– Det har vært et vanvittig slit for meg og familien min, men nå er det endelig over, sier Geir Ove Nordnes.
Han har endelig fått den ro og fred han fortjener, etter en utmattende kamp mot Porsgrunn kommunes interne rot.
Lyn fra klar himmel
Ekteparet hadde bodd i sitt verneverdige drømmehus i over 12 år. Tiden hadde nå kommet for å legge nytt tak på det gamle huset. Boligområdet er strengt regulert med tanke på eksteriøret, så Nordnes tok alle sine forbehold. Han kontaktet kommunen for å få den glaserte takstein-typen godkjent, og kommunen konstaterte at prosjektet kunne gjennomføres uten søknad.
Taket ble ferdig lagt, og alt hadde gått fint. Litt over tre måneder gikk, men så kom det et brev fra kommunen. Fortidsminneforeningen hadde vært på befaring, og hadde tipset Porsgrunn kommune. Sistnevnte hadde i sin tur valgt å gi Nordnes varsel om tvangsmulkt på 5000 kroner i uken hvis ikke taket ble lagt på nytt med riktig takstein. Deretter ville rivning av taket finne sted. På tross av at Nordnes hadde fått taksteinene klarert av kommunen.
– Dette fant jeg meg ikke i sånn helt uten videre, sier Nordnes.
Han sendte noen mailer til kommunen, og de fant ut etterhvert at de hadde dummet seg ut. Kommunen innkalte til et møte, og der fikk Nordnes beskjed om å søke en forenklet dispensasjon for takleggingen. Saksbehandlingen tok likevel i underkant av to måneder, og dispensasjonen ble godkjent av kommunen til slutt.
Slutt var det imidlertid ikke, for Fortidsminneforeningen anket saken inn til fylkesmannen, og sistnevnte ga foreningen full støtte. Igjen fikk Nordnes brev om tvangsmulkter og rivning av taket fra Porsgrunn kommune. Nok en gang ble det brevveksling mellom konfliktpartene, og det siste brevet Nordnes mottok, beskrev vedtaket som «endelig og kan ikke påklages».
– Det var da jeg skjønte at dette ble for omfattende for meg. Jeg visste at jeg ikke kunne gjøre dette på egenhånd, og trengte juridisk hjelp. Det endelige svaret fra fylkesmannen trigget noe fandenivoldsk i meg, forklarer Nordnes.
Denne tiden vi i familien har gått gjennom unner jeg ingen. Man føler en fullstendig avmakt.
Geir Ove Nordnes
Nordnes presenterte saken sin for Lederne, og etter det begynte saken å rulle. Han fikk oversikt over det juridiske landskapet, og veien fremover ble lettere. Saken ble kjent i lokalmediene, og lokalmiljøet i Porsgrunn ga han en enorm støtte. Den ble til og med kjent for Jan Tore Sanner på grunn av sakens selvmotsigende natur.
Da advokat Nikolai Norman og Nordnes oversendte et prosessvarsel i saken, foretok kommunen en helomvending. Saksgangen i kommunen fikk plutselig fart på seg, og innen en uke fikk de svar om at vedtaket skulle oppheves. Utgiftene til Nordnes i forbindelse med saken var inne på konto innen tre dager.
Nordnes fikk støtte av familien, advokat og nærmiljøet, og det har han vært helt avhengig av. Konflikten har tært på livskvaliteten, og har tappet ham for mye krefter. Nordnes er enormt lettet over at alt løste seg til slutt.
– Denne tiden vi i familien har gått gjennom unner jeg ingen. Man føler en fullstendig avmakt. Heldigvis fikk presset fra advokaten, lokalmiljøet og media kommunen til å tenke seg om. Min påstand er at jeg ikke hadde greid dette uten bistand, sier Nordnes.
Han legger til;
– Jeg vil på det sterkeste anbefale å benytte seg av den juridiske bistanden som er tilgjengelig for oss i Lederne. Advokat Nikolai Norman gjorde en fantastisk god jobb for oss, avslutter Nordnes.