

– Førstepri var å informere ansatte og kunder, sier Susann Nordmo, butikkleder i Coop Marked i Dverberg. Hun legger til at hun føler seg veldig heldig som har Coop-systemet i ryggen i en situasjon som dette.
– Coop Norge har vist at de virkelig er der for butikkene sine, og sendte oss alt av infomateriell med én gang, og har bistått med svar til kunder på vår Facebook-gruppe, sier hun.
Hele inngangspartiet er tapetsert av plakater, i tillegg til ytterligere plakater i butikken.
– Vi er spesielt nøye med merkingen rundt der det er løsvekt, som boller og rundstykker for eksempel. Her er det viktig at folk forstår at de ikke må ta på ting man ikke skal ha, sier hun.
Her finner du oversikt over myndighetenes råd til dagligvarehandel
Professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitet i Tromsø (UiT), Ørjan Olsvik, mener også at vi bør unngå å ta på ting man ikke skal ha, selv om dette ikke nødvendigvis utgjør den største smittefaren akkurat nå.
– Matvarebåren koronasmitte ser ikke ut til å være et problem, ifølge EFSA (Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet) og WHO (verdens helseorganisasjon).
– Men på generelt grunnlag synes jeg det er en uskikk å ta på matvarer i butikken og legge dem tilbake igjen, presiserer Olsvik.
Han råder til å ha plakater godt synlig, slik som i butikken til Nordmo.
Alt av nødvendig plakatmateriell finner du her
Foruten helsesektoren, er butikkansatte og kunder utsatte for smitte. Mange arbeidsplasser har tatt alle grep, mens andre har litt å gå på. Hos Coop Marked i Dveberg er alle pålagte tiltak gjort for å sikre en trygg arbeidsplass, i tillegg til ytterligere grep på initiativ fra Coop-administrasjonen.
– I tillegg har vi tatt noen ekstra grep, som å fjerne smågodthyllene. Her er det jo ofte noen små fingre oppi for en liten prøvesmak. Det krever mye vasking fra vår side for å holde det smittefritt her, sier hun og legger til at de også har merket opp med tape på gulvet i kasseområdet, for at kundene skal holde én meter avstand til hverandre.
– Covid19-viruset ser ut til å være mer smittsomt enn flere andre virus, sier professor Olsvik.
Han har fått en rekke henvendelser fra media de siste dagene om hvordan vi best kan beskytte oss. Hyppig håndvask med såpe, samt mest mulig avstand til andre mennesker er de mest effektive og helt nødvendige tiltakene.
– To meters avstand til andre er mer effektivt enn én, legger han til.
Han vil nødig spekulere, men drister seg til å si at det beste som kan skje nå er at folk viser seg å bli fort friske.
Med unntak av hyppigere håndvasker og vask av alle kontaktflater, går det meste som normalt i butikken i Vesterålen.
– Jeg har alltid følt at jobben min er viktig, men håper vi som samfunn lærer å ikke ta arbeidsgrupper for gitt. Renholdere og butikkansatte, for eksempel. Er ikke vi her, så blir det krise, sier Susann Nordmo.
Få av oss har vel forutsett en epidemi som dette, men Nordmo er likevel imponert over mobiliseringen av krefter. God informasjonsflyt har gitt henne rom til å være tilstede for sine ansatte og utføre de tiltakene som skal til på arbeidsplassen.
– Vi er fire stykker på jobb og har én ansatt som er hjemme på grunn av samboeren som er i risikosonen. Vi føler ikke så mye på endringer akkurat nå og leverer som vanlig, forsikrer hun.
Hun synes ting går mer som normalt denne uken, i forhold til forrige ukes hamstring. Kundene og de ansatte viser at de tar reglene på alvor.
På lik linje med mange andre ansatte i dagligvarehandelen, er Nordmo medlem av arbeidstakerorganisasjonen Lederne.
Nestleder Liv Spjeld By i Lederne sier at de er imponert over innsatsen som nå legges ned i små og store dagligvarebutikker rundt om i landet.
Samfunnet er helt avhengig av ressursene i dagligvarehandelen, og det er flott å se at yrkesgruppen løftes fram som helter.
Liv Spjeld By, nestleder i Lederne.
– Dette er ressurser samfunnet er helt avhengig av, og det er flott å se at yrkesgruppen løftes fram som helter. De gjør en svært viktig jobb, sier Spjeld By.
Mange bransjer er også avhengig av å kunne gå inn i folks hjem, eksempelvis håndverkere, feiertjenesten og taxinæringen. For disse er det først og fremst viktig å vurdere egen helsetilstand nøye før man går på jobb.
Parallelt med covid-19, går det også noe vanlig influensa nå. Følg egne kliniske symptomer og hold deg hjemme ved symptomer.
Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved UiU.
– Parallelt med covid-19, går det også noe vanlig influensa nå. Følg egne kliniske symptomer og hold deg hjemme ved symptomer, understreker Ørjan Olsvik.
Kilde: FHI
Heldigvis er det grunn til å tro at regjeringens tiltak vil flate ut kurven noe. Likevel har flere titalls sykehusansatte blitt smittet, og flere tusen sitter i karantene på skrivende tidspunkt.
– Alle bransjer som omgås syke er spesielt utsatte nå. Renholdet her bør være veldig skjerpet, og spesielt toaletter som brukes av flere bør vaskes så ofte som praktisk mulig, sier Olsvik.
Det stedet man skiller ut mest virus, er nemlig ved avføring, ifølge professoren.
– I tillegg bør alle touchflater på arbeidsplassen rengjøres grundig og hyppig.
Personlig beskyttelsesutstyr er et viktig for å hindre smittespredning av covid-19, men akkurat nå har verden begrenset tilgang til beskyttelsesutstyr. Da er det desto viktigere å bruke det med kløkt. Ombruk av beskyttelsesutstyr er vanligvis ikke anbefalt, men i denne situasjonen er det ofte det beste alternativet vi har.