For deg som søker eller vurderer ny jobb

Er du åpen for nye muligheter, vurderer du jobbytte, på aktiv jakt etter ny jobb, eller vil utvikle deg der du er? Er ny jobb det beste alternativet, eller kan du finne ny arbeidsglede og motivasjon der du er? Ønsker du deg videre er mange ting som skal på plass for å få drømmejobben, blant annet CV, søknadsbrev og jobbintervjuet. Og hvordan får du egentlig jobben som ikke er utlyst? Vi gir deg rådene, verktøyene og inspirasjonen du trenger for å lykkes best mulig.

Hvor ofte bør du foreta jobbytte?

Det er ingen fasit for hvor ofte du bør skifte jobb, og jobbytte kan være en naturlig måte å klatre på karrierestigen på. Dessuten kan du blant annet regne med bratt læringskurve, mer erfaring og utvidet nettverk. Bytter du jobb for hyppig, kan potensielle arbeidsgivere imidlertid rynke på nesa og begynne å stille spørsmål. 

For hyppige jobbytter kan også by på vansker med å få gode referanser, og nye arbeidsgivere kan ønske at du forklarer og gir gode begrunnelser for årsaken. Det er kostbart å ansette, og man kan ha betenkeligheter med å ansette noen som har for vane å snu i døra. Forsøk derfor å finne en god balanse, slik at du blir på et sted en stund før du bytter jobb. Når det er sagt, er det viktig at utholdenheten ikke går på bekostning av hvordan du har det med deg selv. Før du tar en beslutning, vurder om du heller enn å bytte jobb kan finne glede i jobben du har

I denne saken finner du fire gode råd til deg som vurderer jobbytte. 

Karriereplan og forfremmelse 

Hvor er du jobbmessig om et, tre eller sju år? Hva er egentlig målene for yrkeslivet ditt? Jo bedre innsikt du har i egne drømmer, jo større er sannsynligheten for at de blir oppfylt. Hvis det er viktig for deg å klatre på karrierestigen bør du aktivt gå inn for forfremmelse når du søker ny jobb. 

 

Kompetanseløft eller karriereveileder?  

Hvis stabilitet og trygghet teller mer enn å «klatre», bør du sjekke mulighetene for videreutvikling internt. Kanskje har bedriften et kompetanseprogram det er mulig å søke på. Hvis ikke, kan du selv ta initiativ til videreutdanning. Dersom du opplever å ufrivillig miste jobben som følge av omstilling eller nedbemanning kan det være lurt å kontakte en karriererådgiver som kan hjelpe deg med å få fart på jobbsøkerprosessen. 

Er du usikker på jobbsituasjonen din? Slik kan du ta grep 

 

Hvordan skrive en god jobbsøknad?

Målet med jobbsøknaden er å bli innkalt til intervju. Derfor bør du lese stillingsannonsen nøye, og skrive en søknad som speiler de kriteriene det søkes etter. Sørg for å få frem din kompetanse, kvaliteter og motivasjon på en ærlig måte, og unngå selvskryt-fella, irrelevante opplysninger og stavefeil – det er oppskriften på å havne i nei-bunken. Her er flere gode tips til hvordan du kan gjøre deg attraktiv som jobbsøker 

Tips til CV-en 

CV-en er kanskje den aller viktigste delen av en jobbsøknad. Er det lenge siden du har foretatt et jobbytte, sjekk hva som må til for å sørge for at den er tilpasset et moderne arbeidsliv. Foruten det, må CV-en være ryddig og oppdatert, ha full oversikt over utdanning og relevant erfaring og informasjon. Ulike verv eller frivillig arbeid kan for eksempel vise at du er et engasjert medmenneske. Tilpass CV-en til den jobben du søker på, og sørg for at CV-en på LinkedIn-profilen din samsvarer. 

Slik gjør du deg attraktiv på LinkedIn

 

Er det innafor med åpen jobbsøknad, og hva med nettverk?

