Butikkleder Anna Kirsti Skare får hjulene til å gå rundt i Coop Marked-butikken på Sandsøya i Møre og Romsdal, men det er bare så vidt. Mye tid går med på å jobbe utenom arbeidstiden, og fritid med familie og venner blir dermed mer og mer begrenset. Skare har vært butikksjef helt siden 2009, og har opplevd utviklingen på kroppen.
– Det føles ikke rett. Du blir pålagt stadig flere rutiner og oppgaver som må gjøres utenom den normerte arbeidstiden, og det har blitt mer og mer i løpet av de siste årene. Det kommer hele tiden nye ting man blir pålagt og må forholde seg til, og dette får vi ikke betalt for, sier Skare.
Skare beskriver videre at denne utviklingen har skjedd gradvis. Butikken hennes har fire faste ansatte samt en ekstravakt. Når noen av de ansatte er syke, så må butikksjefen trå til og ta vakten deres uten at det synes på lønnsslippen. Hun forklarer at det noen ganger er slik at enkelte ansatte tjener bedre enn henne når ekstravakter, tillegg og overtid regnes med.
– Jeg tror ikke generelt sett at dette har noe å gjøre med at vi er en liten butikk på et lite sted, men det kan jo ha litt å si på antall ansatte som er tilgjengelige for ekstravakter, sier Skare.
Vi ringer et annet Lederne-medlem og butikkleder i Coop, Anne Formo, og spør om hun har tid til å svare på noen spørsmål.
– Jeg har ikke tid, men jeg tar meg tid, sier Formo.
Formo er butikksjef for en Coop Prix-butikk i Trøndelag, og opplever lignende arbeidsforhold som Skare. I gjennomsnitt regner hun med å ha jobbet mellom 20 til 30 prosent utover sin stilling i løpet av de 25 årene hun har vært butikkleder. Butikken har 18 ansatte og er døgnåpen syv dager i uken.
– Det føles ut som du aldri har helt fri. Enten det er kveld, morgen, en søndag eller på ferie, så bør du være tilgjengelig på telefon, og det er ofte man må rykke ut for å se til en fryser som har gått eller andre alarmer og oppdrag, forklarer Formo.
Det er ikke utrykninger til butikken eller telefoner utenom arbeidstiden som føles verst for Formo. Følelsen av at inntjeningen må prioriteres over oppfølgingen av de ansatte synes hun er vondt å gå rundt og tenke på.
– Jeg synes det pålagte merarbeidet går utover tiden jeg burde ha brukt på å ta vare på mine ansatte. Tid til å utføre medarbeidersamtaler og oppfølging av dem. Møter med de ansatte begrenses jo på grunn av tidsnøden, og hvis jeg tar meg tid til altfor mange oppgaver på siden av selve driften, så må jeg ta dette igjen på kvelden, sier Formo.
Den reduserte tiden til oppfølging av medarbeiderne tror Formo kan gå utover velværet og sykefraværet. Med sin lange fartstid som butikkleder mener hun at dette er vanlige tilstander for de fleste butikkledere i varehandelsbransjen.
Les også: – Lederne gir meg trygghet og nettverk
Lederne ser at stillingskategoriene ledende og særlig uavhengig stilling blir brukt i mye større omfang enn det som har vært meningen. Dette innebærer at mange blir unntatt fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid. Ofte mangler en konkret vurdering av stillingens reelle innhold og funksjon, slik lovgiver har lagt til grunn.
– Alle arbeidstakere, også de som er unntatt fra arbeidstidsbestemmelsene, har krav på en forsvarlig arbeidshverdag. Ledere har selv et ansvar for å begrense arbeidsmengde og arbeidstid til det forsvarlige, men for mange av våre medlemmer i service- og varehandelsbransjen er det i praksis umulig å styre sin egen arbeidstid. De må stort sett være tilgjengelig, og jobber langt utover alminnelig arbeidstid, sier seksjonsleder for arbeidsliv og jus i Lederne, Frøydis Vandvik Løvdal.
Løvdal viser i tillegg til at den teknologiske utviklingen har medført at grensen mellom jobb og fritid viskes ut. Tilgjengelighet og fleksibilitet vil oppleves både positivt og negativt, men kan utvilsomt påvirke arbeidstakerens helse og sosiale liv i en negativ retning. Dette er noe Lederne vil ha fokus på fremover.
– Vi ser også at mange av våre medlemmer har en lønn som ikke står i stil med arbeidsbelastningen og det ansvaret som ligger til stillingen, kommenterer Løvdal.
Aktuelle spørsmål rundt arbeidstid og unntak fra arbeidstidsbestemmelsene er prioritert i Ledernes prinsipp- og handlingsprogram. Dette er problemstillinger vi skal jobbe med fremover. Vi skal blant annet se på hvordan vi kan påvirke praktiseringen av disse bestemmelsene.
MedlemsfordelerSom medlem i Lederne får du trygghet i arbeidshverdagen, faglig utvikling og et stort nettverk. I tillegg får du lav boligrente, gode forsikringstilbud og andre rabatter. |
---|