
Regjeringen har fastsatt endringer i forskrift om arbeid som utføres i arbeidstakers hjem. Endringene trer i kraft fra 1. juli i år. Hvilke rettigheter har du som ansatt? Hvilke endringer bør du som leder være oppmerksom på?
- Tekst
- Redaksjonen
- Foto
- Adobe Stock
- Dato
Som følge av koronasituasjonen, har arbeidsvanene endret seg og bruk av hjemmekontor økt. Dette har ført til behov for å justere regelverket slik at det er tilpasset dagens arbeidsliv. De nye reglene innebærer at arbeidstidsreglene i arbeidsmiljøloven også gjelder for arbeid hjemmefra.
Les også: Tips til ledere på hjemmekontor – Lederne
Kan ikke kreve hjemmekontor
Hverken arbeidsgiver eller arbeidstaker kan kreve hjemmekontor. Arbeidsgiver kan ikke pålegge hjemmekontor hvis den ansatte ikke ønsker det – med mindre arbeidsavtalen åpner for dette.
Heller ikke arbeidstakere kan kreve hjemmekontor, men det kan inngås en avtale om hjemmekontor. Er ordningen fast, med hjemmekontor en eller flere ganger i uken, skal det inngås en skriftlig avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.
Kreves skriftlig avtale
Arbeid i eget hjem, utover kortvarig og sporadisk arbeid, krever en skriftlig tilleggsavtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.
Departementet har blant annet uttalt at hjemmearbeid som skjer av og til, men ikke i for stort omfang eller som en fast ordning, skal regnes som sporadisk. De som for eksempel vil ha hjemmekontor mindre enn én gang i uken i snitt, vil ikke omfattes av forskriften.
Forskriften gjelder fortsatt bare arbeid som utføres i arbeidstakers eget hjem. Den regulerer altså ikke andre typer fjernarbeid, som arbeid på hytta, på toget på vei til og fra jobb eller på tjenestereise. Da er det arbeidsmiljøloven som gjelder «så langt den passer».
Avtalen bør inneholde bestemmelser om omfanget av hjemmearbeidet, arbeidstid, eventuell varighet og oppsigelsestid. I tillegg bør drift og vedlikehold av utstyr inkluderes. Den nye forskriften har ingen bestemmelser om hvem som har ansvaret for å stille nødvendig utstyr til jobben.
Foreligger det pålegg eller anbefalinger fra myndighetene, eksempelvis som følge av en pandemi, gis det unntak fra kravet til skriftlig avtale.
Arbeidstid og arbeidsmiljø
Forskriften har hatt avvikende regler for alminnelig arbeidstid, gjennomsnittsberegning, overtid, søndagsarbeid og nattarbeid. Den nye forskriften innebærer at arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser vil gjelde enten du arbeider hjemmefra eller på kontoret. Dette for å tydeliggjøre skillet mellom arbeidstid og fritid også på hjemmekontor.
Når det gjelder arbeidsmiljø, er kravet ikke vesentlig endret i den nye forskriften. Det er likevel presisert at krav til det psykososiale arbeidsmiljøet også gjelder når arbeidstakeren jobber hjemmefra.
Endringer:
- Unntak fra kravet til skriftlig avtale der hjemmearbeid skyldes pålegg eller anbefaling fra myndighetene. Arbeidsgiver kan i slike tilfeller i stedet gi informasjon etter drøftinger med tillitsvalgte.
- Tydeliggjøring av at krav til det psykososiale arbeidsmiljøet også gjelder når arbeidstakeren jobber hjemmefra.
- At Arbeidstilsynet gis myndighet til å føre tilsyn med forskriften. Dette innebærer ikke at Arbeidstilsynet skal føre tilsyn i arbeidstakers hjem, men at tilsyn gjennomføres på annen måte.
- At de samme reglene for arbeidstid skal gjelde ved hjemmekontor som ved arbeid på arbeidsplassen.
Kilde: regjeringen.no