I arbeidslivet er arbeidstakeres vilje og evne til å tenke kreativt en forutsetning for å lykkes. Dette pekte Nordisk Ministerråd på allerede i 2011, i lys av en sammenfatning av tre studier om kreativitet. Siden har utviklingen eksplodert. Det har også behovet for kreative krefter – i alt fra varehandel og industri, til ulike deler av leverandørkjeden, for å nevne noen.
I 2022 har rundt halvparten av norske arbeidstakere muligheten til å velge å jobbe hjemmefra. En fersk rapport fra AFI tar for seg konsekvensene av hjemmekontor, og viser at valgfrihet til å jobbe hjemmefra oppleves som et gode av mange arbeidstakere.
Om det ikke tas bevisste valg knyttet til hvilke oppgaver som kan løses fra hjemmekontoret, kan det imidlertid gi negativt utslag på kreativiteten. Omfattende studier, utført på rundt 1500 ingeniører fra seks ulike land, viser at det kommer 20 prosent færre gode ideer når brainstormingen mellom kolleger har foregått digitalt. Spar derfor idémyldringen til en dag du er fysisk til stede og omgitt av gode kolleger.
En viktig årsak til at kreativiteten hemmes foran skjermen, er at blikket trenger å vandre for å hente impulser og inntrykk. Det visuelle fokuset er med andre ord en viktig faktor for både fokus og kreativitet. Du har kanskje opplevd det selv – hvordan ideene kan strømme på når du går en tur, sitter på bussen eller har sett noe nytt?
I forskningen blir evnen til å finne en fellesnevner mellom tre helt ulike begreper brukt som et mål på kreativitet. Ved hjelp av metoden Remote Association Test (RAT), har man identifisert fire faktorer som viser seg å være bærende i et kreativt miljø:
Ser du nærmere på disse faktorene, handler de i stor grad om å ha kontroll og påvirkningskraft på egen arbeidssituasjon – som igjen er tegn på trivsel og et godt arbeidsmiljø.
Heldigvis er det ikke sånn at kreativitet enten er medfødt eller fraværende. Du kan trene den opp og legge til rette for den. Som leder er det altså en rekke ting du kan gjøre, både for å booste egen kreativitet og for å tilrettelegge for andres. Her er noen ideer:
Lykke til!
Kilder: Bi.no/forskning, Nature.com, Psykologisk.no, Phys.org