Utdannelse

Slik overbeviser du sjefen om å ta etterutdanning

Har du en kvinnelig sjef, er det større sjans for at du får gjennomslag for å ta etterutdanning.

Tekst
Lise Tønsberg Vangerud
Foto
NTB Scanpix
Dato

Det viser en undersøkelsen utført av danske Lederne. 45 prosent av de 798 kvinnelige lederne som deltok i undersøkelsen sier at de har stor kjennskap til at medarbeiderne deres kan etterutdanne seg til et høyere nivå enn de er i dag. Det var kun 35 prosent av mennene som visste om det samme.

– Man kan ikke undervurdere betydningen av å vite om hvilke utdannelsestilbud som eksisterer. Desto bedre kjennskap lederne har til medarbeidernes muligheter for å gå opp et utdannelsestrinn eller to, desto større er sjansen for at lederne støtter medarbeidernes kompetanseutvikling, sier Marianne Rasmussen, sjefskonsulent i danske Ledernes utdannelsesteam.

Men ikke alle takker ja til etterutdanning. En annen undersøkelse av danske Lederne og analyseinstituttet YouGov, hvor 2775 danske ledere svarte, sier tre av ti ledere at de har valgt å takke nei til etterutdanning, av hensyn til balansen mellom arbeid- og privatliv. Undersøkelsen viser også at det er en klar sammenheng mellom ledere som ofte har utfordringer med å få privat- og arbeidslivet til å henge fornuftig samme og de som sier de bortprioriterer etterutdanning. Det er bekymringsverdig, mener utdannelsessjef hos danske Lederne, Thomas Christensen.

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

­– Tallene er bekymringsverdig for den enkelte leders faglige og personlige utvikling, men også for de danske bedriftene som bør se på etterutdanning som en investering. Det bør derfor være et tegn på at det bør settes av tid til etterutdanning i arbeidstiden, sier Christensen.

Den fullstendige undersøkelsen blir publisert senere i år. 

 


Argumentene som virker

Disse argumentene øker sjansen for å få gjennomslag for etterutdanning.
1. Hvis kompetansebehovet i bedriften er i samsvar med dine ønsker om utvikling, øker sjansen for at arbeidsgiver vil betale for utdanningen.
2. Overbevis sjefen om at du vil bli i jobben, selv om du tar ny utdanning.
3. Det vil være lettere å gi deg tillatelse og pengestøtte dersom du klarer å arbeide ved siden av studiene.
4. Vis viktigheten av å dele kompetansen din til andre kolleger, etter utdannelsen.
Kilde: BI
Publisert i Karriere