Tar du humor på alvor?

Humor er den beste kulturbyggeren. Her er ekspertens tips til hvordan du dyrker moroa på jobb. 

Tekst
Signe Marie Sørensen
Foto
Fartein Rudjord
Dato

 

Gjennom en lang lederkarriere, ispedd tjue års erfaring innen standup- og entertainment, kjenner forfatter og motivator Jon Morten Melhus humorens virkning bedre enn de fleste.

– Humoren hjelper oss å frigjøre og forløse energi, samtidig som den hjelper oss å håndtere stress, frustrasjoner og ubehag. Vi er rett og slett helt avhengige av humor og latter, også fra et Darwinistisk synspunkt, forklarer Melhus.

Mens en avvæpnende latter kunne bety forskjellen på liv og død for urmennesket, er mangel på humor i dag «bare» et sosialt hinder. For en bedrift derimot, kan det i ytterste konsekvens bety make it or brake it når ting butter.

Vi bygger gode ledere

Bli medlem

Limet i teamet

– En virksomhet som ikke får til å ivareta fellesskapet og den gode kulturen vil slite nå, sier Melhus og sikter til den nye hverdagen med hjemmekontor og avstandsledelse. For hvem er du egentlig lojal til når kulturen uteblir?

Det kan være alt fra blikket som får alle til å knekke sammen i latter, til en pussig digresjon i morgenmøtet – de små tingene som ikke faller like naturlig over skjermen. God humor skaper begeistring og har evnen til å holde oss motiverte, også i motbakke. Derfor er det både smart og lønnsomt å sette ekstra fokus på det i disse dager.

Humoren hjelper oss å frigjøre og forløse energi, samtidig som den hjelper oss å håndtere stress, frustrasjoner og ubehag. 

Jon Morten Melhus, forfatter og foredragsholder.
Mann foran laptop med munnbind som holder to fingre, i peacetegn, over eget hode
Melhus legger ikke skjul på at den største humørdreperen av alle er selvhøytideligheten.

– Selvhøytidelige mennesker skaper usikkerhet, noe spesielt ledere bør være bevisste på, sier han. 

Leder eller humorkonge?

– Lederen trenger ikke nødvendigvis å være morsom selv. Det handler om å ta godt vare på humørsprederne i teamet, og la humoren blomstre, smiler Melhus.

 

Tre enkle grep du kan gjøre for å lette stemningen

  • Send info før møtet: Møter består som regel av tre deler: informasjon, diskusjon og beslutning. Gir du info på forhånd, kortes den «kjedelige» delen ned og rommet for engasjement blir større.
  • Prioriter gladsakene: Start morgenmøtene med en liten gladhistorie. Alt fra små seiere til en morsom detalj fra egen hverdag sprer litt solskinn på morgenkvisten. Tør du å være selvironisk som leder, skaper du i tillegg god takhøyde og rom for latter.
  • Gjør Excel til et lyspunkt: Frykter du at den talltunge presentasjonen din vil ta knekken på alt av god stemning? Gjør den til en quiz, og la de ansatte gjette hvilke poster tallene tilhører.

Vær kreativ, og se hva som funker i ditt team. Krampaktig moro kan fort bli i overkant intenst, så velg en og annen justering her og der, så faller det mer naturlig.

Og en fjerde ting; ikke undervurder verdien av et smil!

Jon Morten Melhus som titter ut fra bak et høyt gjerde og smiler
Er du en leder som tør å ha det gøy på jobb?

– Steinansikt fungerer kun i poker og kortspill, aldri ellers, påpeker Melhus.

Sunn vs usunn humor

Å skape god kultur basert på humor og begeistring kan være utfordrende i et team bestående av både ekstroverte og introverte, og fra ulike deler av landet eller verden.

– Humor er en egenskap med regionale forskjeller. For en leder gjelder det å legge til rette for den sunne humoren som selvironi, galgenhumor og komikken der vi ler med og ikke av hverandre. Den harde humoren som satire, sarkasme og ironi kan være veldig morsom, men den skaper distanse og kan være veldig kjølig, forteller Melhus. Han legger til at vinnerne av denne type humor som regel er makthaverne og de som er veldig kjappe i replikken.

For en leder gjelder det å legge til rette for den sunne humoren som selvironi, galgenhumor og komikken der vi ler med og ikke av hverandre

Jon Morten Melhus

For å sikre en sunn kultur der alle har en stemme, er lederens viktigste jobb å se alle individene og skape rom for alle måter å være på. Men hvordan løser du det når noen tar mye plass sosialt, mens andre trives med å holde seg i bakgrunn?

– Interesser deg for dine ansatte, oppfordrer Melhus og utdyper;

– Én medarbeidersamtale i året er ikke godt nok. Snakk jevnlig, både om jobb og interesser på utsiden av jobb. Når du vet hva som driver hver enkelt, er det lettere å engasjere og skape rom for alle, råder han.

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Tre lyspunkter du kan skape fra hjemmekontoret

  • Fem-minutters der ansatte bytter på å fortelle eller vise noe de syns er kult, rart, unikt osv. Det kan fort resultere i engasjerende samtaler om alt fra 70-tallets beste gitarsolo til verdens råeste katamaran. Dermed kan internhumoren blomstre!
  • Kudos på kalenderen – let etter positive ting med én eller flere av dine medarbeidere hver uke. Sett det på kalenderen, og ta en telefon. Merk at du blir bedre til å se hver enkelt, noe som øker både trivsel og lojalitet over tid.
  • Teams med tema – sett tema for fredagsmøtet, alt fra reisetema til fruktfat kan funke. Premier beste Teams-bakgrunn, beste antrekk eller beste helhetsinntrykk.

