om ledelse

Melde deg på nyhetsbrevet vårt!

God start på dagen

Salangen Nyheter operer på flere plattformer, som nettavis, web-tv, streaming av kommunestyremøter og andre arrangementer, annonser, døgnet rundt radiosendinger og mye mer.

– Skjer det noe, rykker vi ut. Vi har bygd om en bobil til et mobilt streaming-studio, og tar også oppdrag for TV2, Dagbladet og VG, forteller han.

Mange av leserne forteller at de har gjort det til en vane å starte dagen med Salangen Nyheter.

– Det er jo så mye elendighet i verden at man kan bli helt psykisk nedkjørt av å følge med på nyhetene. Hvis vi kan få våre lesere til å starte dagen med en god latter gjør vi kanskje hverdagen litt bedre for dem, sier Jon Henrik.

Nederst i denne reportasjen kan du lese noen av de mest kjente nyhetssakene fra Salangen Nyheter.

Ut av bobla

I oppveksten var det ikke alltid like greit å være Jon Henrik Larsen. Han har diagnosen autisme, og har opplevd både mobbing og utestenging. En lærer på videregående skole sørget for at han fikk holde på med det han likte aller best, nemlig å lage nettavis.

– Han lot meg drive med noe jeg trivdes med, slik at jeg opplevde mestring. Det at han så meg betydde enormt mye, og jeg har forsøkt å møte mennesker på samme måte videre i livet. Det handler om å se forbi det ytre og se mennesket bak, sier han.

Jon Henrik er hundre prosent uføretrygdet og har en brukerstyrt personlig assistent (BPA) for å få hverdagen til å gå opp.

Mann i boblejakke på vei inn i et grått hus. På veggen står det Salangen Nyheter.
Jon Henrik Larsen er en leder, eller mentor, som også selv drar ut på oppdrag for Salangen Nyheter.

Selvinnsikt

– Jeg er avhengig av støtte for å skape struktur og trygghet rundt det jeg holder på med. Det er ikke alle sosiale sammenhenger jeg forstår like godt som andre på grunn av diagnosen. Jeg er opptatt av de styrkene diagnosen gir i stedet for svakhetene. Jeg er effektiv og har ingen problemer med å ha mange baller i lufta samtidig. Og jeg er flink med salg fordi jeg, som mange andre autister, er mer sensitiv enn andre i ulike situasjoner. I tillegg har jeg stor arbeidskapasitet, og jobber gjerne døgnet rundt. Autister er i utgangspunktet monomane og lever i sin egen boble, men jeg har hoppet rett ut av bobla mi, sier han.

Det takker han sin mor for.

– Hun har alltid pushet og utfordret meg til å prøve nye ting. Da jeg var yngre gikk det rykter i bygda om at jeg var rusmisbruker fordi jeg var så kjapp og effektiv. Min mor oppfordret meg til å stå fram i lokalavisa og fortelle om diagnosen. Jeg trodde det kom til å slå ut negativt, men det ble helt motsatt: Jeg fikk en helt annen støtte i lokalsamfunnet etter det, forteller han.

 

Min filosofi har alltid vært å fokusere på de små sakene, og synliggjøre mennesker og aktiviteter som ellers ikke får så mye oppmerksomhet.

Jon Henrik Larsen

 

Inspirasjon for andre

Jon Henrik takker også Salangen kommune som våget å satse på Salangen Nyheter.

– Jeg er fremdeles ansatt i kommunen, og får 25 kroner timer for å drive mediehuset. Jeg har fått lov til å utvikle meg som gründer, og skammer meg ikke over å si at jeg har en varig tilrettelagt arbeidsplass. Gjennom mediehuset bidrar jeg til at mennesker kommer seg tilbake i arbeidslivet, så det er en vinn-vinn-situasjon for både meg og samfunnet. Alt overskudd fra Salangen Nyheter blir tilbakeført til virksomheten.  Jeg lever av uføretrygden min, sier han.

