
UTYDELIGHET SPISER ENERGI
Utslitt etter jobb? Du er ikke alene
Altfor mange mennesker blir sykmeldt på grunn av stressrelaterte sykdommer, og en fersk undersøkelse viser at hver tredje arbeidstaker er helt tom for energi etter jobb. Den viktigste årsaken viser seg å være utydelige ledere. Med andre ord: dårlig kommunikasjon.
- Tekst
- Anne Wennberg
- Foto
- NTB/Scanpix
- Dato
Det ligger en ganske konkret lederutfordring her: Bli mer tydelig, så får medarbeiderne dine det bedre. Det igjen vil påvirke både innsatsen og sykefraværet positivt. Bedre kommunikasjon kan læres.
Undersøkelsen ble utført av svenske &frankly, og viste klart at tydelig lederskap blir høyt verdsatt, og utydelighet fører til usikkerhet og stress.
Forbedre og måle
-Utydelig lederskap er en farsott, som over tid fører til stress for altfor mange mennesker. De vet rett og slett ikke hva som forventes av dem og opplever derfor at de ikke har kontroll på sin egen situasjon, uttaler Caroline Fjellner, leder for &frankly, et selskap som blant annet tilbyr medarbeiderundersøkelser.
Hun anbefaler på det sterkeste å jobbe med tydeligheten og, og ikke minst måle jevnlig at utviklingen går i riktig retning.
Åpen kommunikasjon
Så hva kan man gjøre? Hva oppleves som utydelighet? Kommunikasjon er viktig, og helt avgjørende for å oppnå godt samspill mellom leder og medarbeider. Å snakke med medarbeiderne er avgjørende. Å sende ut skriftlig informasjon er ikke tilstrekkelig. Som leder vil du unngå mye usikkerhet og konflikt, og du vil få en høyere måloppnåelse, om du snakker åpent og tydelig, ansikt til ansikt med medarbeiderne dine.
Husk også å sjekke om budskapet blir oppfattet når du informerer, og ikke minst er det viktig å involvere medarbeiderne i planer og arbeid med mål, slik at de opplever eierskap til jobben som skal gjøres.
Utydelig lederskap er en farsott, som over tid fører til stress for altfor mange mennesker.
Caroline Fjellner
Slik kan du kommunisere tydeligere:
- Vær bevisst kroppsspråket ditt – stemmeleie, holdning og ordbruk. Har du selv eierskap til budskapet, vil du og innholdet i det du sier bli oppfattet som troverdig.
- Husk at vi oppfatter ting forskjellig, og derfor betyr det mye at du lytter aktivt til de reaksjonene du får. Har medarbeideren forstått deg riktig?
- Ordvalg er viktig, ikke minst må du snakke i jeg-form. «Man», «en» og «du» signaliserer avstand, at innholdet er uviktig for deg.
- Unngå ordet «ikke» om du vil oppnå noe. Vi har vanskeligheter med å oppfatte at «ikke» er en del av budskapet, og du vil derfor få problemer med å nå fram. Bruk heller en positiv tilnærming.
- Husk at det er forskjell på en objektiv observasjon og din tolkning. Du vil lett bli oppfattet som påståelig om du er ubevisst at din versjon kan være feil. En medarbeider kan gå i forsvarsposisjon om din tolkning oppfattes sårende eller som et angrep. Unngå «hvorfor» fordi det er årsaksorientert og still heller mer åpne spørsmål ved bruk av «hvordan», eller spør «Hva skal til for at…?»
- Sier du noe positivt til en person, unngå å henge på et «men» etterpå: «Du gjorde jobben godt, men jeg likte ikke måten du…» Da vil medarbeideren garantert bare huske den negative delen av budskapet.
- Gi konstruktive tilbakemeldinger, vær bevisst din egen intensjon og skill mellom handling og person. Gi rom for feil og påfølgende lærdom. Det vil skape trygghet.
Kilder: chef.se og ledernytt.no