– Jobb forebyggende for et godt barnehagemiljø

Professor i spesialpedagogikk ved Universitetet i Agder (UiA), Ingrid Lund, har i løpet av de siste årene ledet et stort forskningsprosjekt om barnehage- og skolemiljø. Resultatene gir gode indikatorer på hva som skal til for å oppnå et godt barnehagemiljø.

Tekst
Håkon Holo Dagestad
Foto
UiA
Dato
Professor i spesialpedagogikk ved Universitetet i Agder, Ingrid Lund.
Professor i spesialpedagogikk ved Universitetet i Agder, Ingrid Lund.

Professor Lund har i løpet av de siste 20 årene forsket og undervist ved UiA, og har ledet en rekke store forskningsprosjekter med fokus på psykisk helse, atferdsproblematikk og læringsmiljøutvikling. Hun er spesielt opptatt av forholdene som skal ligge til grunn for å oppnå et best mulig miljø i barnehager.

Lav terskel for aktivitetsplikten

Norge har et lovverk som gir barn en rett til å ha det trygt og godt. Når barn opplever det motsatte, så trer aktivitetsplikten i kraft. Det kan være barnet selv som uttrykker at det ikke har det trygt og godt gjennom atferd eller språk, eller det kan være foreldre eller ansatte som sier fra på barns vegne. De voksne har da en plikt til å handle når de får mistanke om, eller har kjennskap til, at et barn ikke har det bra.

– Lovverket opererer med en veldig lav terskel her. Når ansatte i barnehager får mistanke om, eller har kjennskap til et slikt forhold, så skal styreren informeres og hen skal handle. Det er ikke noe «kanskje, hvis, om at», forklarer Lund.

- Både vår og annen forskning viser tydelig at det gode barnehagemiljøet er avhengig av å legge til rette for en god samarbeids- og tilbakemeldingskultur.

Ingrid Lund

Aktivitetsplikten er absolutt, og for at barnehager skal kunne imøtekomme lovverket og barna selv, er det nødvendig med tydelige strukturer for å kunne håndtere slike tilfeller på en riktig måte, ifølge professoren.

Sunn barnehagekultur

Trygge barnehagemiljøer er avhengig av at barnehagen fokuserer på det forebyggende arbeidet med fokus på ledelse, og tydelige og varme voksne som samarbeider med hverandre, barn og foreldre.

– Barnehagemiljøet påvirkes av mange forhold. Måten de ansatte i barnehagen samarbeider med hverandre på har mye å si. Deres holdninger til barn, og evnen til å forstå barns adferd er viktig, og ikke minst; hvordan de forstår sin egen rolle og ansvar i forhold til alt fra relasjonen til enkeltbarn, til det å etablere gode samspillsrelasjoner mellom barn gjennom lek og ulike aktiviteter.

Forskningen viser store kvalitetsforskjeller knyttet nettopp til voksenrollen, og i hvilken grad de ansatte er opptatte av å forebygge og tilrettelegge for lek og vennskap. Det handler om kunnskap og holdninger, og disse to er spiren til de voksnes handlinger.

– Både vår og annen forskning viser tydelig at det gode barnehagemiljøet er avhengig av å legge til rette for en god samarbeids- og tilbakemeldingskultur.

Et spørsmål om ledelse

Lund sammenligner kriteriene til et godt barnehagemiljø med god ledelse generelt. Et godt samarbeid og en sunn tilbakemeldingskultur innebærer blant annet å føle seg fri til å kunne ta opp ting som skulle oppstå, og samtidig heie hverandre frem.

Til forskjell fra vanlig ledelse i arbeidslivet, er det gode miljøet i barnehagene imidlertid ikke bare avhengig av forholdet mellom ledelsen og de ansatte, men også forholdet ledelsen og de ansatte har til barna og til foreldrene deres.

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

– Ut ifra forskningen vår ser vi hvor avgjørende det er for miljøet i barnehagen at styrernes lederstil er preget av tydelighet, varme, og klart kommuniserte forventninger til seg selv og ansatte. Vi ser mange direkte sammenhenger mellom barnehager som har et godt miljø, og som har styrere med disse kvalitetene.

Et godt barnehagemiljø handler om å kontinuerlig søke etter god praksis, utvikle gode vaner og forstå hvilke muligheter som ligger i lederens rolle.

– Det handler faktisk om å se alt det potensialet som ligger fremfor deg. Både i barna, i foreldrene og kollegaer, og hvordan du bruker dette som utgangspunkt for et godt samarbeid i hverdagen. Den tilliten som bygges opp i fredstid er gull verdt når man støter på utfordringer, og det virkelig trengs å lyttes til hverandre, avslutter Lund.

Medlemsfordeler

Som medlem i Lederne får du trygghet i arbeidshverdagen, faglig utvikling og et stort nettverk. I tillegg får du lav boligrente, gode forsikringstilbud og andre rabatter.

Se alle dine medlemsfordeler

Bli medlem