– Jon Henrik har skapt noe som betyr mye både for ham selv og for mange andre. Salangen Nyheter har vakt oppsikt langt utenfor kommunens grenser, sier ordfører, og legger til:

– Jon Henrik bruker sine ressurser på en helt spesiell måte. Der hvor andre kanskje ville stanget hodet i veggen har han endt opp som bedriftsleder. Det kan vi alle la oss inspirere av. Hvis vi som kanskje hadde en lettere reise i vente enn Jon Henrik hadde brukt våre ressurser på samme måte ville vi sannsynligvis vært et mer produktivt folkeslag

Salangen Nyheter: En mann, to kvinner og en ung mann i et redaksjonslokale.
Jon Henrik Larsen trives best når han jobber ute i redaksjonen sammen med resten av gjengen i Salangen Nyheter. Her er han sammen med drifts- og personalsjef Margrethe A. Gundersen, synlighetsterapeut Monica Nybakken og lærling og synlighetsaktør Adrian Simonsen. –Jeg har absolutt gehør, så jeg jobber mye med å lage musikk, forteller Adrian.

Nominert til Gullruten

TV-serien «Salangen Nyheter» har fulgt gjengen i Sjøvegan over flere måneder. Jon Henrik Larsen er nominert som Årets deltaker i Gullruten, og etter at de første episodene ble vist på TV3 eksploderte interessen for nettavisen.

– Vi fikk nesten sjokk da vi oppdaget at vi var oppe i 37 000 daglige visninger etter tv-premieren, sier Jon Henrik.

Han er også invitert til å holde et foredrag på Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og Norsk redaktørforenings konferanse «Medieleder 2018» i Bergen i mai.

– Vi har invitert Jon Henrik til å holde et innlegg under «Slik gjør vi det»-sporet på konferansen. Salangen Nyheter er veldig gode til å kaste seg rundt og gjennomføre produksjoner, og der er det mange som har mye å lære. Vi ønsker å høre mer om hvordan de jobber, deres filosofi og hvorfor oppgaver som oppleves som vanskelige for mange redaksjoner virker så lette for dem. Kanskje kan det sette i gang noen tankeprosesser hos andre medieledere, sier informasjonsansvarlig Trine Ohrberg-Rolfsrud i MBL.

 

 

Jon Henrik har skapt noe som betyr mye både for ham selv og for mange andre. Salangen Nyheter har vakt oppsikt langt utenfor kommunens grenser.

Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo

 

Salangen Nyheter: Kvinne og manne snakker sammen i et kontorlandskap.
Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo i Salangen kommune har mye godt å si om Jon Henrik Larsens innsats for å synliggjøre Salangen langt utenfor kommunegrensene.

Ikke bare Salangen Nyheter

I tillegg til Salangen Nyheter har Jon Henrik Larsen fått et nytt hjertebarn: MIKI-senteret. MIKI står for Mestring, Inkludering, Kultur og Integrering.

– Vi kaller det en synlighetsbedrift, og visjonen vår er «Med varmt hjerte ser vi deg». Målet med senteret er å gi mennesker som av ulike årsaker faller utenfor arbeidslivet opplæring innen media og kommunikasjon. Det er et lavterskeltilbud der alle kan bidra uansett handicap, språkproblemer eller andre utgangspunkt, forteller Jon Henrik, som fikk ideen til MIKI-senteret etter å ha hørt statsminister Erna Solbergs nyttårstale 1. januar 2016. Der sa hun blant annet at arbeidet for å sikre flere en jobb å gå til er regjeringens viktigste oppgave.

– I mai 2017 reiste Erna Solberg direkte fra et møte med Angela Merkel til Sjøvegan for å åpne MIKI-senteret. Det var en stor dag for hele bygda, og et fantastisk startskudd for senteret, sier Jon Henrik.

Også helseminister Bent Høie har invitert seg selv på besøk til MIKI-senteret.

– Det finnes mange måter å diskvalifisere folk fra arbeidslivet på, og samtidig vet vi jo at lediggang er roten til alt ondt. Derfor er det så fint å kunne bidra til at flere får en sjanse i arbeidslivet. Å se menneskers potensial i stedet for deres begrensinger gjør at de får en følelse av mestring som får dem til å blomstre. Det er jeg selv et eksempel på, og jeg har sett mange flere i Salangen Nyheter, sier Jon Henrik Larsen.

 

Les noen av de kjente nyhetssakene fra Salangen Nyheter:

Vi byr på godt stoff om ledelse

Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Publisert i Ledertips