Svaret er definitivt «ja». Sju av ti ledige stillinger lyses nemlig aldri ut. En åpen jobbsøknad henvender seg direkte til bedrifter og bør være noe mer generell i formen, da den ikke svarer på en konkret utlysning. 

Et solid nettverk basert på gode og langvarige relasjoner kan åpne opp for muligheter du ikke ville fått ellers. Arbeidslivet blir stadig mer fleksibelt og kompetent, og vi bytter hyppigere jobb og arbeidsgiver. I en slik virkelighet er verdien av nettverk viktigere enn noen gang. Les også: Derfor bør du bygge nettverk 

 

Hvordan forberede seg til jobbintervju?

Hvis din jobbsøknad har vekket nysgjerrigheten til arbeidsgiver, nok til at du blir innkalt til intervju, har du bestått den første runden. Nå er det opp til deg å overbevise intervjueren om at du er rett kandidat for stillingen når det gjelder kompetanse, erfaring, personlige egenskaper og motivasjon. Grundige forberedelser øker sjansen for et vellykket intervju. Les deg opp på bedriften, og vær åpen for overraskende spørsmål uten fasitsvar. 

Fallgruvene i jobbintervjuet, og hvordan unngå dem. 

 

Vanlige spørsmål på jobbintervju

I et jobbintervju bør du være forberedt på spørsmål om hvorfor du har søkt stillingen, hva du vet om bedriften du søker deg til, og selvsagt styrker og svakheter. Blir du spurt om hvorfor du vil bytte jobb, vær bevisst på hvordan du formulerer deg. Eksempelvis, er årsaken at du vil vekk fra din nåværende arbeidsplass, eller at du søker nye utfordringer? Husk at det sjelden gagner noen å snakke negativt om andre – verken nåværende arbeidsplass, ledere eller kolleger. Du er jo selv en del av det arbeidsmiljøet du er misfornøyd med, og det finnes alltid flere sider av en sak.  

Her kan du lese mer om hva som skaper trivsel på jobben, for videre refleksjon over din rolle i arbeidsmiljøet. Det kan nemlig være nyttig innsikt å ha med deg i jobbintervjuet. 

 

Lurer du på hvordan jobbintervjuet gikk? 

Det er flere signaler fra jobbintervjuet som kan gi deg en indikasjon på hvor vellykket det var, blant annet om det varte kortere eller lenger tid enn planlagt, og hvor engasjert intervjueren var. Sjekk hvilke fem tegn som kan bety at jobbintervjuet var vellykket. 

 

Oppfølging etter intervjuet 

Etter intervjuet kan du sende en takk til personen som intervjuet deg. Takk for at du fikk presentere deg, og bekreft din interessert. Du kan også bekrefte at du mener du er rett person til stillingen og hvorfor. En godt formulert oppfølgings-e-post kan gi deg en fordel i ansettelsesprosessen, men merk at dette bør gjøres kort og profesjonelt, fortrinnsvis med en setning eller to. 

Hvis du ikke har hørt noe etter en ukes tid, og dere ikke ble enige om videre prosess, kan du sende en e-post og spørre om status. Pass på at det ikke oppleves som mas. Les mer om god og effektiv kommunikasjon på arbeidsplassen

Når jobben er din, er det viktig å sørge for arbeidskontrakten er tråd med regelverket. Se Sjekkliste for arbeidsavtalen her. 

 

Tekst: Signe Marie Sørensen og Inger Kringlebotten

Les også: 

Byggeklosser som bygger kunnskap og kompetanse

Kompetanse

Lederne har et bredt kompetansetilbud innen både faglig og personlig utvikling. Vi ønsker at det skal være enkelt å utvikle seg, og gir medlemmer et unikt tilbud bestående av gratis kurs, lederutviklingsprogrammer, e-bøker, fagartikler med mer. 

Et event for nettverksbygging

Derfor bør du drive med nettverksbygging

Å bygge nettverk handler om å ha et bevisst forhold til det å dyrke gode relasjoner, også i arbeidslivet. En fordelene med medlemskap i Lederne er at du blir del av et stort fagnettverk.