– Forandringer kan avle optimisme og glede, men også frustrasjon og utrygghet. Mye er avhengig av premissene ledelsen legger for åpenhet. Aktiv involvering av ansatte og deres organisasjoner er helt kritisk for å skape optimisme og glede, mener nestleder i Lederne, Liv Spjeld By.
Endringsledelse handler ikke først og fremst om å pusse opp organisasjonskartet, men om lederens evne og vilje til å endre seg i takt med samfunnet, kulturelle endringer og utfordringer. Er du attpåtil mellomleder, så kan du ende opp med å bli dratt mellom leder, kollegaer og ansatte. I lengden kan dette slite på motivasjonen, gå utover arbeidsdagen, og ikke minst prestasjonene.
– Det er her man på eget initiativ bør prøve å øke sin egen kompetanse. Med økt kompetanse følger nemlig flere muligheter, forteller By.
Det er mange som blir handlingslammet når det eksisterende handlingsrommet endrer seg og planene forandres. Samtidig har man høye forventninger til at arbeidsgiver skal motivere deg som arbeidstaker i tøffe perioder, men sannsynligvis blir det heller slik at man selv må ta ansvaret for å skape seg en bedre arbeidsdag.
– Hvis man ser på arbeidsdagen som en treningsøkt, der man jobber med å forbedre sine svake punkter og ytterligere forsterke det man er god på, vil man stå sterkere den dagen man er klar for nye utfordringer, avslutter By.
(Kilde: lederna.se)