Dette bør du vite om ferie og feriepenger

Velkommen til temasiden om ferie. Vi får hvert år en rekke spørsmål knyttet til ferie. Derfor er det laget en egen side som omhandler alt fra arbeidsrettslige spørsmål knyttet til ferie og feriepenger, til råd om avkobling og planlegging av tilbakekomst.

Hva er reglene for ferie?

Ferieloven gir alle arbeidstakere både en rett og en plikt til å ta ferie. Loven gir samtidig rett til feriepenger som skal kompensere for bortfallet av lønn under ferien.

To strandstoler på en strand med vakkert utsyn over havet.

Ferie og feriepenger

Ferieloven gir alle arbeidstakere både en rett og en plikt til å ta ferie. Hvor mye ferie har du krav på? Når skal feriepengene utbetales? Kan arbeidsgiver utføre trekk i feriepengene? Hva skjer hvis du blir syk i ferien? Hva skjer med ferien ved oppsigelse? Dette er noen av spørsmålene du får svar på her. 

Difust bilde tatt utenfra og inn i et kontorbygg, gjennom glassvindu. Til sak om dagpenger

Hva inngår i feriepengegrunnlaget

Hvilke inntekter skal tas med ved beregning av feriepenger? Skal bonus medregnes eller kan det unntas?

En mann trykker på telefon foran pcen

Arbeid og ferie i permitteringsperioden

Kan den ansatte arbeide for arbeidsgiver mens man er permittert, og har man krav på å ta ut ferie?

 

Få mest mulig ut av ferien

Under får du noen råd om hvordan og hvorfor du bør koble av i ferien, samt tips til hvordan du planlegger tilbakekomsten for en lettere oppstart etter endt ferie. Husk også å bruk medlemsfordelene dine!

Familie på ferie

Bruk medlemsfordelene i ferien

Som medlem i Lederne har du mange rabatter og fordeler som du kan dra nytte av i ferietid. Her får du en oversikt. Husk å bruk medlemsfordelene dine!

Smilende kvinne med bøker på hodet

 

Gratis e-bøker og lydbøker

Tilgang til en rekke bøker innen blant annet ledelse, personlig utvikling, strategi, karriereutvikling og kommunikasjon

Far og sønn som deler et fint øyeblikk i gresset.

Slik lader du batteriene i ferien

Synes du det er vanskelig å koble av og legge jobben til side når du har ferie? Det er du ikke alene om. Få råd og tips. 

Sliten dame på jobb

Få en enklere oppstart etter ferien
Vi har alle behov for litt tid til å komme oss inn i rutinene etter en ferien, og vi påvirkes både psykisk og fysisk, men for noen går det enklere enn for andre. Mye handler om planlegging, forberedelser og innstilling

 

Medlemsfordeler

Som medlem i Lederne får du trygghet i arbeidshverdagen, faglig utvikling og et stort nettverk. I tillegg får du lav boligrente, gode forsikringstilbud og andre rabatter. Se alle dine medlemsfordeler