

Hun har jobbet i barnehage i 20 år. Først som pedagogisk leder og nå som styrer. Ikke bare brenner hun for at barna skal ha det bra, utvikle seg og lære i barnehagen, Janne Asphaug brenner for å få mer og tydeligere ledelse inn i barnehagene.
– Organisasjonskartet i barnehagene kan være litt diffust. Når det blir utydelig hvem som har ansvar for hvem og hva, så blir også kommunikasjonen dårlig. Og med dårlig kommunikasjon blir det dårlig stemning, sier Asphaug.
Hun fikk for alvor interesse for faget for noen år siden, da hun jobbet som pedagogisk leder. Da hadde hun en styrer som ønsket å ha Asphaug som «elev», og som videreformidle det hun lærte på ulike ledelseskurs hos Lederne.
– Da vokste interessen fort, og jeg skjønte at jeg manglet mye kompetanse om ledelsesfaget, selv som pedagogisk leder, sier Asphaug.
Det ligger mer lederskap i en barnehage enn det kanskje mange tenker på.
Heidi Bachmann
Dersom man ikke er bevisst sin egen rolle og står ut med faget sitt, er hun redd det vil gå på bekostning av kvaliteten på jobben man utfører.
– Hvis du har ledere som har ledelsesfokus, så får du også en bevisstgjøring rundt faget. Vi er en blanding av pedagoger og assistenter i barnehagene, og det er pedagogenes ansvar å drive en ledelse som gjør jobben god for assistentene og dialogen god med foreldrene.
Hun mener det er viktig at pedagogiske ledere tar ledelsesfaget på alvor, utvikler seg selv og overfører kunnskapen til de andre ansatte.
– Det handler om å sette forventninger til medarbeiderne, utfordre og støtte, slik at også de får en spennende arbeidsdag og får lyst til å gå på jobb, sier Asphaug.
Heidi Bachmann jobber som pedagogisk leder i Liland barnehage i Bergen, hvor Asphaug er styrer. Hun kjenner seg igjen i viktigheten av at også pedagogiske ledere bør fokusere mer på ledelsesfaget.
– Det ligger mer lederskap i en barnehage enn det kanskje mange tenker på, og jeg har blitt mer bevisst på hvor viktig det er med god ledelse etter at Janne begynte å ha fokus på dette. Hun viderebringer det hun lærer fra kursene hun deltar på. Hun er godt i gang med å utvikle sin lederrolle, og jeg ser at også vi pedagogiske ledere i større grad bør har fokus på lederutvikling, sier Bachmann.
For ikke bare leder hun de andre ansatte som jobber på avdelingen, de pedagogiske lederne veileder både studenter og har en viktig veiledende rolle for foreldrene. Bachmann mener det handler om å finne en balansegang mellom den gode samtalen, og den informative, konstruktive tilbakemeldingen.
– Jeg merker jeg har utviklet meg mye når det gjelder å lede kollegene mine. Her i Norge er det mye mer fokus på det enn det var da jeg jobbet i Tyskland. Likevel har vi mye å lære, og jeg skulle ønske det var enda mer tid til lederutvikling også for de pedagogiske lederne, sier Bachmann.
Lederne-medlemmet Jana Jarosova har jobbet mange år som daglig leder i Hasselbakken FUS barnehage, og har vært leder av Unge Lederne. Hun mener det er helt avgjørende med en god ledelse for å utvikle kvaliteten i barnehagene.
– Å lede en kunnskapsbedrift handler om å lede kunnskap og arbeidskraft i ønsket retning, slik at man oppnår resultater sammen med andre, sier Jarosova.
Hun understreker at lederen i barnehagen hele tiden skal håndtere mange ulike oppgaver. Der toppledere i de fleste andre virksomheter gjerne begrenser sine oppgaver innenfor et spesifikt område, har daglig leder i en barnehage faglig ansvar, ansvar for økonomi, marked, hms samt daglig drift med store og små oppgaver. Dette i samarbeid med pedagogiske ledere som skal forankre dette på sine avdelinger, beskriver hun.
– Med så bredt ansvarsområde må man være en tydelig leder både i ord og handling. Å være sterk som person, ha gode verktøy for god hverdagsledelse og øke innsikt i egen rolle vil være avgjørende.
Hun oppfordrer både styrere og pedagogiske ledere til å oppsøke ulike nettverk for å få faglig påfyll og mulighet for refleksjon i sin egen praksis, som kan være med på å utvikle hvordan man er i lederrollen.