FRYKTLEDELSE

Skremt bort av sjefen

Alt forandret seg da hun fikk ny sjef. På få måneder gikk selvtilliten fra topp til bunn. Til slutt hadde hun ikke noe valg: Om helsen skulle holde, måtte hun komme seg bort fra det som hadde vært drømmejobben.

Tekst
Lise Tønsberg Vangerud
Foto
Jeton Kacaniku
Dato

Å ha en psykopatisk, uforutsigbar leder kan få alvorlige følger. En slik leder kommer i ulike innpakninger og forfølger medarbeidere, undergraver deres selvbilde og rammer både arbeids- og privatlivet. Det fikk Lederne-medlemmet i 30-årene fra Vestlandet erfare.

– Jeg hadde drømmejobben. En betrodd livsstiljobb som krevde mye, men som jeg vokste i og hadde god oversikt over, forteller hun. Historien hennes må fortelles anonymt.

Horn i siden

Hun hadde mange års erfaring, satt i ledergruppen i konsernet, hadde maksscore på alle interne målinger og så fram til at den nye lederen skulle starte. Det skar seg imidlertid fort da hun måtte ta en faglig diskusjon med den nye sjefen allerede før han startet.

– Han fikk et horn i siden til meg. Og så bare eskalerte det, forteller hun om hersketeknikkene.

Ledermøter ble gjennomført uten henne, og informasjon ble ikke delt. Beslutninger ble fattet og kontrakter avsluttet på hennes arbeidsområde uten at hun ble involvert. Sjefen baksnakket henne internt og eksternt, hun fikk stadig korreks og ble regelmessig beskyldt for ansvarsfraskrivelse.

 

Jeg begynte å tenke at det kanskje var meg det var noe feil med. Det ble vanskelig å sove, jeg var nedstemt, stresset, mistet all energi og hadde hele tiden en indre uro. Det påvirket selvsagt familien.

Anonym

 

 

Totalt oversett

Om hun ønsket begrunnelser, fikk hun høre at hun var sår og sensitiv, hadde høye skuldre og ikke måtte ta alt så personlig. Selvtilliten og motivasjonen forsvant, og for første gang i sin yrkeskarriere ble hun sykmeldt. Tilbake fikk hun ikke et eneste «hei» eller spørsmål om hvordan det gikk.

– Jeg begynte å tenke at det kanskje var meg det var noe feil med. Det ble vanskelig å sove, jeg var nedstemt, stresset, mistet all energi og hadde hele tiden en indre uro. Det påvirket selvsagt familien. Jeg var nok ikke noe hyggelig å leve sammen med da, sier hun.

Det toppet seg da sjefen ga henne en personlig karakteristikk i et møte foran flere ansatte. Da rant tårene og sårbarheten ble synlig for kollegene. De fleste gjorde ikke noe.

Hjelp fra Lederne

I dag har hun ny jobb, men bærer likevel på en indre sorg som ikke er lett å reparere. Det er vondt at den tidligere sjefen og hans hersketeknikker på en måte vant.

– Dette hadde ikke gått bra uten Lederne, og jeg kom meg videre takket være støtten fra min kontaktperson i Lederne. Min historie viser hvor viktig det er å ha en god fagorganisasjon i ryggen – du kan ikke regne med støtte fra noen andre.

Hun forteller at den nonverbale devalueringen, som er vanskelig å bevise og gripe fatt i, var det vanskeligste.

– Himlingen med øynene, isfronten, og fiklingen med mobilen når jeg hadde ordet – alt er langt sterkere signaler enn man kanskje tenker over.

Hun mener temaet har fått altfor lite oppmerksomhet.

– Fokuset er hele tiden på feil-ansettelser av ansatte. Men feil-ansettelser av sjefer er det verste for en bedrift, sier hun, og forteller at etter hun sluttet, har sjefen vendt seg mot andre i ledergruppen. På få måneder har flere andre også sagt opp jobben.

Publisert i Ledertips