Epostfri dag

Dette skjedde da de sluttet å skrive epost på fredager

Vet du hva som skjer om du ikke skrive epost en dag i uka? Et selskap i delstaten Georgia i USA fikk seg en aha-opplevelse da de innførte epostfri fredag.

Tekst
Lise Tønsberg Vangerud
Foto
iStock
Dato

Sjefen for selskapet PBD Worldwide Fullfillment Services i Georgia, som tilbyr kundeservicetjenester og distribusjon, hadde en mistanke om at bruk av epost var med på redusere produktiviteten og salget i bedriften. Og etter at sjefen i selskapet tok seg selv i å sende mail til en assistent som kun satt noen få meter unna ham, bestemte han seg for å ta grep, ifølge en artikkel i Business Week. Han bestemte seg for å innføre epostfrie fredager, og ga beskjed til sine 275 ansatte at de skulle bruke telefonen eller møte kunder og kollegaer personlig hver fredag, i stedet for å sende mail.

 

 

Ifølge forskning fra New York University Stern School of Business er det bare halvparten av de som leser mailen din som oppfatter tonen eller intensjonen i mailen.

 

 

Selv om noen medarbeidere reagerte på tiltaket, særlig de yngre arbeidstakerne, holdt sjefen fast på forslaget sitt. Og det viste seg raskt å gi resultater. I løpet av fire måneder merket selskapet:

  • Raskere problemløsning.
  • Bedre teamarbeid.
  • Mer fornøyde kunder, som nå kommer mer på besøk og ringer de ansatte oftere.
  • Epostbruken falt med 80 prosent.

 

Oppfatter ikke tonen i mailen

Også et selskap i Chicago, ComPsych Corp, har bedt de 350 ansatte om å redusere bruken av epost. De anbefaler at medarbeiderne kun skal bruke epost for å sende omfattende tekstdokumenter eller når skriftlig kommunikasjon er helt nødvendig. For har du tenkt på hvordan du kan oppfattes når du skriver en mail? Faktisk betyr ordene du velger å bruke nesten 100 prosent for hvordan du oppfattes. Ifølge forskning fra New York University Stern School of Business er det bare halvparten av de som leser mailen din som oppfatter tonen eller intensjonen i mailen. I tillegg overvurderer folk flest sin evne til å formidle og forstå epost helt presist. Oftest er det flest feiltolkninger når eposten kommer fra en sjef.

Har du lyst på flere nyheter om arbeidslivet?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Vil eposten dø ut?

Hvis du likevel vil gi skriftlige beskjeder, men ønsker å minke antall meldinger i epost-innboksen, kan du prøve såkalte lynmeldingstjenester som for eksempel «Slack». En undersøkelse utført av Gizmodo viser at yngre arbeidstaker liker best å bruke lynmeldingstjenester i stedet for epost, mens den eldre garde fortsatt foretrekker mail. Så om trenden fortsetter, kan det bety slutten for eposten, mener analyseselskapet App Annie.

Kilde: begeistring.no

Publisert i Ledertips