 Flere gøyale ideer på begeistring.no

Publisert i Arbeidsmiljø, Ledertips
Bli medlem
Kontingenter og rabatter

Kontingenter og rabatter

  • Yrkesaktive
  • Studenter/lærlinger
  • Pensjonister

Yrkesaktive

  • Ledernes kontingent er rimelig med et fast beløp per måned (ikke prosent av lønn som i en del andre organisasjoner).
  • I tillegg betaler du en mindre kontingent til avdelingen/bedriftsgruppen du blir tilmeldt (størrelsen på og bruken av denne kontingenten bestemmes av den enkelte avdeling/bedriftsgruppe).
  • Kontingenten, inkludert liv- og uføreforsikringen, er fradragsberettiget på selvangivelsen.
  • Medlemmer som ikke reserverer seg mot den tilknyttes en obligatorisk livs-, uføre- og kritisk sykdomsforsikring (se www.lederne.no/forsikring ).
  • Du som arbeider 50 prosent eller mindre har rett på halv kontingent.

Studenter og lærlinger

  • Studenter betaler 5 prosent av full kontingent rundet opp til nærmeste tikrone (p.t. kr. 300 pr. år). Studentmedlemskapet inneholder deltakelse på kurs rettet mot studenter og yngre medlemmer, en obligatorisk ulykkesforsikring, medlemsfordeler som rabatt på flybilletter, hotell og billeie samt deltakelse på Ledernes årskonferanse.
  • Lærlinger har gratis medlemskap i lærlingtiden. Lærlingmedlemskapet tilsvarer medlemskap for yrkesaktive medlemmer, med unntak av tilgang til støtte til etter- og videreutdanning.
  • Du kan også benytte deg av alle våre frivillige medlemsforsikringer og bankavtalen.
  • Du tilbys ordinært medlemskap dersom du etter endt utdanning får en ledende eller betrodd stilling.

Pensjonister

  • Pensjonister betaler fra fylte 67 år 10 prosent av full kontingent rundet opp til nærmeste tikrone (p.t. kr. 600 pr. år).
  • Pensjonistmedlemskapet inneholder medlemsfordeler som rabatt på flybilletter, hotell og billeie, mulighet for leie av ferieleiligheter i Spania, privatjuridisk bistand, tilgang til privatforsikringer og begravelsesbidrag ihht. enhver tid gjeldende ordning.
  • Går du ut i tidligpensjon (f.eks. AFP), uføre- eller alderspensjon, er du fortsatt dekket av forsikringer og stønadsordninger. Du kan også benytte deg av alle våre frivillige medlemsforsikringer, bankavtalen og andre medlemsfordeler.
  • Medlemmer under 67 år betaler kvart kontingent (administrasjons- og forsikringskontingent for å opprettholde fulle rettigheter mtp stønader og forsikringsordninger i medlemskapet) frem til fylte 67 år.
  • Du som velger å jobbe etter fylte 67 år betaler full kontingent.
  • Medlemmer som går over i alle typer pensjon må melde fra om dette til Lederne.
Personlig informasjon
?
Innmelding
Første månedskontingent blir sendt direkte til deg, før lønnstrekk opprettes.
Arbeidsgiver

OBS!

Som skjult medlem vil ikke din arbeidsgiver vite at du er medlem. Tariffavtale vil ikke bli opprettet, og du vil ikke være omfattet av AFP/sluttvederlagsordningen, såfremt det ikke er opprettet andre tariffavtaler på bedriften hvor dette inngår. Du knyttes heller ikke til en av våre lokalavdelinger. Du vil få bistand og råd, men dersom du har behov for bistand rettet mot din bedrift, vil ditt skjulte medlemskap bli opphevet.

Ble du rekruttert?
Tilleggsinformasjon

Takk for din søknad!

Medlemssøknaden er nå sendt til behandling hos saksbehandler i Lederne som vil gi deg nærmere beskjed. Tilbake til forsiden

Medlemskontingenten

Medlemskontingenten er på
495 kr pr. mnd. Kontingenten til din lokale avdeling/bedriftsgruppe kommer i tillegg. For informasjon om lokal kontingent, send e-post til post@lederne.no

“Ledernepakken” (livs-, uføre-, kritisk sykdomforsikring) kommer i tillegg og koster 200 kr pr. mnd.
Nye medlemmer vil bli kontaktet av forsikringskontoret. Du kan be om et reservervasjonsskjema mot “Ledernepakken” ved å kontakte oss på: post@lederneforsikring.noeller post@lederne.noDenne forsikringen gjelder ikke for studenter.

Kontingent for studenter, lærlinger og pensjonister:
– Studenter betaler 300 kr pr. år.

– Lærlinger har gratis medlemskap i lærlingtiden.

– Pensjonister betaler fra fylte 67 år 600 kr pr. år.

Les mer om kontingenter og rabatter for studenter, lærlinger og pensjonister.

Livs- og familieulykkesforsikring – inkludert i medlemskapet.

Kontingenten erfradragsberettigetmed inntil        8 000 kr pr. år.