

Hjemmet hennes på Hadeland er ikke akkurat A4, helt i stil med vertinnen. Eventyr er et stikkord. Huset er som en kulisse i en film fra folkeeventyrene, og Hammer selv er den modige heltinnen, som overvinner de utroligste utfordringer, både i arbeidslivet og på de høyeste fjell i verden. På ledernes årskonferanse kommer hun til å snakke om å gjøre utradisjonelle valg. Kvinnene i salen vil sannsynligvis bli oppfordret til å våge mer, ikke alltid velge tryggest.
Skal kvinner oppnå likestilling, må de ta andre valg. Mange kvinner er lite modige, og søker trygghet. Da kan man ikke forvente mye endring, mener Hammer.
Selv har hun stått uredd opp for sine meninger siden hun var barn.
-Jeg var en tøff jente, ja. På barneskolen streiket jeg for å oppnå en røykfri skole. Det falt ikke i god jord hos lærerne, som jo var de som røykte. Jeg har alltid hatt tro på meg selv. Moren min var klok, og sa at jeg kunne bli akkurat hva jeg ville. Jeg bestemte meg tidlig for å bli sjøkaptein, flykaptein eller statsminister, forteller hun.
Valget falt på flyger, og inntil 1988 var det tre kvinnelige piloter i Norge. Fortsatt er det ikke mange. Da hun på slutten av 70-tallet søkte jobb i SAS, fikk hun klar beskjed om at de aldri kom til å ansette kvinnelig piloter fordi kvinner er mindre intelligente enn menn.
-Bavian, og kålhode, tenkte jeg, men skjønte at det ikke var en kamp jeg skulle ta der og da. Det er ingen vits i å ta de små kampene, jeg må heller bevise at jeg er flink, for å vinne de store slagene. Hun har måttet tåle mye. Baksnakking og direkte trusler har vært en del av veien opp og fram.
[course course=»34219″]
Hammer begynte med ambulanseflygning i Finnmark. Karrieren gikk videre til flyselskapet Busy Bee hvor hun ble selskapets første kvinnelige pilot, og senere flykaptein i samme selskap. Braathens SAFE ble neste arbeidsgiver, hvor hun var selskapets første kvinnelige pilot og flykaptein, og fra 1999 operativ direktør og flygesjef med ansvar for 3000 mennesker. Etter sammenslåingen med SAS var hun inntil 2014 flykaptein i SAS. Siden 2014 har hun vært flyoperativ inspektør i Luftfartstilsynet med ansvaret for Norwegian.
-I denne jobben må jeg ha integritet og være uredd for å kunne møte og korrigere makten når det trengs. I jobben min står jeg mellom ledelsen i Norwegian og lovverket. Generelt mener hun at ledere skal være rause, forutsigbare, ha integritet og kunne snakke med folk.
Moren min var klok, og sa at jeg kunne bli akkurat hva jeg ville. Jeg bestemte meg tidlig for å bli sjøkaptein, flykaptein eller statsminister.
Sigrid Hammer
Integritet er et ord som stadig dukker opp når vi snakker med Sigrid Hammer. Hun skjønte tidlig at for å få respekt hos gutta kunne hun for eksempel ikke blande jobb og privatliv. Hun måtte være en av dem, ikke en som flørter og deler hotellseng med dem. Hun har også opplevd mye støtte gjennom karrieren. På flyskolen på Fornebu på 70-tallet ble hun behandlet med respekt i løpet av de tre pliktårene etter endt utdannelse.
-Dette er lenge siden, og jeg fikk til og med låne et tomotors fly da jeg, moren min og hunden skulle ta en privat juletur til huset mitt i Balsfjord, forteller hun lattermildt.
En annen flyhistorie er den gangen hun fløy palestinernes avdøde leder, Yasir Arafat, i Afrika:
-Jeg fikk noen smask på kinnene da han kom inn i cockpit for å se den kvinnelige kapteinen med egne øyne.
Hun er vant til å vekke oppsikt. Og hun frykter det ikke. Men Sigrid Hammer er ikke bare tøff. Omsorgsfull er også beskrivende for kvinnen som gjerne tar seg litt ekstra av folk hun merker er ensomme, og hun har plass til en kjæreste i det travle livet sitt. Han er kunsthåndverker og setter sitt preg på det unike hjemmet hennes.
Men hun må ha tid til sin helt spesielle interesse for noen av vedens mest spektakulære reisemål. Rekken av høye fjell hun har besøkt og besteget er lang, og hun har gått på ski til Nordpolen. Blant favorittene er det høyeste fjellet i Antarktis, Mount Vinson (4892 m.o.h.), og Ama Dablam (6856 m.o.h.) i Nepal.
-Vi må leke mer. Jeg har «alltid» drevet med ekspedisjoner. Det er ikke egentlig bragder, man må bare orke å leve i det mens det pågår. For meg er det ikke så viktig å nå toppen bestandig, det er hele prosjektet, turen, om betyr mest for meg, forteller hun.
Vi må leke mer. Jeg har «alltid» drevet med ekspedisjoner. Det er ikke egentlig bragder, man må bare orke å leve i det mens det pågår.
Sigrid Hammer
Og de uvanlige turene har satt spor. På en tur til Himalaya forfrøs hun fingrene, og de velpleide hendene, med rosa neglelakk, mangler det ytterste leddet på tre fingre på høyre hånd. Det er ikke noe hun lager et stort nummer av.
Mestring er viktig for Hammer. En god selvfølelse, kunnskap og integritet. Man må oppleve mostand, og lide litt, for å oppleve mestring, mener hun:
-Er det noe jeg ikke kan eller vet, finner jeg ut av det. Nysgjerrighet driver meg. Man må ikke søke letteste vei gjennom livet.
Det er ikke bare i yrkeslivet Sigrid Hammer har tatt utradisjonelle valg. Hun har valgt bort vanlig familieliv. Det passer ikke henne å være så bundet.
-Vi trenger ikke ha barn alle sammen. Det må være plass til oss raringene også, sier hun.
Humor og selvironi ligger hele tiden og vaker i overflaten. Hun er også inderlig klar over at hun får skråblikk i nærmiljøet sitt på Hadeland. Ikke alle kan tåle tøffe kvinner, som sier hva de mener, og har integritet til å stå for det. Hun har for eksempel valgt å melde seg ut av et parti, og er i dag partiløs kommunestyrerepresentant i kommunen sin, som følge av noe hun mente var etisk galt. Slikt koster, men Sigrid Hammer har vært ute noen vinternetter før.