Etter et par år med strategiutvikling og påfølgende organisasjonsendring ligger mye godt til rette for den ferske generalsekretæren. Han gleder seg til å ta fatt. Han vil nå ut til enda flere. Medlemsveksten Lederne opplever, stikk i strid med trenden over hele Europa, er ikke så stor som han vil ha den. Han har tatt grep før, og jobbet mye med endringsledelse og verdier.
Etter seks og et halvt år som HR- og IT-direktør i Redd Barna/Save the Children vet han mye om både vekst, endring og verdier.
– Jeg tar tak i det som er bra, og bygger videre på det. Vi bygde en styrkebasert kultur i Redd Barna, og snudde hele organisasjonen på den måten. Det handler om å gjøre mer av det som funker. Det prinsippet vil jeg bruke her, både på hver enkelt og på organisasjonsnivå. Jeg har stor tro på det styrkebaserte. Det virker.
[course course=”39649″ /]
Og noen fredningstid har Morten ikke tenkt å unne seg. Fra dag én, det vil si 2. april, er det innføring av jevnlige én til én-samtaler:
-De skal dreie seg om to ting: resultater og hvordan vi har det. Vi må være tett på. Det gjør at folk har det bra. God kultur er viktig. Du får selvinnsikt av tilbakemeldinger. Jo tettere du er på som leder, desto bedre. Da tårner ikke problemene seg opp.
Og det kan virke som om det igjen har god effekt på sykefraværet: Under hans HR-ledelse gikk sykefraværet i Redd Barna fra sju til drøyt to prosent.
Jeg ser at verdiene sitter. Nå må vi jobbe videre med dem, implementere dem i alt vi gjør.
Morten Slungård
Men hva er god ledelse, bortsett fra konsekvent positiv forsterkning?
– Du må begynne med å forstå økonomien. Den må være på stell. Du må også være tydelig, og levere det du har lovet. Det er viktig, slår han fast. Han betegner seg selv som hel ved, og forventer det også av andre.
Generalsekretæren beskriver omstillingsarbeidet Lederne har gjort som spennende, og mener organisasjonen er endringsklar. Han ser på det som et fint utgangspunkt, og mener verdiene tydelig, inkluderende, troverdig er gode.
-Jeg ser at verdiene sitter. Og de er synlige rundt i lokalene. Nå må vi jobbe videre med dem, implementere dem i alt vi gjør. Vi må «vaske» omgangsformen vår og alle beslutninger i disse verdiene. Verdibasert ledelse lærte jeg mye om i min tid i Orkla.
På spørsmål om han kan by på noe som har betydd noe helt spesielt for ham, trekker han fram et ferskt eksempel fra Redd Barna:
-Vi har hatt et spennende IT-prosjekt i Kenya. I 2016 rekrutterte vi seks personer lokalt i Nairobi. Nå sitter 35 personer, kvinner og menn, og kjører store IT-operasjoner for hele organisasjonen. Det betyr at vi har bygd kompetanse og kapasitet lokalt, og Redd Barna får mer for pengene. Da jeg nylig var der nede viste de stor takknemlighet. Det er virkelig noe å tenke tilbake på – både det vi fikk til, og den avskjeden de ga meg. Det ble litt «kleenex-føre»…
En myk side er herved lagt for dagen. Den, sammen med tydelighet og pågangsmot, er en fin plattform for Ledernes ferske generalsekretær. Ellers sier Morten dette om seg selv:
-Jeg er svakt introvert, liker å jobbe med mennesker, er fryktelig nysgjerrig, og setter meg gjerne inn i nye ting. Jeg har vært innom mange bransjer, og her får jeg sjansen til å jobbe på tvers av ulike bransjer. Det blir spennende. Jeg er en typisk oppstarter og driver, men ikke den som lander alle ballene. Jeg må ha flinke folk rundt meg, og er ikke opptatt av «å ta alle pokalene» alene.
Folk skal ikke jobbe seg i hjel. Jeg tar ikke med meg jobben hjem, og ferie er ferie. Der er jeg veldig streng.
Morten Slungård
Tonen er kontant. Morten vet hvem han er. Han forteller dessuten at han liker å ha det gøy på jobben, og har ikke behov for å løpe etter folk for å passe på. Han tror de fleste liker å ha det litt fritt, men han følger nøye med på én ting:
-Folk skal ikke jobbe seg i hjel. Jeg tar ikke med meg jobben hjem, og ferie er ferie. Der er jeg veldig streng.
Etter å ha gjort seg ferdig med orientering, fjell- og hytteliv, er det særlig én stor interesse som fyller fritiden, nemlig medlemskapet i Odd Fellow. Han ble opptatt allerede som 24-åring. Der handler det om å bygge nettverk, selvutvikling gjennom vennskap og gode gjerninger. Ordenen har bestått i 200 år, men er tuftet på langt eldre tradisjoner. I 1995 var han med på å starte en ny losje i Oslo, for å skape vekst.
-Det er i grunnen en rød tråd i alt jeg har gjort, også det jeg skal gjøre her, å gå inn i noe som har bestått lenge, for å jobbe med utvikling når rammefaktorene endres eller nye muligheter dukker opp.
Ved siden av Odd Fellow er også det gode liv viktig. Morten setter stor pris på å reise, og spise og drikke godt. Gjerne med samboeren.
Morten Slungård har en variert bakgrunn som vil komme godt med når han tar fatt på arbeidet i Lederne. Den første stillingen hans i det private næringslivet var i Orkla/Pripps Ringnes der han jobbet med ledelse- og kulturutvikling i Norge og Sverige.
Han har også vært heltidstillitsvalgt i Befalets Fellesorganisasjon (i YS). Han har god kjennskap til arbeidslivets spilleregler. Dessuten har han vært administrerende direktør i et entreprenørselskap, og i perioden 2001 til 2006 var han organisasjonsdirektør i Posten Norge. I en kort periode har han drevet eget konsulentselskap og har vært konsulent i Accenture.
Morten har både Hærens krigsskole og en mastergrad i strategisk ledelse fra BI.