Effektive møter

Uvanene du må kvitte deg med for å få nyttige møter

Hvem skulle tro at en kjent klisjé vil gjøre at du får mer ut av møtene på jobben. Skeptisk? Prøv, da vel.

Tekst
Redaksjonen
Foto
NTB Scanpix
Dato

Hvis du tar jobben din alvorlig, gjør du sannsynligvis allerede ditt beste for å vise engasjement i møter, både ved å være en aktiv lytter og bistå i diskusjoner. Men selv om du er kjent med god møteetikette, kan det være lett å skli inn i dårlige vaner. Her er tre tips til hva du bør ha fokus på for å få noe verdifullt ut av møtene.

Tenk alltid igjennom en ekstra gang om du virkelig skal svare ja på møteinnkallelsen.

Ha øyekontakt!

Det har kanskje blitt en klisjé at man alltid skal ha øyekontakt under et møte, men det er med god grunn. Det er nemlig viktig for å vise engasjement, interesse og respekt. I tillegg har det vist seg at det er med på å øke selvbevisstheten. Prøv å plassere gruppedeltakerene i en sirkel eller halvsirkel, slik at alle kan se hverandre. Er det deltakere med på videosamtale, bør de også være innenfor ditt naturlige synsfelt.

Bruk pcen fornuftig

I starten er det fornuftig at pcen er med i møtet. Du bruker den til å skrive notater og hente relevant informasjon på nettet. Men det er lett at møtedeltakerne begynner med andre, irrelevante ting, som å svare på eposter som tikker inn. Et tips kan derfor være å droppe å ta med datamaskinen i møtene, eller i det minste la den være lukket mens du følger med på presentasjonen.

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Trenger møtet deg?

Tenk alltid igjennom en ekstra gang om du virkelig skal svare ja på møteinnkallelsen. Hvis du ikke har noe eierskap til et møtet, er det stor sannsynlighet for at du framtrer som uinteressert. Det er mye bedre å holde seg ved skrivebordet og være produktiv, enn å være i møter og virke uinteressert. Du kan stille deg noen kontrollspørsmål for å vurdere om du er viktig for møtet: hva handler møtet om? Er det noe du trenger å forberede deg til? Hva håper du å oppnå i møtet? Svarene på spørsmålene vil gi en liten indikasjon på om møtet trenger at du er der, eller om du bør bruke kompetansen din et annet sted.

Kilde: mashable.com

Publisert i Ledertips